Πολιτική|22.03.2024 06:45

ΣΥΡΙΖΑ: Επιμένει στην ατζέντα της τραγωδίας των Τεμπών – Το παρασκήνιο της κίνησης Σπίρτζη

Νίκος Σβέρκος

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν προτίθεται να εγκαταλείψει σύντομα την επιλογή της να τοποθετεί την τραγωδία των Τεμπών ψηλά στην ατζέντα της.

Αν και ορισμένα στελέχη της θεωρούσαν πως η σχετική συζήτηση ουσιαστικά έχει εξαντληθεί, τα δημοσκοπικά δεδομένα και η χθεσινή κίνηση του πρώην υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, που δεν βρισκόταν σε γνώση της ηγεσίας, δίνουν νέο αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη

Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου συνομιλούσαν εχτές με δημοσκόπους και διάβαζαν με ικανοποίηση τα δεδομένα των τελευταίων ερευνών, που αποτυπώνουν εικόνα φθοράς της ΝΔ. Κατά τους αναλυτές, η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει η τραγωδία των Τεμπών στα «ψιλά», η απουσία του από την συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής, αλλά και η προστασία που παρέχει στον Κώστα Αχ. Καραμανλή, έχουν δημιουργήσει πολύ αρνητική εικόνα στους ψηφοφόρους.

Στον αντίποδα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι το κόμμα τους έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα να λάβει νέα δημοσιότητα η υπόθεση, στάθηκαν έμπρακτα δίπλα στους συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ η κεντρική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση οδήγησε τον Παύλο Μαρινάκη σε «ύβρι» με δηλώσεις όπως αυτές για «πολιτικές βδέλλες».

Παρά το γεγονός ότι στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούσαν πως η συζήτηση έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο, τα τελευταία δεδομένα επιβάλλουν στην Κουμουνδούρου να συνεχίσει να κινείται επιθετικά προς την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο θέμα. Σημείωναν, μάλιστα, ότι εντός της ΝΔ υπάρχουν «ρωγμές» όσον αφορά την πολιτική «ασυλία» του Κώστα Καραμανλή, που εκφράστηκαν δημόσια και από τον βουλευτή Βοιωτίας της ΝΔ, Λευτέρη Κτιστάκης, που δήλωσε ότι ο ίδιος θα παραιτούνταν από την ασυλία σε περίπτωση που ήταν στη θέση του πρώην υπουργού Μεταφορών της ΝΔ.

Εν αγνοία της Κουμουνδούρου η κίνηση Σπίρτζη

Την ίδια ώρα στην Κουμουνδούρου είδαν με πολύ θετικό μάτι την πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη να ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής την σύσταση ειδικής επιτροπής με τη συμμετοχή δικαστικών, που θα διερευνήσει τις ευθύνες του στην μη περάτωση της σύμβασης 717. Ο πρώην υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τσίπρα, επικαλέστηκε το άρθρο 86 του Συντάγματος που προβλέπει σύσταση τέτοιων επιτροπών εάν το ζητήσει το ίδιο το πολιτικό πρόσωπο, παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει παραγραφεί το όποιο πλημμέλημα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η κίνηση του Χρήστου Σπίρτζη δεν βρισκόταν σε γνώση της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην υπουργός ενημέρωσε μετά την επίδοση της επιστολής του στον Κωνσταντίνο Τασούλα, τον πρόεδρο της Κ.Ο. Σωκράτη Φάμελλο και την αντιπρόεδρο της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, ενώ φέρεται να ήρθε σε επικοινωνία και με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς.

Η πρωτοβουλία του, βέβαια, αγκαλιάστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκτός όλων των άλλων προσέδωσε νέα δυναμική στην επιλογή του κόμματος να θέτει «ψηλά» την Τραγωδία των Τεμπών. Παρέμβαση για την πρωτοβουλία Σπίρτζη έκανε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Παππάς, ενώ κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε να επιτίθεται στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν ακολούθησε το παράδειγμα του προκατόχου του στο υπουργείο.

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραειδήσειςΧρήστος ΣπίρτζηςΤέμπη