Πολιτική|27.03.2024 09:32

«Η συγκάλυψη κάπου εδώ τελειώνει»: Εκδήλωση της Νέας Αριστεράς για Τέμπη και κράτος δικαίου στην Τεχνόπολη

Newsroom

Χαρακτηριστικά κεντρικής πολιτικής παρέμβασης αποκτά η εκδήλωση της Νέας Αριστεράς απόψε στις 19.00 στο αμφιθέατρο “Μιλτιάδης Έβερτ” στην Τεχνόπολη «Το λέμε δυνατά και ξεκάθαρα: Η συγκάλυψη κάπου εδώ τελειώνει». «Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Η Νέα Αριστερά θα πρωτοστατήσει σε αυτή την υπόθεση», αναφέρουν πηγές του κόμματος.

«Στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2023, οκτώ μόλις ημέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε: Προσωπικά ακούγοντας τους διαλόγους, τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθανθήκατε κι εσείς και αισθάνθηκαν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες: οργή αλλά και ντροπή.

Την Κυριακή αποκαλύφθηκε ότι αυτοί ακριβώς οι διάλογοι παραποιήθηκαν. Λίγες μόλις ώρες μετά την σύγκρουση των δυο τρένων, κάποιοι έθεσαν ως προτεραιότητα την λήψη ηχητικού υλικού από τον ΟΣΕ, την αλλοίωση και παραποίηση του, την διαρροή του στα μέσα ενημέρωσης, πριν αυτό παραδοθεί στην αστυνομία. Ηχητικό που μετατράπηκε στη βάση του κυβερνητικού αφηγήματος περί αποκλειστικώς ανθρώπινου λάθους.

Ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε από τις Βρυξέλλες που έγκειται η συγκάλυψη. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αποκάλυψη που έρχεται να προστεθεί στη μακρά σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων στην εξεταστική επιτροπή. Ας σταματήσει λοιπόν να απορεί υποκριτικά ο πρωθυπουργός. Γιατί υπόλογος για τη συγκάλυψη είναι μόνο ο ίδιος. Ο κύριος Μητσοτάκης είναι ο αρχιερέας της συγκάλυψης και της παραπληροφόρησης.

Η Νέα Αριστερά από το πρωί της Κυριακής μίλησε για την ανάγκη να πέσει αυτή η κυβέρνηση. Ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε ότι «μια μέρα ακόμα με Πρωθυπουργό τον Κ. Μητσοτάκη είναι  όνειδος για τη δημοκρατία, την κοινωνία, την χώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η Νέα Αριστερά άμεσα δήλωσε ότι στηρίζει την ενωτική πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση. Και πως θα μπορούσε να μην το κάνει αφού η πρόταση για δυσπιστία προς την κυβέρνηση και η ανάγκη μετώπου της δημοκρατικής αντιπολίτευσης είναι πρόταση της Νέας Αριστεράς από τις 6 Μαρτίου;

Μπορεί τότε η πρόταση μας να απορρίφθηκε για μικροκομματικούς λόγους από τα άλλα κόμματα, αλλά εμείς προφανώς δεν επιλέγουμε αυτό το δρόμο. Απαντάμε στην ανάγκη της κοινωνίας για αγωνιστική, μαχητική αντιπολίτευση.

Το λέμε δυνατά και ξεκάθαρα: Η συγκάλυψη κάπου εδώ τελειώνει. Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη πρέπει να πέσει. Η Νέα Αριστερά θα πρωτοστατήσει σε αυτή την υπόθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο η εκδήλωση της Νέας Αριστεράς το απόγευμα της Τετάρτης αποκτά κεντρικά χαρακτηριστικά. Ο Αλέξης Χαρίτσης θα συζητήσει με πρωταγωνιστές και θύματα υποθέσεων συγκάλυψης και κυνισμού του συστήματος εξουσίας του Κ. Μητσοτάκη. Από τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, διασυρμού, συγκάλυψης και ψεύδους, στις παράνομες παρακολουθήσεις έως το έγκλημα των Τεμπών. Θα αναδείξουμε αυτές τις υποθέσεις, τις ιστορίες των ανθρώπων που τις έζησαν και τις βιώνουν καθημερινά με έναν στόχο: Να νικήσει το δίκιο.

Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του Βάιου Βλάχου που έχασε τη ζωή του στη μοιραία αμαξοστοιχία στα Τέμπη θα ανοίξει την συζήτηση. Ένας από τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για τη δικαιοσύνη, τη δικαίωση και την αλήθεια. Μια παρέμβαση που έχει βαρύνουσα σημασία την ώρα που στην Βουλή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή βρίσκεται απολογούμενη για την συγκάλυψη», συμπληρώνουν.

Ποιοι θα μιλήσουν

Στην εκδήλωση της Νέας Αριστεράς συμμετέχουν και οι:

Δημήτρης Ινδαρές

Ο σκηνοθέτης βίωσε μαζί με την οικογένεια του την αστυνομική βία, την αυθαιρεσία μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Ήταν 18 Δεκεμβρίουτου 2019, ξημερώματα, όταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που επιχειρούσαν σε διπλανό οίκημα που τελούσε υπό κατάληψη, εισέβαλλαν στο σπίτι του Δημήτρη Ινδαρέ. Ο ίδιος και τα παιδιά του ξυλοκοπήθηκαν και συνελλήφθησαν. Μέχρι την δικάιωση τους από τη δικαιοσύνη που ήρθε τρία χρόνια μετα, ο Ινδαρές διαπομπέυτηκε στα μέσα ενημέρωσης με πρωτεργάτες υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτοτάκη.  Είναι χαρακτηριστική η… τηλεοπτική ετυμηγορία του Άδωνι Γεωργιάδη λίγες ώρες μετά ότι η οικογένεια Ινδαρέ είχε “το ένα σπίτι ιδιοκτησία και το άλλο ιδιοκτησία δια της καταλήψεως”. Αφήγημα που υιοθετήθηκε από δεκάδες κυβερνητικούς και δημοσιολογούντες, εμμέσως ή και ευθέως.

Κατερίνα Παπανικολάου πρώην μέλος ΑΔΑΕ, δρ. Δημόσιου Δικαίου

Η νομικός και μέλος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), της Αρχής που επεδίωξε να παίξει τον συνταγματικό της ρόλο και να διερευνήσει την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων. Τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Αρχής Χρ. Ράμος στοχοποιήθηκαν από τα στελέχη της κυβέρνησης. Ο τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρς Ντογιάκος επιχείρησε να βάλει μπλόκο στις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής με την διαβόητη γνωμοδότηση. Απαγόρευσε στην ουσία στην ΑΔΑΕ να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν αν υπήρξε παρακολούθηση των τηλεφώνων τους για λόγους εθνικής ασφάλειας, ούτε μπορεί να απευθύνεται γι’ αυτό σε τηλεφωνικούς παρόχους. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2023 η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην αλλαγή της σύνθεσης των μελών της Αρχής.

Δήμητρα Κεραμυδά, πολιτική αγωγή στην υπόθεση trafficking της Ηλιούπολης

Το 2021, μια 19χρονη κοπέλα στην Ηλιούπολη αναζητά βοήθεια από εργαζόμενη σε καφετέρια. Είχε καταφέρει να ξεφύγει απο την αιχμαλωσία στην οποία την υπέβαλλε 39χρονος αστυνομικός που την εξέδιδε, την βίαζε και την ξυλοκοπούσε. Ο αστυνομικός καταδικάστηκε πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 5,5 ετών. Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου εντόμου βίου και συγχρόνως αποφασίστηκε η χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος έως την έφεση, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος. Στις 26 Φεβρουαρίου 2024 το κορίτσι καλείται να δικαστεί ως κατηγορούμενη διότι, “διαπιστώθηκε να εκδίδεται με αμοιβή  χωρίς το απαιτούμενο πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος. Η ποινική δίωξη ασκήθηκε κατόπιν μήνυσης του αστυνομικού. Ένα θύμα trafficking μένει απροστάτευτο, διασύρεται και τελικά σύρεται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενη. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μην τολμήσεις να μιλήσεις, μην τολμήσεις να καταγγείλλεις.

Γιάννης Σαμπάνης, πατέρας του δολοφονημένου από αστυνομικούς Νίκου Σαμπάνη

Οκτώβρης του 2010. Αστυνομικοί της ΔΙΑΣ καταδιώκουν όχημα στο οποίο επεμβαίνουν ανήλικοι ρομά. Στο Πέραμα, το όχημα σταματάει για να μη συγκρουστεί με λεωφορείο και επιχείρησε να κάνει όπισθεν, αλλά οι αστυνομικοί το πρόλαβαν και άνοιξαν πυρ. Στο σημείο έπεσαν 36 σφαίρες. Ο 18χρονος Νίκος Σαμπάνης πέφτει νεκρός, γαζωμένος από τις σφαίρες των αστυνομικών. Το αφήγημα που στήνεται από την πρώτη στιγμή είναι αυτό της άμυνας των αστυνομικών καθώς σύμφωνα με αυτό, ο Νίκος Σαμπάνης οδηγούσε το όχημα και επιχείρησε να εμβολίσει τα οχήματα της αστυνομίας. Όπως μαρτυρούν οι επιβαίνοντας στο αμάξι, οδηγός δεν ήταν ο Νίκος Σαμπάνης. Όπως αποκαλύπτει η βαλλιστική έρευνα, όλες οι σφαίρες των αστυνομικών που χτύπησαν το αυτοκίνητο ήταν από την πλευρά του συνοδηγού. Σε βίντεο καταγράφεται  το αυτοκίνητο να ακινητοποιείται: όταν ανοίγει η πόρτα του οδηγού, οι αστυνομικοί εξακολουθούν να πυροβολούν τουλάχιστον έντεκα φορές.

Eπίσης το θύμα ανασύρθηκε από τους αστυνομικούς από την πόρτα του συνοδηγού.

κράτος δικαίουΤέμπηεκδήλωσηειδήσεις τώραΝέα αριστερά