Πολιτική|01.04.2024 06:55

ΣΥΡΙΖΑ: Αντιφατικά μηνύματα από Κασσελάκη και στελέχη για τον στόχο των ευρωεκλογών

Νίκος Σβέρκος

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των εκλογών φέρνουν αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου. Ωστόσο, ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος με την υπόλοιπη Κουμουνδούρου ζητώντας διπλές εκλογές και δηλώνοντας έτοιμος να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός.

Αλαλούμ με τον στόχο των ευρωεκλογών

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε χτες (Alpha) ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «να αποδείξει ότι θα είμαστε η προοδευτική κυβέρνηση που θα πάρει τη σκυτάλη στις επόμενες εκλογές», εξ ου και η δήλωση «είμαι έτοιμος να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας». Το αίτημά του μάλιστα για διπλές εκλογές σαφώς δείχνει την αισιοδοξία του πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κατακτήσει και την πρώτη θέση, ενώ όταν ρωτήθηκε για τις προσεχείς κάλπες του Ιουνίου και για το εάν στόχο είναι η δεύτερη θέση, ο Στέφανος Κασσελάκης αντέτεινε: «Όχι, ο στόχος είναι η μεγάλη ανατροπή».

Σε τελείως διαφορετικό κλίμα, η Βούλα Κεχαγιά εμφανίστηκε πιο νηφάλια στις εκτιμήσεις της. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε (libre.gr) «η στόχευση είναι να διατηρήσουμε τη δεύτερη θέση με ένα τέτοιο ποσοστό που θα μάς επιτρέψει μία δυναμική επανεκκίνηση για τις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Και ασφαλώς να διατηρήσουμε την πρώτη θέση ανάμεσα στα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης».

Ο Νίκος Παππάς από την μεριά του εκτίμησε ότι υπάρχει «ανάγκη για ένα ισχυρό αντίβαρο στην κυβέρνηση της Ν.Δ.» και έθεσε το στόχο ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές να δημιουργήσει «τις συνθήκες της ολικής ανατροπής». «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η μόνη δύναμη που μπορεί να ανοίξει αυτόν τον δρόμο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Γέφυρες στον Τσίπρα – Στροφή στα αμυντικά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει δημοσίως να καλλιεργήσει κλίμα ηρεμίας στο κόμμα και να μην υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις σε σχέση με τον προκάτοχό του. Μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ επέμεινε πως στις μεταξύ τους σχέσεις είναι «καλύτερα από ποτέ».

Τα θερμά λόγια δεν ισοδυναμούν βέβαια και με πολιτική σύμπνοια. Ο Στέφανος Κασσελάκης υπεραμύνθηκε των αμυντικών δαπανών της κυβέρνησης λέγοντας: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε λιγότερες αμυντικές δαπάνες. Βρισκόμαστε σε μια γεωπολιτική συνθήκες που απαιτεί ετοιμότητα. Η πιο φθηνή άμυνα είναι η αποτροπή. Να έχουμε καλύτερο σημείο εκκίνησης στον εξοπλισμό μας».

Την στροφή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς. Ο Κωστής Καρπόζηλος επισήμανε πως «η αποδοχή της κούρσας εξοπλισμών, της αγοράς των F-35 και της επιβάρυνσης των δημόσιων οικονομικών με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ είναι ένα από τα πολλά σημεία σύγκλισης του νέου ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της Νέας?Δημοκρατίας».

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΝέα αριστεράΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΕυρωεκλογέςΒούλα Κεχαγιάευρωεκλογές 2024