Πολιτική|06.04.2024 07:40

Τα «σήματα» Μητσοτάκη στο συνέδριο της Ν.Δ.: «Όχι» στην χαλαρή ψήφο, βέλη στην αντιπολίτευση και θετική ατζέντα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Η πατρίδα δεν θα συγχωρέσει κανένα πισωγύρισμα» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλοντας να τονίσει την κρισιμότητα των επικείμενων ευρωεκλογών. Μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε μια μάχη τόσο με ευρωπαϊκό όσο και με εθνικό αποτύπωμα και εστίασε στην ανάγκη να συνεχιστεί η πολιτική σταθερότητα.

Στη τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές του Ιουνίου από την κυβέρνηση θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου και εντείνεται η προσπάθεια για την συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως οι πολίτες πρέπει να πουν « όχι» σε περιπέτειες και «ναι» στη συνέχεια και στη σιγουριά.

«Δεν είναι καιρός για συνθήματα, αλλά για επιχειρήματα. Δεν είναι καιρός για χαλαρή νοοτροπία, αλλά για συσπείρωση» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε εκ νέου πως οι επικείμενες εκλογές δεν προσφέρονται για αδιαφορία, αδράνεια ή αποχή.

Μάλιστα επεσήμανε «σε όσους σκέφτονται δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, τους απαντώ: αυτά τα νιώθω πριν εκφραστούν στην κάλπη. Γι’ αυτό και εργάζομαι για να διορθώνουμε πάντα το κάθε λάθος μας». Για να προσθέσει πως «έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι η απερίσκεπτη ψήφος γίνεται συχνά ψήφος «αψήφιστη». Άλλο θέλει να δηλώσει φεύγοντας από το χέρι του ψηφοφόρου και άλλη απάντηση του επιστρέφει τελικά με το αποτέλεσμα».

Στην Πειραιώς επιδιώκουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος για να αποφευχθούν εκπλήξεις την ώρα της κάλπης. Και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι ευρωεκλογές τόσο θα τονίζεται πως πρέπει να δοθεί εκ νέου καθαρή εντολή για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα.

Από την κυβέρνηση εστιάζουν σε ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη μέρα και μιλούν για τολμηρές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και οι οποίες μπορεί να ξεβολεύουν τους λίγους αλλά είναι προς το συμφέρον των πολλών. Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση στο πεδίο της οικονομίας, στην ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η παιδεία, η υγεία και η ασφάλεια.

Μάλιστα έκανε αναφορά και στη δολοφονία της 28χρονης, σημειώνοντας πως όταν μια γυναίκα δολοφονείται έξω απο το αστυνομικό τμήμα «σκύβουμε το κεφάλι και λέμε πρέπει να κάνουν περισσότερα» και επεσήμανε πως τα περιπολικά πρέπει να γίνονται και ταξί για να προστατεύουν τον πολίτη. Είπε ακόμα πως οι ένστολοι οφείλουν να επεμβαίνουν αμέσως σε ένα έγκλημα που γίνεται μπροστά τους και να έχουν και τη δική μας στήριξη αν αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν νόμιμα το όπλο τους.

Τα βέλη στην αντιπολίτευση

Σε υψηλούς τόνους κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς να κατονομάσει «φωτογράφισε» τους Στ. Κασσελάκη, Ν. Ανδρουλάκη και Κ. Βελόπουλο, εξαπολύοντας πυρά εναντίον τους.

Ειδικότερα μίλησε για έναν «εισαγόμενο αρχηγό» που « προσβάλλει τη δημοκρατία και τους θεσμούς, μιλώντας με θράσος και αφήνοντας υπονοούμενα για νοθείες». Αναφέρθηκε σε έναν δεύτερο πρόεδρο που «αρχίζει να «βάφει» το κόμμα του με τα χρώματα του πρώτου, πιστεύοντας ότι έτσι δεν θα μείνει τρίτος». Σημείωσε πως «το φάσμα της αντιπολίτευσης συμπληρώνουν, όμως, και αρκετές ακραίες φωνές. Άλλες μιλούν τη γλώσσα του παρελθόντος και άλλες εκτοξεύουν μόνο συνθήματα γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν».

Παράλληλα από τη Νέα Δημοκρατία κοιτούν προς ένα παραδοσιακό ακροατήριο και θέλουν να μην υπάρξουν διαρροές προς κόμματα που κινούνται προς τα δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό τονίζονται και τα όσα έχουν γίνει στο πεδίο της αμυντικής θωράκισης της χώρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει «στα κούφια λόγια κάποιων δήθεν πατριωτών, απαντάμε με χειροπιαστές πράξεις». Σημείωσε δε αιχμηρά πως «να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης».

Σε ποιο κοινό εστιάζει ο Μητσοτάκης

H χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού ήταν εστιασμένη στο «γαλάζιο» κοινό και είναι χαρακτηριστικό πως δεν έλειψαν οι αναφορές στην πορεία της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία 50 χρόνια. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως το κόμμα σε όλα τα κρίσιμα στοιχήματα στάθηκε στη σωστή πλευρά της ιστορίας και μίλησε για μια παράταξη που στη μεταπολιτευτική διαδρομή φάνηκε η πιο ανθεκτική από όλες.

Απευθυνόμενος στη «γαλάζια» βάση μίλησε για ένα κόμμα που θα παραμείνει «λαϊκό και κοινωνικό, έχοντας στο επίκεντρο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά». Αναφέρθηκε δε στους «πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα Νέα Δημοκρατία» και σημείωσε « εσείς μας κρατήσατε όρθιους στις μεγάλες δυσκολίες». Μίλησε ακόμα για «τα μπλε λάβαρα της Νέας Δημοκρατίας που ενώνονται με τη μπλε σημαία της Ευρώπης, αλλά και με το γαλάζιο των ανοιχτών οριζόντων».

Ωστόσο παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να μιλήσει και σε ένα ευρύτερο ακροατήριο, κοιτώντας προς ένα κεντρώο κοινό. Και είναι χαρακτηριστικό πως σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη το καλοκαίρι του 2015 και απευθύνθηκε σε όσους συμμετείχαν στο κίνημα του «Μένουμε Ευρώπη».

Επεσήμανε ακόμα πως σήμερα η Νέα Δημοκρατία γίνεται η μεγάλη κοίτη στην οποία συναντώνται ευρύτερες δυνάμεις, από πιθανόν διαφορετικές αφετηρίες, όμως όλες τους με την ίδια επιδίωξη: η Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη. Όπως είπε «ήμασταν πάντα ως παράταξη ανοιχτοί σε νέες ιδέες, ήμασταν ανοιχτοί σε νέα πρόσωπα. Δεν περιχαρακωθήκαμε πίσω από ιδεολογικές αγκυλώσεις, ούτε νιώσαμε ποτέ απειλή από κάποιον που μας πλησίασε».

κυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024