Πολιτική|08.04.2024 06:26

Ευρωεκλογές: Μπαίνει μπροστά στη μάχη ο Μητσοτάκης - Αύξηση συσπείρωσης με αφήγημα σταθερότητας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Πίσω από τον τίτλο και τα ονόματα του ψηφοδελτίου μας, κρύβονται οι δεσμεύσεις μας. Κρύβεται και κάτι ακόμα όμως, κρύβεται και το δικό μου όνομα». Με αυτή την χαρακτηριστική φράση ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει πάνω του στην προεκλογική μάχη και με «όπλο» την ανάγκη για σταθερότητα προσβλέπει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως «κάθε ψήφος στις ευρωεκλογές μου δίνει νέα δύναμη να διεκδικήσω όσα χρειάζεται η Ελλάδα. Να πάω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πιο δυνατός, για να ενισχύσουμε την κοινή μας άμυνα, να διατηρηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, να αυξήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αγρότες μας. Τη χρειάζομαι αυτή τη δύναμη την επόμενη μέρα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Στις ευρωεκλογές δεν επιτρέπεται ούτε αποχή, ούτε αδράνεια, ούτε παθητικότητα, ούτε αδιαφορία τονίζουν από το κυβερνών κόμμα και ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «τα όποια μηνύματα διαμαρτυρίας πρέπει να μεταφραστούν σε μηνύματα σοβαρής ευθύνης, προοπτικής, σιγουριάς, συνέχειας και δημοκρατίας». Από το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας - που ολοκληρώθηκε χθες - εξέπεμψε μηνύματα ενότητας και συσπείρωσης, λέγοντας πως «στον δρόμο προς τις κάλπες έχουμε όλοι μας ένα χρέος: να γυρίσουμε την πλάτη στο διχασμό. Έναν διχασμό τον οποίον η χώρα μας πλήρωσε ακριβά, μας στοίχισε στο παρελθόν».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει σενάρια πως μπορεί να διεκδικήσει για ένα ευρωπαϊκό αξίωμα. «Στον κόσμο των μύθων που κάποιοι θέλουν να ζουν, εξακολουθώ να ακούω διάφορα σενάρια. Σενάρια στα οποία απαντώ για ακόμα μια φορά: μένουμε Ευρώπη και θέλουμε Πρόεδρο την Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Αλλά και μένουμε Ελλάδα με Νέα Δημοκρατία και Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη γραμμή» επεσήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μάχη ενάντια στον λαϊκισμό, που όπως είπε πρόκειται για έναν από τους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν τις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλιστα σημείωσε πως «μπορεί να έχει διαφορετικά ονόματα, μπορεί να έχει πολιτικά πρόσημα ακροαριστερά ή ακροδεξιά»

Αυτό που υπογραμμίζει το τελευταίο διάστημα σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις του είναι πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο και για λάθος μηνύματα. «Κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει αυτή την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας πολλά από όσα σήμερα θα θεωρούνται δεδομένα, ενώ μπορεί να ανοίξει μια κερκόπορτα σε καινούργιες περιπέτειες» σημείωσε χαρακτηριστικά

Τα πυρά στην αντιπολίτευση

Νέα βέλη τόσο προς την Κουμουνδούρου όσο και προς την Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε χθες ο πρωθυπουργός, ενώ κριτική ασκείται και στα κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές το πολιτικό θερμόμετρο χτυπά κόκκινο και είναι δεδομένο πως οι τόνοι δεν πρόκειται να πέσουν.

Από το βήμα του «γαλάζιου» συνεδρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως :

-Ο κ. Κασσελάκης έχει στην ψυχή του τον κ. Πολάκη, γιατί δεν άλλαξε ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπε «αυτός ήταν, αυτός είναι και αυτός θα παραμείνει. Και επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει αυτό που ξέρει, που είναι μόνο να ποτίζει τον πολιτικό διάλογο με τοξικότητα».

-Ο κ. Ανδρουλάκης έχει επιλέξει να «βάψει» το ΠΑΣΟΚ με τα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πυρά εξαπέλυσε και προς κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, κάνοντας αναφορά σε όσους εμπορεύονται την πίστη, τον πατριωτισμό, μετατρέποντας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετινγκ. Υπενθυμίζεται πως και την πρώτη μέρα του συνεδρίου είχε αιχμηρά σημειώσει πως «να μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού, συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης». Το επόμενο διάστημα στην Πειραιώς θέλουν να αυξηθεί η συσπείρωση παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος και ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου με βάση τις δημοσκοπήσεις καταγράφονται και οι περισσότερες διαρροές.

Πόρτα πόρτα η προεκλογική εκστρατεία.

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την προπαγάνδα να μαυρίσει τη μεγάλη θετική εικόνα της χώρας, μεγεθύνοντας επιμέρους υπαρκτές αδυναμίες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιδιώκοντας την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση των γαλάζιων. Όπως επεσήμανε «εγώ δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα έγινε παράδεισος. Δεν έκρυψα ποτέ τα προβλήματα. Όποτε υπήρχαν δυσκολίες και προβλήματα στάθηκα πρώτος και ανέλαβα την ευθύνη των πράξεών μας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε μια σειρά κινήσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας πως «η πορεία της χώρας, όμως, είναι μία πορεία διαρκούς προόδου, παρά τις δυσκολίες, παρά τις αντιστάσεις. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διεξαχθεί μια προεκλογική εκστρατεία όλο ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας, που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη, δημιουργούν σύγχυση στους πολίτες και τελικά δημιουργούν ανοσία στην ανοησία».

Από την Νέα Δημοκρατία ετοιμάζονται για μια προεκλογική εκστρατεία πόρτα πόρτα προκειμένου να προβληθεί το κυβερνητικό έργο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θα επισκεφθεί την Τήλο και την Ρόδο, ενώ αύριο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα το επόμενο διάστημα όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος θα πραγματοποιήσουν περιοδείες προκειμένου να πετύχουν την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Όσον αφορά στο ευρωψηφοδέλτιο αυτό έχει σχεδόν κλειδώσει, ενώ η επίσημη παρουσίαση θα γίνει την επόμενη Δευτέρα.

ΕυρωεκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα