Πολιτική|11.04.2024 07:16

Τα αίτια πίσω από την επιστροφή της Άγκυρας στην προκλητική ρητορική - Η απάντηση της Αθήνας και τα επόμενα βήματα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Την ρητορική της έντασης θυμήθηκε η τουρκική πλευρά, που επιχειρεί να αξιοποιήσει ακόμα και περιβαλλοντικά θέματα σε μία προσπάθεια να ανοίξει εκ νέου θέμα γκρίζων ζωνών. 

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του έκανε λόγο για «καθεστώς ορισμένων νησιών, νησίδων και βραχονησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες», προκαλώντας βέβαια την άμεση απάντηση της Αθήνας.

Η τουρκική ανακοίνωση - που αναφέρεται στο ελληνικό σχέδιο που προβλέπει δύο θαλάσσια πάρκα περιβαλλοντικής προστασίας, εκ των οποίων το ένα στο Αιγαίο- έδειξε πως η Άγκυρα δεν έχει  ξεχάσει το αναθεωρητικό της αφήγημα. Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας πως «δεν θα αποδεχθούμε οποιεσδήποτε de facto καταστάσεις που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς».

Σαφής ήταν η απάντηση της Αθήνας και χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται «η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει απαρέγκλιτα την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας στο πλαίσιο εξωτερικής πολιτικής αρχών». Παράλληλα επισημαίνεται πως «η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών πολιτικοποιεί ένα αμιγώς περιβαλλοντικό ζήτημα» και τονίζεται πως η οικουμενική πρόκληση της προστασίας του περιβάλλοντος θα έπρεπε να ευαισθητοποιεί τις κυβερνήσεις και όχι να χρησιμοποιείται για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Αναλυτές εκτιμούν πως η επιστροφή της Άγκυρας σε μια ρητορική έντασης  με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα σχετίζεται με το πρόσφατο αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που πίεσε πολιτικά τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  Άλλωστε το θέμα ανέδειξε στην Τουρκία ο αντιπρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Μπαγτζίογλου, που έφτασε στο σημείο να πει  ότι πρόκειται για προσπάθειες προετοιμασίας του εδάφους από την Ελλάδα για διεκδικήσεις κυριαρχίας στο Αιγαίο Πέλαγος. 

Μιλώντας χθες στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών  ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποστρατικοποιήσουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου». Παράλληλα σχολίασε την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, λέγοντας ότι «αναφέρεται σε θαλάσσια πάρκα γύρω από τις Κυκλάδες» και αυτό, όπως είπε, δείχνει μια αυξανόμενη ατζέντα τουρκικών διεκδικήσεων και αιτιάσεων.

Στην Αθήνα δεν τρέφουν αυταπάτες και γνωρίζουν πως οι τουρκικές θέσεις δεν έχουν αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη και ούτε μπορούν να λυθούν εν μία νυκτί τα μακροχρόνια προβλήματα. Τηρούν δε στάση αναμονής για να δουν πως θα κινηθεί από δω και πέρα η τουρκική πλευρά, που το προηγούμενο διάστημα έδειχνε πως θέλει να παραμείνει στο δρόμο του διαλόγου.

Ποια ελληνοτουρκικά ραντεβού έχουν κλειδώσει

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει συμφωνηθεί στις 22 Απριλίου έρχεται στην Αθήνα η τουρκική αποστολή για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Θα ακολουθήσει στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα στην Κωνσταντινούπολη, όπου  θα συζητηθούν θέματα που μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες (όπως για παράδειγμα η οικονομία, ο τουρισμός κ.α.). Με βάση το σχεδιασμό  το Μάιο – πιθανότητα στα μέσα του μήνα – θα γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Στην Αθήνα θέλουν να διατηρηθούν τα ήρεμα νερά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προκειμένου οι όποιες  διαφωνίες να μην παράγουν εντάσεις, ωστόσο παράλληλα έχουν καταστήσει σαφείς τις κόκκινες γραμμές της χώρας. «Επιβάλλονται οι προσεγγίσεις, όμως, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις» σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις κινήσεις που γίνονται για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Να σημειωθεί εδώ πως είναι πλέον  στα χέρια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών η επίσημη επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης για τα F-35. Ουσιαστικά ανοίγει το χρονοδιάγραμμα των 60 ημερών, ώστε μετά από διαπραγματεύσεις να υπάρξει συμφωνία και την απόκτηση 20 αμερικανικών μαχητικών πέμπτης γενιάς από την Ελλάδα.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΑιγαίουπουργείο ΕξωτερικώνειδήσειςΆγκυραΝίκος Δένδιαςκυβέρνησηειδήσεις τώρα