Πολιτική|11.04.2024 12:58

Ευρωεκλογές 2024: Τα νέα πρόσωπα και το comeback των πολιτικών που ψάχνουν μια δεύτερη ευκαιρία

Newsroom

Στους ρυθμούς των Ευρωεκλογών του 2024 βαδίζουν κόμματα και πολιτικά πρόσωπα για μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Μετά τη λήξη της προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής κομμάτων στις ευρωεκλογές στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από όπου θα γίνει η ανακήρυξη των κομμάτων στις 24 Απριλίου 2024, το τοπίο πλέον είναι ξεκάθαρο τόσο με τα κόμματα που θα μπουν στη «μάχη» όσο και με τα πρόσωπα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών.

Από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και Σπαρτιάτες δίνουν ραντεβού στις κάλπες της 9ης Ιουνίου, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να καταθέσει κάποιο άλλο κόμμα υπόμνημα κατά της νομιμότητας της καθόδου των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές.

Υπάρχουν όμως και τα κόμματα που δεν κατάφεραν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές να μπουν στο ελληνικό κοινοβούλιο και θα επιχειρήσουν να… χτυπήσουν τη πόρτα της Ευρώπης στις 9 Ιουνίου. Έτσι λοιπόν, μια δεύτερη ευκαιρία, επιζητούν η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη, αλλά και η Αφροδίτη Λατινοπούλου, με τη «Φωνή Λογικής».

Νέα Αριστερά, Λοβέρδος και Κόκκαλης σε θέση «μάχης»

Παρούσα στην εκλογική κούρσα θα είναι και η Νέα Αριστερά. Το κόμμα που προήλθε από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκεται εντός ελληνικής βουλής με την κοινοβουλευτική ομάδα που σχημάτισε υπό την προεδρία του Αλέξη Χαρίτση, θα δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Ευρώπη προκειμένου να ελέγξει και τη δυναμική της στις επόμενες εθνικές εκλογές. Στη «μάχη» μπαίνει και ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δημιούργησε τους «Δημοκράτες» πριν από λόγο καιρό. Εκλογικό ντεμπούτο θα πραγματοποιήσει και η πολιτική κίνηση «Κόσμος», με επικεφαλής τον Ευρωβουλευτή, Πέτρο Κόκκαλη.

Come back Ένωσης Κεντρώων και ΛΑΟΣ

Η Ένωση Κεντρώων θα επιχειρήσει να βγει δυναμικά στο προσκήνιο και να διεκδικήσει πέρα από την ψήφο για την Ευρώπη και τη δυνατότητα να αυξήσει τις δυνάμεις της για το ελληνικό κοινοβούλιο. Με επικεφαλής τον Φίλιππο Καμπούρη κατέρχεται στον εκλογικό στίβο και ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (ΛΑΟΣ) που θα επιχειρήσει να κάνει ένα δυναμικό come back.

Πράσινο Κίνημα με Γεωργούλη

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κατέβουν στις Ευρωεκλογές με επικεφαλής την Κατερίνα Ανδρικοπούλου Σακοράφα, ενώ υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Πράσινο Κίνημα θα είναι ο Αλέξης Γεωργούλης. Υπενθυμίζεται ότι ο γνωστός ηθοποιός είναι εκλεγμένος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ανήκε στην πολιτική ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα νέα πρόσωπα

Ανάμεσα στα κόμματα που κατεβαίνουν στις Ευρωεκλογές είναι και το «Κίνημα 21» με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ένωσης Στρατιωτικών Ιατρών, Ζωή Μπέχλη, το «Εθνικό Μέτωπο» με υποψήφιο τον Κωνσταντίνο Πλεύρη, η «Κάθαρση» με επικεφαλής τον αντιεμβολιαστή δικηγόρο, Νίκο Αντωνιάδη, αλλά και η Ελλήνων Συνέλευσις που είχε ιδρύσει ο Αρτέμης Σώρρας.

Ο επικεφαλής του κόμματος «Πατριώτες» και υποψήφιος Ευρωβουλευτής, Πρόδρομος Εμφιετζόγλου, αυτή τη φορά διεκδικεί την είσοδό του στην Ευρωβουλή και τοποθέτησε στο ψηφοδέλτιο τη Γεωργία Μπίκα, η οποία είχε καταγγείλει βιασμό την Πρωτοχρονιά του 2022 σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, μια υπόθεση που απασχόλησε το πανελλήνιο.

Η λίστα με τα κόμματα που δήλωσαν στον Άρειο Πάγο ότι θα συμμετέχουν

Συνολικά 46 κόμματα δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και μέχρι την Παρασκευή 19 Απριλίου θα γίνεται η υποβολή πρότασης υποψηφίων από τα κόμματα και τους συνασπισμούς των κομμάτων, στην ηλεκτρονική πύλη υποψηφιοτήτων.

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 θα γίνει η ανακήρυξη υποψηφίων από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Ερώτημα αν θα συμμετέχουν οι Σπαρτιάτες 

Οι «Σπαρτιάτες» έχουν καταθέσει αίτηση συμμετοχής στις ευρωεκλογές, ωστόσο, δεν είναι δεδομένο πως θα πάρουν το πράσινο φως από τον Άρειο Πάγο μετά την παραγγελία για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών του ακροδεξιού κόμματος και του Ηλία Κασιδιάρη. 

Η λίστα όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις ευρωεκλογές:

  1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
  3. ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής
  4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
  5. ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ
  6. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  7. ΝΙΚΗ
  8. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  9. ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ-Πρόδρομος Εμφιετζόγλου
  10. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
  11. ΛΑΪΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ-ΛΑ.Ο.Σ.
  12. ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Ε.ΠΑ.Μ)
  13. Κίνημα 21
  14. ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ
  15. ΚΟΜΜΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ
  16. ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
  17. Oικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
  18. Ομογενειακό Δίκτυο Ελλήνων Ευρώπης (Ο.Δ.Ε.Ε.)
  19. ΟΡΑΜΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  20. ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
  21. ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ
  22. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
  23. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΤΟΞΟ
  24. ΚΙΝΗΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ
  25. ΚΕΚΑ-ΑΚΚΕΛ ΜΑΖΙ για μια Ελεύθερη Ελλάδα
  26. ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΕΑ ΑΡΧΗ
  27. ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ – ΛΕΝΙΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (Μ-Λ ΚΚΕ)
  28. ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
  29. ΦΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
  30. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.-ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ-Μέτωπο της Αντικαπιταλιστικής, Επαναστατικής Κομμουνιστικής Αριστεράς και της Ριζοσπαστικής Οικολογίας-ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
  31. ΜέΡΑ25-ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ενωτική πρωτοβουλία
  32. ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
  33. ΚΟΣΜΟΣ
  34. ΚΑΘΑΡΣΗ-Νίκος Αντωνιάδης
  35. Πράσινοι – Οικολογία
  36. Οργάνωση για την Ανασυγκρότηση του ΚΚΕ
  37. Ελλάδα.εμείς
  38. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
  39. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
  40. ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ-ΚΡΑΜΑ
  41. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
  42. ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΙΧΑΚΗΣ
  43. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ
  44. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ – ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ
  45. ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΑΓΙΑΤΗΣ
  46. ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ για την Εθνική Κυριαρχία και την Κύπρο

ειδήσεις τώρακόμματακάλπεςειδήσειςευρωεκλογές 2024ΕυρωεκλογέςΕυρώπη