Πολιτική|13.04.2024 07:14

Ευρωεκλογές - ΣΥΡΙΖΑ: Στις κάλπες για το ευρωψηφοδέλτιο - Τι στόχους βάζει η Κουμουνδούρου

Νίκος Σβέρκος

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των 25 από τους 42 υποψήφιους ευρωβουλευτές του. Στην Κουμουνδούρου ευελπιστούν σε μεγάλη συμμετοχή, ενώ ήδη περίπου 25 χιλιάδες πολίτες έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ψηφίσουν ηλεκτρονικά.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, που αναχώρησε για τις ΗΠΑ και θα ψηφίσει και αυτός διαδικτυακά, την περασμένη εβδομάδα άλλαξε το πρόγραμμά του και πραγματοποίησε τρεις ομιλίες προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον των πολιτών για τις προκριματικές εκλογές του κόμματος.

Τα άγνωστα μεγέθη των προκριματικών εκλογών

203 υποψήφιοι κατέρχονται στις προκριματικές για την συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις λίστες των υποψηφίων συναντά κανείς πρώην βουλευτές, αποτυχόντες πολιτευτές και ορισμένες διασημότητες. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός τα κορυφαία κομματικά στελέχη έδειξαν να μην επιθυμούν να τεθούν στη βάσανο των προκριματικών εκλογών. Συγκεκριμένα, μόνο δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Γ. Τσίπρας και Ο. Τεληγιορίδου) έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές αυτής της Κυριακής. Αντίστοιχα, πολύ λίγα είναι τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή των κατά τόπους Νομαρχιακών Επιτροπών που θέτουν υποψηφιότητα στην εν λόγω διαδικασία.

Το γεγονός αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε σε κάθε συνέντευξή του μιλά για την ανανέωση που θέλει να φέρει στο κόμμα του, ενώ δεν κρύβει ότι από την διαδικασία των προκριματικών εκλογών επιθυμεί να αντλήσει νέα στελέχη και πρόσωπα που θα εμπλουτίσουν τις γραμμές του κόμματος.

Η εκλογή των 35 προσώπων που θα στελεχώσουν ισάριθμες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου θα πραγματοποιηθεί υβριδικά, δηλαδή τόσο ηλεκτρονικά όσο και με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά κέντρα. Δεν είναι βέβαιο πότε θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, της οποίας προεδρεύει ο Φώτης Κουβέλης, όπως αντίστοιχα άγνωστο παραμένει αν η Κουμουνδούρου θα δώσει στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία για την συμμετοχή και τους σταυρούς που θα λάβει ο καθένας και η καθεμιά που έθεσαν υποψηφιότητα.

Μάχη με συμβολισμούς στην Αττική

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο Στέφανος Κασσελάκης θα επιλέξει ο ίδιος πέντε πρόσωπα που θα συμπληρώσουν την 42άδα του ευρωψηφοδελτίου. Ο Κώστας Αρβανίτης και η Έλενα Κουντουρά, οι νυν ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα συμπεριληφθούν ex officio εκ νέου στο ευρωψηφοδέλτιο, ενώ Στέφανος Κασσελάκης είχε πει ότι οι πέντε θα είναι αποτυχόντες των προκριματικών εκλογών. Ωστόσο, προκλήθηκε δυσαρέσκεια στην Κουμουνδούρου και σε υποψηφίους, με αποτέλεσμα να αφήνεται να εννοηθεί ότι μπορεί να επιλεγούν τελικά και κάποια πρόσωπα «έκπληξη».

Η Αττική είναι η περιφέρεια στην οποία θα συγκρουστούν διαφορετικοί κόσμοι, καθώς την ψήφο μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν πρώην βουλευτές, προβεβλημένα στελέχη αλλά και διασημότητες. Χαρακτηριστικά για μια από τις 12 θέσεις θα παλέψουν ο ηθοποιός και πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Αθανασίου, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, η επιλαχούσα στην Α’ Αθήνας Τζένη Αρσένη, η πρώην βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου, η περιφερειακή σύμβουλος Μυρτώ Κοροβέση, η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου, ο δημοσιογράφος Λάμπρος Παναγιώτου, ο επίσης δημοσιογράφος και παρουσιαστής Δημήτρης Πανόπουλος, το πρώην στέλεχος του Ποταμιού Δημήτρης Παπαδημητριάδης, δημοσιογράφος και παρουσιαστής Δημήτρης Παπανώτας, ο πρώην καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς, ο τραγουδοποιός και πρώην νικητής talent show Παναγιώτης Τσακαλάκος, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας και ο αρμόδιος στον ΣΥΡΙΖΑ για ευρωπαϊκά θέματα Νικόλας Φαραντούρης.

Αρκετοί στην Κουμουνδούρου αναμένουν με ενδιαφέρον να μάθουν την ακριβή κατάταξη των υποψηφίων, καθώς θεωρούν ότι θα δοθεί «σήμα» για το κοινό που ακολουθεί κατά πόδας τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ θα καταγραφεί και η ισχύς του καθενός και της καθεμιάς που έθεσαν υποψηφιότητα.

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςευρωεκλογές 2024