Πολιτική|16.04.2024 04:54

Ευρωεκλογές 2024: Πώς «κλείδωσε» η υποψηφιότητα Μπελέρη στη ΝΔ - Τα νέα πρόσωπα στη μάχη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στο κυνήγι του σταυρού ρίχνονται οι 42 υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δόθηκε και επισήμως στην δημοσιότητα το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος. Στα νέα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν είναι και ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, που κρατείται στις αλβανικές φυλακές, Φρέντι Μπελέρης.

Την σχετική απόφαση πήρε τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο οι επίσημες ανακοινώσεις έγιναν χθες. Να σημειωθεί πως πρόκειται για μία υποψηφιότητα που μπορεί να συσπειρώσει ένα παραδοσιακό κοινό του κόμματος, ωστόσο το θέμα είχε πυροδοτήσει συζητήσεις το προηγούμενο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό πως πριν απο μερικές ημέρες υπήρχαν πληροφορίες πως τελικά δεν προχωρούσε το θέμα της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέρη. Μάλιστα είχαν υπάρξει και κάποιες σκέψεις να προταθεί να είναι υποψήφιος ο Πέτρος Μπελέρης (είναι γιός του Φρέντι Μπελέρη). Ωστόσο φαίνεται πως το Σάββατο κλείδωσαν οι αποφάσεις και πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε για το θέμα αυτό επικοινωνία με τον γιο του.

Δεν αποτελεί μυστικό πως το προηγούμενο διάστημα για το θέμα της υποψηφιότητας του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας υπήρχαν συζητήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες η μία άποψη, που φαίνεται πως είχε υποστηρικτές στο υπουργείο Εξωτερικών, σημείωνε πως πρόκειται για ένα θέμα με ευρωπαϊκές προεκτάσεις (που αφορά ευρύτερα τις σχέσεις των Τιράνων με τις Βρυξέλλες). Και υπήρχε προβληματισμός για το ενδεχόμενο να δοθεί η εικόνα πως εξελίσσεται σε ένα διμερές ζήτημα.

Ωστόσο υπήρχαν ένθερμοι υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Φρέντι Μπελέτη. Υπέρ της υποψηφιότητας στις Ευρωεκλογές είχε ταχθεί από την αρχή ο Σταύρος Παπασταύρου, που στο συνέδριο της Ν.Δ. είχε φωτογραφηθεί με τον γιο του Φ. Μπελέρη (Πέτρο Μπελέρη). Πληροφορίες αναφέρουν πως υπέρ της υποψηφιότητας είχε ταχθεί επίσης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να συσπειρώσουν ένα δεξιό ακροατήριο και να αποφύγουν διαρροές προς άλλα κόμματα. Δεν περνά μάλιστα απαρατήρητο πως στις τελευταίες δημοσκοπήσεις κόμματα, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά κυρίως στην βόρεια Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό εκτιμάται πως μια υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη μπορεί να περιορίσει τις όποιες διαρροές προς τα δεξιά.

Τα ανοίγματα στο κέντρο και η στόχευση στο δεξιό ακροατήριο

Από τους νυν ευρωβουλευτές υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι Βαγγέλης Μειμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Μαρία Σπυράκη. Στη μάχη του σταυρού θα ριχθούν μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Τσιόδρας (διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού), οι δημοσιογράφοι Γιώργος Αυτιάς και Ελεονώρα Μελέτη, οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμος και Βούλα Πατουλίδου.

Στο ευρωψηφοδέλτιο θα είναι πρόσωπα που μπορούν να μιλήσουν στο κοινό της Νέας Δημοκρατίας, όπως για παράδειγμα ο Βασίλης Κοντοζαμάνης (πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα υγείας), ο Γιώργος Μουρούτης (εκδότης και δημοσιογράφος), η Νόνη Δούνια (στο παρελθόν είχε εκλεγεί βουλευτής), η Πίστη Κρυσταλλίδου (γραμματέας εθελοντισμού του κόμματος) κ.α.

Την ίδια στιγμή δεν λείπουν και τα πολιτικά ανοίγματα, καθώς η Νέα Δημοκρατία θέλει να απευθυνθεί σε ένα ευρύτερο ακροατήριο. Έτσι στο ευρωψηφοδέλτιο είναι και πρόσωπα που στο παρελθόν ήταν κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν δημοσίως στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία. Ενδεικτικά αναφέρεται πως το ευρωψηφοδέλτιο είναι μεταξύ άλλων η Εύη Χριστοφιλοπούλου (είχε διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός), ο αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Σωτήρης Σέρμπος (είχε διατελέσει και σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη) αλλά και ο Σπύρος Καρανικόλας (είχε αποχωρήσει απο το ΠΑΣΟΚ το 2022 και στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ).

Επίσης στο κυνήγι του σταυρού ρίχνονται οι : Σεραφίνα Αβραμίδου, Μιχαήλ (Μιχάλης) Αγγελόπουλος, Βασιλική (Βανέσα) Αρχοντίδου, Ιωάννης Βεζυργιαννίδης, Γεώργιος Δακής, Ιωάννης Δεκόλης, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Ανδρέας Ζαμπούκας, Θεόφιλος Καραχάλιος, Δημήτριος Κατσαούνης, Εμμανουήλ Κεφαλογιάννης, Όλγα Κουρή - Καλλέργη, Μαρία - Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Γεώργιος Μπλιούμης, Νικόλαος Ναούμης, Ορέστης - Ταμέρ Ομράν - Κουκουβιτάκης, Ανδρούλα (Άντρη) Παράσχου, Άννα - Μαρία Ρογδάκη, Βασίλειος Σακελλάρης, Νουρτζάν Σούλογλου, Νικόλαος Στέφος, Λυδία - Αντωνία Τρακατέλλη, Αθανάσιος Τσουχαντάρης, Βασιλική (Βίκυ) Φλέσσα, Παναγιώτα - Νιόβη Χριστοπούλου.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Με αφήγημα σταθερότητας πάει στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία, με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά συσπείρωσης. Μάλιστα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή τονίζεται εμφατικά πως σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας δεν υπάρχουν περιθώρια για χαλαρή ψήφο.

Μιλώντας χθες στην εκδήλωση για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η Νέα Δημοκρατία μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις πρέπει να είναι ισχυρή. Όπως είπε « εμείς είμαστε το κόμμα που βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είμαστε το κόμμα που κρατήσαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είμαστε το κόμμα που σταθερά φέρνει την πατρίδα μας πιο κοντά στην Ευρώπη κάθε μέρα και σε κάθε πεδίο πολιτικής». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα «ποιον θέλουμε να πάει στην Ευρώπη να διαπραγματευτεί» και σημείωσε «όσο πιο ισχυρή είναι η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 9ης Ιουνίου τόσο πιο σταθερή θα είναι η χώρα και τόσο πιο γρήγορα και τολμηρά θα προχωρήσουμε τις μεγάλες αλλαγές».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςΕλεονώρα Μελέτηευρωεκλογές 2024Φρέντυ ΜπελέρηςΓιώργος ΑυτιάςΝέα Δημοκρατία