Πολιτική|18.04.2024 13:21

Τουρκία για θαλάσσια πάρκα: «Είμαστε σε συναγερμό - Μονομερή τετελεσμένα γεγονότα δεν θα γίνουν αποδεκτά

Μαρία Ζαχαράκη

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας απαντώντας στην πρωτοβουλία της Ελλάδας για θαλάσσια πάρκα δήλωσε ότι «βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού».

«Προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει καθεστώς»

Μιλώντας για την προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει μονομερές καθεστώς».

Μονομερή τετελεσμένα γεγονότα δεν θα γίνουν αποδεκτά

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την «προσπάθεια της Ελλάδας να ανακηρύξει θαλάσσιο πάρκο και τη συνάντηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης» απάντησε χαρακτηριστικά.

«Στις 8 Απριλίου 2024, ανακοινώθηκε από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το Υπουργείο Εξωτερικών μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να κηρυχθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερή τετελεσμένα γεγονότα στο θέμα των νησιών, νησίδων και βράχων των οποίων η κυριαρχία δεν έχει παραχωρηθεί με συνθήκες (EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτά και δεν θα έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Ως Υπουργείο είμαστε σε επιφυλακή για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη μας στο Αιγαίο και να αποτρέψουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας για μονομερή δημιουργία καθεστώτος».

πάρκαειδήσεις τώραΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν