Πολιτική|21.04.2024 06:45

Ευρωελογές 2024 - ΠΑΣΟΚ: Το ψηφοδέλτιο της ανανέωσης και τα στοιχήματα Ανδρουλάκη μέχρι την 9η Ιουνίου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ανανέωση και νέο πολιτικό ήθος υποσχόταν ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Σε μεγάλο βαθμό στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πρωταγωνιστούν στελέχη που φέρνουν μια φρεσκάδα, παρατηρούν έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές ενώ και τα πρόσωπα που στελεχώνουν το ευρωψηφοδέλτιο δείχνουν ότι ο κ. Ανδρουλάκης επιχειρεί μια τολμηρή ανανέωση, η οποία όμως δεν έχει lifestyle πρόσημο, αλλά εμπεριέχει σαφώς πολιτικά στοιχεία.

Η στροφή προς τα Αριστερά

«Νέοι άνθρωποι της εργασίας, επιστήμονες που έχουν να προσφέρουν αλλά και ορισμένα έμπειρα στελέχη συνθέτουν ένα πολύ ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο», υπογραμμίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, την στιγμή που φανερό είναι το άνοιγμα προς τα αριστερά. Η τελική παρτίδα των ανακοινώσεων περιελάβανε την πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25 και στις τελευταίες εκλογές υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου και τον Κώστα Χουλιαρά, επίσης υποψήφιο με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη παλαιότερα. Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρουλάκης επίλεξε να τοποθετήσει από το Volt ως υποψήφια τη Μαρία Μπουζέτη, δείχνοντας τη πρόθεσή του να διεισδύσει και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ωστόσο, έχει να ανέβει κυριολεκτικά ένα… βουνό. Όσο κι αν ο ίδιος επιμένει ότι «το βράδυ των εκλογών το ΠΑΣΟΚ θα είναι και πάλι στην όχθη των νικητών, θα είναι το κόμμα που θα έχει αυξήσει περισσότερο από όλα τα ποσοστά του και σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές και σε σχέση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές», οι δημοσκοπήσεις δεν τον δικαιώνουν. Τα νούμερα παραμένουν στάσιμα λίγο πάνω από το 11%, με τον βασικό προβληματισμό να είναι πως η τάση δεν είναι… ανοδική. Σίγουρα και στις προηγούμενες εκλογές το κόμμα εμφανίστηκε πιο δυνατό σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις (το έχει επισημάνει αρκετές φορές ο Νίκος Ανδρουλάκης), εντούτοις ακόμα και τα ποιοτικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Ειδικότερα, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη στη δημοσκόπηση Interview εμπιστεύεται το 15% (από το 14% της προηγούμενης έρευνας) και τον Νίκο Ανδρουλάκη σταθερά το 7%. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στη δημοσκόπηση της Mrb όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης έρχεται δεύτερος με 8,9%, και τρίτος ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ με 7,5%. Ενώ στη δημοσκόπηση της Opinion Poll ο κ. Ανδρουλάκης χάνει και από τον Κυριάκο Βελόπουλο. Ειδικότερα, στο 8,5% βρίσκεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ενώ τέταρτος είναι πλέον ο Κ. Βελόπουλος, με 6,6% και μόλις πέμπτος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκης, με 6,2%.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, όλες οι μετρήσεις «συμφωνούν» ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει τη δεύτερη θέση ενώ στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος διατηρεί σημαντικές δυνάμεις, έρχεται στην τέταρτη θέση. Χρόνος για αναστροφή του κλίματος, υπάρχει τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, μολονότι τα περιθώρια στενεύουν σημαντικά.

ΚΙΝΑΛΕυρωεκλογέςΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκηςευρωεκλογές 2024ειδήσεις τώρα