Πολιτική|06.04.2019 09:11

Τα διλήµµατα της ευρωκάλπης - Ομιλία Αλέξη Τσίπρα στο Γαλάτσι

Βούλα Κεχαγιά

Πολιτική απάντηση στις αιτιάσεις περί αποσυσπείρωσης του κυβερνώντος κόµµατος επιχειρεί να δώσει η σηµερινή εκδήλωση του εγχειρήµατος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία, η πρώτη σε µια σειρά ανοιχτών συναντήσεων του σχήµατος εν όψει ευρωεκλογών.

Η εκδήλωση πραγµατοποιείται σε µια καλή χρονική συγκυρία για το Μαξίµου, καθώς µετά την απελευθέρωση του 1 δισ. ευρώ µε απόφαση του χθεσινού Eurogroup ανοίγει άµεσα ο δρόµος για την κατάθεση εκ µέρους της κυβέρνησης της πολυαναµενόµενης ρύθµισης για τις 120 δόσεις.

Στο Γαλάτσι

Στα θέµατα αυτά και συνολικότερα τα ζητήµατα της οικονοµίας θα αναφερθεί άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, που θα είναι και ο κεντρικός οµιλητής στη συγκέντρωση.

Η πανελλαδική συνάντηση της Προοδευτικής Συµµαχίας θα πραγµατοποιηθεί στο µεγάλης χωρητικότητας Ολυµπιακό Γυµναστήριο Γαλατσίου -και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο επελέγη- µε τον πρωθυπουργό να αναφέρεται πρώτιστα στην κρισιµότητα των ευρωεκλογών και στις απαντήσεις που θα πρέπει να δώσουν οι πολίτες επιλέγοντας την πρόοδο ή τη συντήρηση.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα εκπέµψει πολλά µηνύµατα µε αποδέκτες πολιτικούς φίλους και αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως τους πολίτες που καλούνται µε την ψήφο τους στις ευρωεκλογές να καθορίσουν και το µέλλον της Ευρώπης. Θα θέσει ασφαλώς τα διλήµµατα της ευρωκάλπης επαναλαµβάνοντας το µείζον διακύβευµα για το µέλλον της Ευρώπης και θα τονίσει ότι πρέπει να δοθεί µια ισχυρή προοδευτική απάντηση για την ανάσχεση του κύµατος της ακροδεξιάς και όσων θέλουν να επιβάλουν στους ευρωπαϊκούς λαούς νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Αναµένεται να πει ότι οι ευρωεκλογές θα έχουν πολιτικά χαρακτηριστικά, εποµένως είναι µια αναµέτρηση που δεν «σηκώνει» τη χαλαρή ψήφο γιατί θα σταλούν λάθος µηνύµατα και στο εσωτερικό της χώρας. Θα επιτεθεί σε όσους έχουν κάνει στόχο τους τη «στρατηγική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ και θα ρωτήσει για ακόµη µία φορά το ΚΙΝΑΛ εάν επιδιώκοντας µια τέτοια εξέλιξη εννοεί ότι επιθυµεί τη «στρατηγική νίκη» της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Fake news

Φυσικά και δεν θα αφήσει την αξιωµατική αντιπολίτευση στο απυρόβλητο, θα την κατηγορήσει ότι αντιπολιτεύεται στηριζόµενη σε fake news, θα πει ότι ταυτίζεται µε την ακροδεξιά την οποία τρέφει και στο εσωτερικό της, και θα επισηµάνει τους κινδύνους που θα προκαλούσε τυχόν επιστροφή της στην εξουσία, µε κύριο αυτόν της επιστροφής στα µνηµόνια και στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας.Οργανωτικά η Κουµουνδούρου έχει κάνει µεγάλη προετοιµασία, φιλοδοξώντας να γεµίσει ο χώρος των άνω των 5.000 θέσεων, την ώρα που και οι συλλογικότητες οι οποίες συγκροτούν την Προοδευτική Συµµαχία απευθύνουν εδώ και ηµέρες κάλεσµα συστράτευσης για την εκδήλωση, που επισηµοποιεί άλλωστε και την έναρξη της µάχης των ευρωεκλογών.

Στην εξέδρα 12 ομιλητές

Πριν από τον Αλέξη Τσίπρα θα πάρουν τον λόγο οι Γιώργος Αδαµίδης (πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-∆ΕΗ), Χρήστος Κουτσονάτσιος (Πράττω), Νίκος Μπίστης (πρώην υφυπουργός, Γέφυρα), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης συνεργαζόµενη µε τον ΣΥΡΙΖΑ), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία), Παναγιώτης Παναγιώτου (δηµοσιογράφος, Γέφυρα), Νατάσα Πενταγιώτη (Κίνηση Πολιτών Κόσµος), Γιάννης Ραγκούσης (πρώην υπουργός), Λάµπρος Ρώσσης (εκπρόσωπος «Χάρτα 19» - αποχωρήσαντες από το ΚΙΝΑΛ), Στέφανος Τζουµάκας (πρώην υπουργός). Επίσης χαιρετισµό θα απευθύνει µέσω video και η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη. Στην εκδήλωση θα µιλήσει και η Μαρία Ρεπούση (πρώην βουλευτής, Γέφυρα), σε µία κινηση να αµβλυνθούν οι εντυπώσεις που δηµιουργήθηκαν από τη µη συµµετοχή της στο ευρωψηφοδέλτιο. Αλλωστε από την κ. Ρεπούση ζητήθηκε να κατέβει ως υποψήφια στις εθνικές
εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςΑλέξης Τσίπρας