Πολιτική|26.04.2024 16:47

Συνάντηση «θετικής ατζέντας» μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Μία σημαντική διπλωματική συνάντηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μπουράκ Ακτσαπάρ, στο πλαίσιο του έκτου γύρου της «θετικής ατζέντας» μεταξύ των δύο χωρών. Κατά τη διάρκεια των 3 ωρών που συζητούσαν, οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να κάνουν μία επισκόπηση των θεμάτων που είχαν τεθεί στις προηγούμενες συναντήσεις. Με έμφαση στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ο υφυπουργός επισήμανε την ανάγκη για υλοποίηση των συμφωνημένων ζητημάτων και τη δημιουργία νέων συνεργιών, ιδίως σε τομείς όπως η τεχνολογία και η επιχειρηματικότητα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προπαρασκευή της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ενώ υπογράμμισε τη θετική διάθεση και την επιθυμία για συνεργασία από τις δύο πλευρές.

Όπως δήλωσε ο Κώστας Φραγκογιάννης «επικράτησε καλό κλίμα, καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές. Κουβεντιάσαμε όλα μας τα θέματα, έγινε μία επισκόπηση όλων των θεμάτων που θίχτηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να προσθέτουμε μόνο καινούριες θεματικές, αλλά να διασφαλίζουμε ότι όλα όσα έχουμε πει θα γίνουν, γίνονται κανονικά. Επομένως έγινε μια επισκόπηση, μπήκαν και καινούρια θέματα. Θέματα που αφορούν νέες τεχνολογίες, νέους ανθρώπους. Να έρθουν σε επαφή κοινότητες νέων επιστημόνων από την Ελλάδα και την Τουρκία. Και βεβαίως το κομμάτι του Επιχειρηματικού Συμβουλίου, το οποίο αφορά τη σύσφιγξη σχέσεων σε οικονομικά και εμπορικά θέματα, ανάμεσα στις δύο επιχειρηματικές κοινότητες από την Ελλάδα και από την Τουρκία».

Όσον αφορά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι σήμερα έγινε μία προπαρασκευή της συνάντησης.

«Δεν παραλείψαμε να αναφερθούμε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου και επομένως να λειτουργήσουμε και κατά κάποιο τρόπο και προπαρασκευαστικά γι’ αυτό. Να τονίσω το πολύ καλό κλίμα, την καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές για συνεργασία», είπε ο Κώστας Φραγκογιάννης.

ΤουρκίαΚωνσταντινούποληΚώστας Φραγκογιάννηςειδήσεις τώρα