Πολιτική|03.05.2024 06:47

Ευρωεκλογές 2024 - Νέα Αριστερά: Με σύνθημα το «Δώσε Φωνή στο Δίκιο σου» και μακριά από το lifestyle

Νίκος Σβέρκος

«Η Νέα Αριστερά θα είναι στο ευρωκοινοβούλιο» εκτιμά ο Αλέξης Χαρίτσης και τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, μεταφέροντας το κλίμα που συνάντησαν στις περιοδείες των περασμένων ημερών σε αγορές της Αθήνας. Εχτές συνάντησαν δημοσιογράφους σε μεζεδοπωλείο της Κυψέλης, ενώ στελέχη αποκάλυψαν και τις αιχμές της προεκλογικής καμπάνιας που θα ξετυλιχτεί τις επόμενες ημέρες.

Το σύνθημα και οι αιχμές της καμπάνιας

Το κλίμα εχτές στη Φωκίωνος Νέγρη, εκεί όπου ο Αλέξης Χαρίτσης, υποψήφιοι ευρωβουλευτές και στελέχη της Νέας Αριστεράς, συναντήθηκαν με δημοσιογράφους λίγο πριν την πασχαλινή ανάπαυλα. Ωστόσο, οι μέρες ξεκούρασης δεν αναμένεται να είναι αρκετές, μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Οι υποψήφιοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν περιοδείες -έστω λίγο πιο χαλαρές- σε περιοχές που θα επισκεφθούν, ενώ από την Τετάρτη του Πάσχα θα ξεκινήσει το κυρίως μενού του αγώνα δρόμου μέχρι την κάλπη των ευρωεκλογών.

Το κεντρικό σύνθημα της προεκλογικής καμπάνιας θα είναι το «Δώσε Φωνή στο Δίκιο σου», εκφράζοντας, όπως έλεγαν στελέχη του κόμματος, την θέληση της Νέας Αριστεράς να συνομιλήσει με την πλειοψηφία των πολιτών που εδώ και χρόνια δεν βρίσκουν τρόπο να εκφράσουν τις αγωνίες τους στο πολιτικό σκηνικό και που ζητούν μια μαχητική και αξιόπιστη αντιπολίτευση στην κυριαρχία Μητσοτάκη. «Η κεντρική καμπάνια θα έχει τέσσερις αιχμές: Ακρίβεια, αναδιανομή εισοδήματος, ειρήνη και δικαιοσύνη με αιχμή φυσικά τα Τέμπη» ανέφεραν συνεργάτες του Αλέξη Χαρίτση, προσθέτοντας ότι «πυλώνας της καμπάνιας θα είναι η αριστερή προγραμματική πρόταση και όχι το lifestyle».

Βολές στις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Γι αυτό και η ηγεσία της Νέας Αριστεράς επισημαίνει σε όλους τους τόνους πως ως πολιτικό πήχη θέτει την ανάγκη «να σταλεί ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη». «Αυτό που λένε οι πολίτες που συναντάμε καθημερινά στις αγορές, θέλουμε να το πουν και στην κάλπη» έλεγε μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης σε συνομιλητές του, ενώ εμφανιζόταν βέβαιος πως το αποτέλεσμα της Νέας Αριστεράς στην κάλπη θα είναι καλό και την επομένη των ευρωεκλογών το νέο κόμμα θα βρίσκεται με εκπρόσωπό του στο ευρωκοινοβούλιο.

Στελέχη του κόμματος δεν παραλείπουν να στρέφουν τα βέλη τους κατά του στυλ αντιπολίτευσης που ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όπως λένε χαρακτηριστικά, «δεν αρκεί να περιγράφεις τα κακώς κείμενα, οι πολίτες τα γνωρίζουν και τα ζούν.  Το ζήτημα είναι αυτή η κατάσταση να αλλάξει, να ζήσουμε καλύτερα. Η Αριστερά δεν είναι μόνο διαμαρτυρία. Για τη Νέα Αριστερά αυτό που προέχει είναι η  θετική πρόταση για το σήμερα και το αύριο».

Σε συζητήσεις για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, τα ίδια στελέχη εκτιμούσαν ότι «οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δε μπορούν να ανατρέψουν τον συσχετισμό, δε μπορούν να νικήσουν τον κ. Μητσοτάκη» και πως «απαιτείται μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση, μια πολιτική πρόταση η οποία οφείλει να είναι θεμελιωδώς διαφορετική από αυτήν του Μητσοτάκη και όχι κακέκτυπό της». Η αντιπολίτευση που θα είναι αναποτελεσματική, έλεγαν χαρακτηριστικά, «πρέπει να στηρίζεται σε επιχειρήματα και στοιχεία, και όχι σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες και λαϊκίστικες ευκολίες».

Ξεκινούν περιοδείες αμέσως μετά το Πάσχα

Ο Αλέξης Χαρίτσης θα επισκεφθεί την Τετάρτη του Πάσχα την Κέρκυρα, ενώ επόμενοι σταθμοί του προέδρου της Νέας Αριστεράς θα είναι η Αιτωλοακαρνανία και η Πελοπόννησος. Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, από την άλλη, την Τετάρτη του Πάσχα θα βρεθεί σε γνώριμα μέρη του, ήτοι την Κω, την Νίσυρο και τη Ρόδο (κατάγεται από τη Νίσυρο), ενώ κατόπιν θα μεταβεί στη Δυτική Μακεδονία, στην Ήπειρο και στην Πάτρα.

Άλλα κορυφαία στελέχη και υποψήφιοι θα περιοδεύσουν σε νησιά των Κυκλάδων, στην Κρήτη και στην Βόρεια Ελλάδα. «Στόχος είναι μέχρι τις ευρωκάλπες να μην έχει υπάρξει περιοχή της χώρας χωρίς παρουσία της Νέας Αριστεράς» έλεγαν χαρακτηριστικά συνεργάτες του Αλέξη Χαρίτση.

ΣΥΡΙΖΑΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραΝέα αριστερά