Πολιτική|07.04.2019 18:58

Τσίπρας στη Βόρεια Μακεδονία: Το παρασκήνιο μιας επιτυχημένης επίσκεψης

Τίμος Φακαλής

Θετικό αντίκτυπο έχει αφήσει τόσο στα πολιτικά και επιχειρηµατικά στελέχη όσο και στην κοινωνία της Βόρειας Μακεδονίας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη γειτονική χώρα. Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα µαζί µε εκατοντάδες επιχειρηµατίες δεν έφερε µόνο ελπίδες για περαιτέρω ενίσχυση των οικονοµικών σχέσεων, έτσι ώστε οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών  να ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια, αλλά και πολιτική στήριξη του Ζόραν Ζάεφ εν όψει τόσο της µάχης για την εκλογή προέδρου ∆ηµοκρατίας όσο και της προσπάθειας για έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων µε την ΕΕ.

Αφήνοντας το ξενοδοχείο «Aleksandar Palace» για το κέντρο των Σκοπίων την περασµένη Τρίτη και ενώ οι συναντήσεις στο επιχειρηµατικό φόρουµ µεταξύ αντιπροσωπειών από την Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία ήταν σε εξέλιξη, ο οδηγός του ταξί ακούγοντας να αναλύουµε τις εξελίξεις ρώτησε αµέσως «Ελληνες είστε;», µε τους δηµοσιογράφους να απαντούν «ναι» και να συνεχίζουν την κουβέντα. «Τσίπρας και Ζάεφ είναι πολύ καλοί φίλοι. Χρειαζόµαστε τη βοήθεια της Ελλάδας για να κάνουµε τα επόµενα βήµατα στην Ευρώπη» είπε ο µεσήλικας ταξιτζής από τη συνοικία του Gazi Baba παρεµβαίνοντας στη συζήτηση και αµέσως έκλεισε το ραδιόφωνο που αναµετέδιδε αθλητικά, βάζοντας στο κινητό του ένα ελληνικό τραγούδι προκειµένου να µας ευχαριστήσει για τη µεσοβδόµαδη ιστορική επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Μια τέτoια βοήθεια πρόσφερε και ο Αλέξης Τσίπρας στον Ζόραν Ζάεφ την περασµένη Τρίτη, επισπεύδοντας την επίσηµη επίσκεψή του στη γειτονική χώρα, η οποία αναµενόταν να πραγµατοποιηθεί στις αρχές του επόµενου µήνα. Ο Μάιος ήταν το πιθανότερο σενάριο µετάβασής του, δεδοµένου ότι στις αρχές του επόµενου µήνα θα συνεδριάσει και η επιτροπή για το Νόµπελ Ειρήνης και µια συνάντηση των δύο πρωθυπουργών τότε θα βοηθούσε επικοινωνιακά την υποψηφιότητά τους. Η επίσκεψη όµως επισπεύστηκε εν όψει των προεδρικών εκλογών στη γειτονική χώρα, µε τον πρώτο γύρο να έχει οριστεί για τις 21 Απριλίου, αλλά και µετά τα σύννεφα που µαζεύτηκαν πάνω από τον ουρανό των Σκοπίων και το ενδεχόµενο να µην πάρουν από τις Βρυξέλλες τον Ιούνιο ηµεροµηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων.

Πίσω από τις σέλφι και τις αγκαλιές ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει µήνυµα στήριξης του Ζόραν Ζάεφ αλλά και του υποψήφιου των Σοσιαλδηµοκρατών για τη θέση του προέδρου, Στέβο Πενταρόφσκι, υπέρµαχου της Συµφωνίας. Μια πιθανή επικράτηση του κΠενταρόφσκι, τον οποίο στηρίζει και το αλβανικό κοµµάτι της Βόρειας Μακεδονίας, θα σφραγίσει αφενός τη Συµφωνία των Πρεσπών, αφετέρου θα κλείσει το µάτι στους Ευρωπαίους ότι η χώρα παραµένει προσηλωµένη στον ευρωπαϊκό δρόµο που χάραξε ο κ. Ζάεφ. ]

Πιέσεις στον Γάλλο πρόεδρο

Πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσει ηµεροµηνία έναρξης των διαπραγµατεύσεων τον Ιούνιο έχει αναλάβει εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας. Σύµφωνα µε διπλωµατικές πηγές της γειτονικής χώρας, ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει έρθει σε επαφή τουλάχιστον δύο φορές µε τον Γάλλο πρόεδρο Εµανουέλ Μακρόν προσπαθώντας να «άρει» τις ενστάσεις της Γαλλίας κι έτσι να τρέξουν οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες προς όφελος της Βόρειας Μακεδονίας. Ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος πέρσι είχε βάλει βέτο µαζί µε τις Κάτω Χώρες όταν και προέκυψε το ζήτηµα, αντιδρά στο ενδεχόµενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων χωρών των ∆υτικών Βαλκανίων (Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία), καλώντας και τις δύο να προχωρήσουν πρώτα σε µεταρρυθµίσεις τόσο στη δικαιοσύνη όσο και στη δηµόσια διοίκηση.

Διθυραµβικά σχόλια στα πρωτοσέλιδα

Από συμβολικής πλευράς η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι τουλάχιστον ιστορική, καθώς είναι η πρώτη επίσηµη επίσκεψη πρωθυπουργού της γειτονικής Ελλάδας στη Βόρεια Μακεδονία. ∆εν ήταν όµως µόνο συµβολική, καθώς ο κ. Τσίπρας συνοδευόταν από µεγάλη κυβερνητική αντιπροσωπεία, υπογράφοντας αρκετές διµερείς συµφωνίες – µία εκ των οποίων υπογράφηκε από εµένα και Σία Αναγνωστοπούλου» είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπουγιάρ Οσµάνι.

Όπως εξήγησε ο ίδιος πρόκειται για ένα µνηµόνιο συνεργασίας µεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και της γραµµατείας Ευρωπαϊκών Θεµάτων της Βόρειας Μακεδονίας για την παροχή βοήθειας σε σχέση µε την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, µέσω του οποίου η Ελλάδα θα προσφέρει συγκεκριµένη υποστήριξη στη γειτονική χώρα. Ωστόσο, όπως είπε «η φιλία ανάµεσα στις δύο χώρες αλλά και στους πολιτικούς που τις κυβερνούν ανοίγει τον δρόµο για ευρύτερη στήριξη της Ελλάδας πέρα από τη στενά θεσµική.

Σαφώς ο κ Τσίπρας, ο κ. Κατρούγκαλος και η κ. Αναγνωστοπούλου έχουν δείξει ένα τεράστιο ενδιαφέρον διαδίδοντας την επιτυχία µας, την επιτυχία των Πρεσπών, ανάµεσα στα κράτη-µέλη. Αυτό αποτελεί µια τεράστια επιρροή στη δηµιουργία ενός περιβάλλοντος για την υποστήριξη του ανοίγµατος των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων τον Ιούνιο». Ενδεικτικό του καλού κλίµατος που έχει καλλιεργηθεί ανάµεσα στη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα ήταν και ο τρόπος που κάλυψαν τα µέσα ενηµέρωσης της γειτονικής χώρας την επίσκεψη Τσίπρα, «επιστρατεύοντας» περίπου 70 δηµοσιογράφους, τεχνικούς και φωτογράφους.

Επί δύο µέρες και οι τέσσερις εφηµερίδες της γειτονικής χώρας φιλοξενούσαν διθυραµβικά σχόλια και ολοσέλιδα αφιερώµατα χαρακτηρίζοντας ιστορική την επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο Ζόραν Ζάεφ, για να µη χαλάσει την επικοινωνιακή φιέστα που στήθηκε από τις δύο πλευρές, αφαίρεσε από το πρωτόκολλο υποδοχής και το παιάνισµα των εθνικών ύµνων… Ενθουσιασµένος από την επίσκεψη Τσίπρα εµφανίζεται µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής» ο παλαίµαχος πολιτικός και πρώτος πρόεδρος της γειτονικής χώρας, Στόγιαν Αντοφ. «Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μόνο όµορφα µπορώ να αισθάνοµαι µετά την πρώτη επίσηµη επίσκεψη του Ελληνα πρωθυπουργού.

Η Συµφωνία των Πρεσπών δείχνει τον δρόµο και το πώς θα προχωρήσουν οι δύο χώρες στο µέλλον. ∆εν νοµίζω ότι κάποιος µπορεί να ανατρέψει αυτό που ο Τσίπρας και ο Ζάεφ έχτισαν». «Και τώρα πρέπει να τρέξουµε, δουλειές και συνέργειες είναι µπροστά µας. Είναι στο χέρι µας πλέον να συνεργαστούµε» τονίζει ο Λιούπτσο Αρσόφσκι, υπενθυµίζοντας ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να στείλουν ένα µήνυµα στην αντιπολίτευση και των δύο χωρών για να ρίξουν τους τόνους και να σταµατήσουν να δηλητηριάζουν τους πολίτες. «Το µέλλον είναι κοινό και είναι προς το συµφέρον και των δύο πλευρών να συνεργαστούµε» επισηµαίνει ο κ. Αρσόφσκι.

Μπιλιάνα Πέεβα Τσούρικ: «Η Ελλάδα θα είναι η είσοδος στην Κεντρική Ευρώπη»

ικανοποίηση για το έντονο ενδιαφέρον από τη µία αλλά και πικρή γεύση από την άλλη για τον χρόνο που χάθηκε ένιωθαν οι περισσότεροι επιχειρηµατίες της γειτονικής χώρας µετά την ολοκλήρωση του µεγαλύτερου επιχειρηµατικού φόρουµ που πραγµατοποιήθηκε ανάµεσα στις δύο χώρες τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Οπως επισηµαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» η εκτελεστική διευθύντρια του κεντρικού Οικονοµικού Επιµελητηρίου της γειτονικής χώρας, Μπιλιάνα Πέεβα Τσούρικ, οι νέες συµφωνίες που προέκυψαν θα βοηθήσουν να αυξηθούν οι εµπορικές συναλλαγές µεταξύ των δύο χωρών, ξεπερνώντας τα επόµενα χρόνια το 1 δισ. δολάρια που κυµαίνονται τα τελευταία χρόνια. «Στόχος όλων των συµφωνιών είναι να καταστούν τα Βαλκάνια µια περιοχή µε µεγάλη οικονοµική σηµασία. Η Ελλάδα θα είναι η είσοδος στην Κεντρική Ευρώπη, ενώ η χώρα µας θα αποτελέσει το σηµείο διέλευσης των ενεργειακών και µεταφορικών αξόνων, καθώς και όλων των νέων πρωτοβουλιών και των έργων, αναβαθµίζοντας ακόµη περισσότερο τη θέση µας.

Σχεδιάζοντας, οικοδοµώντας και επενδύοντας στην περιφερειακή υποδοµή, όλη η περιοχή αποκτά µια νέα υψηλότερη προστιθέµενη αξία» τονίζει στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Τσούρικ. Οπως λέει η εκτελεστική διευθύντρια του Οικονοµικού Επιµελητηρίου της Βόρειας Μακεδονίας, η σύνδεση της Βόρειας Μακεδονίας µε τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου βάζει στον ενεργειακό χάρτη και τη γειτονική χώρα, οδηγώντας σε µια πιο στενή συνεργασία στον ενεργειακό τοµέα µε την Ελλάδα.

Παράλληλα, όπως τονίζει, η βελτίωση των µεταφορικών συνδέσεων, η µεγαλύτερη χρήση των σιδηροδρόµων στη µεταφορά αγαθών, το λιµάνι της Θεσσαλονίκης, η αποφυγή της διπλής φορολογίας, η επίλυση των προβληµάτων µε τα εµπορικά σήµατα, ο εκσυγχρονισµός των σηµερινών σηµείων διέλευσης των συνόρων και η κατασκευή νέων, καθώς και η διευκόλυνση της ροής των εµπορευµάτων και των επιβατών αποτελούν τα σηµεία-κλειδιά που θα οδηγήσουν στην αύξηση της αµοιβαίας συνεργασίας των δύο χωρών. Σύµφωνα µε την ίδια, η συµφωνία που έχει υπογραφεί µε τον ελληνικό φορέα εκµετάλλευσης φυσικού αερίου θα προσφέρει φθηνό καύσιµο για τις εταιρείες που λειτουργούν στις χώρες αυτής της περιοχής, τοποθετώντας και τη Βόρεια Μακεδονία στον ενεργειακό χάρτη ως τµήµα του διαδρόµου µέσω του οποίου θα περάσει το αέριο σε άλλους προορισµούς της Ευρώπης.

Λιμάνι Θεσσαλονίκης 

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και το λιµάνι της Θεσσαλονίκης. «Το λιµάνι της Θεσσαλονίκης έχει και θα έχει υψηλή προτεραιότητα, στρατηγική σηµασία για την οικονοµία µας, αφού η χώρα µας δεν έχει ακτογραµµή και απόδειξη είναι ότι το 90% των θαλάσσιων µεταφορών µας εκτελείται από το σηµείο αυτό. Τα στοιχεία αναφέρουν ότι το ποσοστό των αγαθών προς και από τη Βόρεια Μακεδονία είναι περίπου στο 27,5% του συνολικού εύρους εργασιών του λιµένα Θεσσαλονίκης για γενικά φορτία, ενώ για τα εµπορευµατοκιβώτια είναι στο 6,5%» τονίζει η κ. Τσούρικ και προσθέτει: «Εάν, σε συνεργασία µε τις τελωνειακές υπηρεσίες για λογαριασµό των συνόρων και των δύο πλευρών, ξεκινήσουν δραστηριότητες διευκόλυνσης και συντόµευσης του χρόνου που απαιτείται για την εκτέλεση των τελωνειακών διατυπώσεων, το λιµάνι της Θεσσαλονίκης µπορεί να λειτουργήσει ακόµη περισσότερο ως ανοικτή πύλη για την οικονοµία µας, µειώνοντας ακόµη περισσότερο το κόστος για τις επιχειρήσεις και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους».

Όπως εξηγεί η ίδια, «τα τελευταία 20 χρόνια οι ελληνικές εταιρείες πραγµατοποίησαν στη χώρα µας επενδύσεις περίπου 500 εκατοµµυρίων ευρώ στον τραπεζικό τοµέα, στην ενέργεια, στο εµπόριο, στον τοµέα των τροφίµων, τον τοµέα της κλωστοϋφαντουργίας και στην κατασκευή. Το υπογεγραµµένο µνηµόνιο για τη σύσταση µεικτής επιτροπής µεταξύ των δύο χωρών θα δηµιουργήσει επίσης προϋποθέσεις για κοινές προσπάθειες εισόδου σε τρίτες αγορές».

Αλέξης ΤσίπραςΖόραν ΖάεφΒόρεια Μακεδονία