• Πολιτική
  • Οικονομία
    • Market
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Απόψεις
  • Videos
  • Ψυχαγωγία
    • Τηλεόραση
  • Food & Drink
    • Συνταγές
  • Travel
  • Υγεία
  • Παιδεία
  • Πολιτισμός
    • Βιβλίο
    • Θέατρο
    • Μουσική
    • Cinema
  • Καιρός
  • Τεχνολογία
  • Auto
  • Moto
  • Viral
  • Ιστορία
    • Σαν σήμερα
  • Κατοικίδιο
  • Fashion & Design
  • Πρωτοσέλιδα
αναζήτηση άρθρου
Ακολουθήστε το Έθνος στα κοινωνικά δίκτυα
Subscribe to our YouTube ChannelFollow us on FaceBookFollow us on Instagram
Κατέβαστε την εφαρμογή του Έθνους για κινητά
ΕΘΝΟΣ on AppStoreΕΘΝΟΣ on PlayStore
ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES
ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΑΡΘΟΓΡΑΦΟΙ
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Αθλητισμός
  • Ψυχαγωγία
  • Food & Drink
  • Travel
  • Viral
BREAKING NEWS:
Η επόμενη μέρα στη Βρετανία: Η κούρσα διαδοχής και το φαβορί για την πρωθυπουργία, Άντι Μπέρναμ«Πυρά από την αντιπολίτευση μετά την καταδίκη Ασημακοπούλου: «Κράτος - λάφυρο στα χέρια της ΝΔ»Τουρισμός για Όλους 2026-27: Πότε θα γίνει η κλήρωση και πότε ξεκινάει το πρόγραμμα - Οι ανακοινώσεις ΚεφαλογιάννηΟμπράντοβιτς: «Δεν έχασα ποτέ επαφή με την οικογένεια Γιαννακόπουλου – Θα ήταν ωραία ο Παναθηναϊκός να πάρει το 8ο»
δημοφιλές τώρα: Τέλος χρόνου για την παλιά ταυτότητα: Τι ισχύει μετά τις 3 Αυγούστου για όσους δεν έχουν βγάλει νέα
Homepage ┋   Πολιτική   ┋   04.04.2019 08:26
Newsroom
Newsroom
Ενότητες στο άρθρο: 📌 Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Επιστολή ευρωβουλευτών: Γιατί αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης Τσίπρας - Ζάεφ

«Θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019», αναφέρουν οι 33 ευρωβουλευτές

🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά   ┋

copyright: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
copyright: Eurokinissi/Τατιάνα Μπόλαρη
Προσθέστε το ΕΘΝΟΣ στη Google

«Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν».

Με τις φράσεις αυτές 33 ευρωβουλευτές από 16 χώρες και όλο το πολιτικό φάσμα από έξι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Συντηρητικοί και Φιλελεύθεροι) στέλνουν επιστολή στη Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ και προτείνουν τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα και της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, για το Νόμπελ Ειρήνης 2019.

«Θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2019», αναφέρουν χαρακτηριστικά, στηρίζοντας από τη δική τους μεριά την πρόταση της κατόχου του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, Ουιντέντ Μπουχαμάουι, για βράβευση των κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ.

Πάπας Φραγκίσκος - Αλέξης Τσίπρας
ΚΟΣΜΟΣ01.04.2019 14:22
Πάπας: Ο Τσίπρας αξίζει βραβείο Νόμπελ για το Προσφυγικό
Πάπας: Ο Τσίπρας αξίζει βραβείο Νόμπελ για το Προσφυγικό

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει στη διάθεσή του την επιστολή των 33 ευρωβουλευτών, την οποία και παρουσιάζει. Πρόκειται δε, για μια πρωτοβουλία που, σύμφωνα με όσα γίνονται γνωστά, από κοινού πήραν ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Κνουτ Φλεκενστάιν, πολιτικό τέκνο του μεγάλου σοσιαλδημοκράτη πολιτικού, Βίλλυ Μπραντ. Ο γεφυροποιός πολιτικός και καγκελάριος της Γερμανίας από το 1969 ως το 1974 είχε βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης μεσούσης της κυβερνητικής θητείας του, το 1971.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Προς: Νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ

Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ

Οδός Henrik Ibsen 5

0255 Όσλο

Αξιότιμη Επιτροπή των Νόμπελ

H κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2015, κυρία Ουιντέντ Μπουχαμάουι, πρότεινε οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, να τιμηθούν φέτος με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Εμείς, ως Βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιθυμούμε να στηρίξουμε την υποψηφιότητα αυτή, με την παρούσα επιστολή, την οποία συνυπογράφουμε 33 Ευρωβουλευτές από έξι διαφορετικές πολιτικές ομάδες και 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι η πρόταση της κυρίας Μπουχαμάουι συνιστά τη σωστή προσέγγιση και έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες, εθνικά φορτισμένες ή ακόμα και ανεπίλυτες διαφορές στην πολύπαθη από τους πολέμους, περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.01.2019 19:05
Επίσημα υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ
Επίσημα υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ

Είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρωτοποριακή συμφωνία επιτυγχάνεται στην περιοχή των Βαλκανίων. Αμφότεροι οι Πρωθυπουργοί, έκαναν αυτό το βήμα προς τα εμπρός, δεχόμενοι μεγάλη εσωτερική πίεση και οφείλεται στη δική τους ηγεσία, το ότι έφτασαν τελικά σε ένα τέτοιο θετικό αποτέλεσμα. Η υποψηφιότητά τους για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, μεταφέρει προς όλους το μήνυμα ότι το θάρρος και η προοδευτική σκέψη πέρα από τα εθνικά σύνορα, θα πρέπει να ανταμειφθούν.

Οι κάτωθι υπογράφοντες, αξιότιμη Επιτροπή, θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξετάσετε σοβαρά την επιβράβευση των επιτευγμάτων των δύο Πρωθυπουργών με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης του 2019.

Το βραβείο αυτό θα υποστηρίξει τους Ζόραν Ζάεφ και Αλέξη Τσίπρα στη διαδικασία συμφιλίωσης και αποδοχής της συμφωνίας στις χώρες τους, ενώ θα ενθαρρύνει και άλλες χώρες με εξαιρετικά πολύπλοκες εθνικές διαφορές, να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους ώστε να συμβάλουν στην ειρηνική γειτονία με αμοιβαία αναγνώριση και σεβασμό.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.01.2019 15:16
Euractiv: Τσίπρας και Zάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης
Euractiv: Τσίπρας και Zάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης

Με εκτίμηση

Οι υπογράφοντες:

Δημήτρης Παπαδημούλης (GUE/NGL), Στέλιος Κούλογλου (GUE/NGL), Κωνσταντίνα Κούνεβα (GUE/NGL), Jasenko Selimovic (ALDE), Ivo Vaigl (ALDE), Ivan Jakovcic (ALDE), Johannes Cornelis Van Baalen (ALDE), Norica Nicolai (ALDE), Ilhan Kyuchyuk (ALDE), Charles Tannock (ECR), Eduard Kukan (EPP), Antanas Guoga (EPP), Andrey Kovatchev (EPP), Michael Cramer (Greens/EFA), Bart Staes (Greens/EFA), Ernest Urtasun (Greens/EFA), Igor Soltes (Greens/EFA), Victor Bostinaru (S&D), Tanja Falon (S&D), Knut Fleckenstein (S&D), Tonino Picula (S&D), Agnes Jongerius (S&D), Brando Benifei (S&D), Peter Kouroumbashev (S&D), Babette Winter (S&D), Liisa Jaakonsaari (S&D), Biljana Borzan (S&D), Clare Moody (S&D), Boris Zala (S&D), Suzanne Melior (S&D), Maurin Karine Gloanec (S&D), Arndt Kohn (S&D)».

Διαβάστε ακόμη

Η επόμενη μέρα στη Βρετανία: Η κούρσα διαδοχής και το φαβορί για την πρωθυπουργία, Άντι Μπέρναμ

Η Ευρώπη «καίγεται»: Κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Τουρισμός για Όλους 2026-27: Πότε θα γίνει η κλήρωση και πότε ξεκινάει το πρόγραμμα - Οι ανακοινώσεις Κεφαλογιάννη

Ομπράντοβιτς: «Δεν έχασα ποτέ επαφή με την οικογένεια Γιαννακόπουλου – Θα ήταν ωραία ο Παναθηναϊκός να πάρει το 8ο»

επόμενο άρθρο
#TAGS
  • Νόμπελ Ειρήνης
  • Ζόραν Ζάεφ
  • Αλέξης Τσίπρας
Ακολούθησε το Έθνος στο Google News!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr