Πολιτική|11.05.2024 22:43

Ράμα: Σε κλοιό ασφαλείας η φιέστα στο Γαλάτσι - Πονοκέφαλος για την Αθήνα και οι εθνικιστές στη Βόρεια Μακεδονία

Newsroom

Κάτω υπό δρακόντεια μέτρα πραγματοποιήθηκαν οι προετοιμασίες στο Christmas Theater για την αυριανή (12/5) προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Γαλάτσι.

Το πρωί του Σαββάτου 15 άτομα της ασφάλειας του πρωθυπουργού της Αλβανίας αλλά και άτομα από την πρεσβεία της Αλβανίας στην Ελλάδα ήρθαν για να ελέγξουν τον χώρο που θα διεξαχθεί η εκδήλωση. Παράλληλα οι ελληνικές Αρχές καθώς και σκυλιά της αστυνομίας έλεγξαν επίσης τις εγκαταστάσεις. Το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί κι αύριο (12/5) το πρωί πριν τη συγκέντρωση. Ο Έντι Ράμα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα στις 8.30 το πρωί της Κυριακής (12/5) μαζί με τη φρουρά του και θα μεταβεί απευθείας στο Γαλάτσι συνοδεία της ελληνικής αστυνομίας.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛΑΣ

Για την αυριανή ομιλία του Ράμα, η ΕΛΑΣ έχει εκπονήσει συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Παράλληλα η Τροχαία έχει λάβει μέτρα για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Φυσικά ενεργοποιείτε και το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛΑΣ και για την ομαλή διεξαγωγή γης εκδήλωσης. Μάλιστα εφόσον υπάρξει κάποια άλλη συγκέντρωση τότε θα φροντίσουν οι Αρχές έτσι ώστε να μείνουν μακριά οι συγκεντρωμένοι από το σημείο που θα βρίσκεται ο Έντι Ράμα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Μαίρη Γύγου στο OPEN.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

Η ομιλία του Ράμα αναμένεται στις 11 το πρωί και υπολογίζεται πως στον χώρο θα βρίσκονται 4.000 άνθρωποι ενώ στον προαύλιο χώρο θα στηθεί και μια γιγάντια οθόνη όπου υπολογίζεται θα συγκεντρωθούν περίπου 2.000 άτομα. Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας και θα ακολουθήσει της Αλβανίας ενώ θα υψωθούν τρεις σημαίες: η ελληνική, η αλβανική και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το βράδυ της Κυριακής (12/5) ο πρωθυπουργός της Αλβανίας θα αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Νέος «πονοκέφαλος» για την Αθήνα η νίκη των εθνικιστών στη Βόρεια Μακεδονία

Δεν είναι όμως μόνο το μέτωπο της Αλβανίας που απασχολεί την Ελλάδα αλλά και αυτό της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη νίκη των εθνικιστών του VMRO που αμφισβητούν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό γιατί εξελέγησαν με «σημαία» ότι δεν θα την υλοποιήσουν ειδικά το βασικότερο σημείο της συμφωνίας που αφορά την ονομασία, καθώς θα συνεχίσουν χρησιμοποιούν σκέτο τον όρο «Μακεδονία». Ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποίησε τώρα τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας να μην συνεχίσει αυτή την προεκλογική ρητορική, κυρίως σε ότι αφορά την ονομασία της χώρας, αλλιώς, όπως είπε θα δημιουργηθούν ζητήματα. Στην ουσία κάλεσε το VMRO να σεβαστεί στο ακέραιο τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Η ορκωμοσία της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα

Ένα πρώτο «τεστ» πάντως, σύμφωνα με τον Στέφανο Σίσκο και τα όσα μετέδωσε στο OPEN, θα έχουμε αύριο (12/5) όπου ορκίζεται η νέα πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα η οποία έχει πει ότι δεν θα ορκιστεί στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας. Η ίδια, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι είναι πρόεδρος της «Μακεδονίας», χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Ωστόσο η συνταγματικά κατοχυρωμένη ονομασία της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλο σύνταγμα.

ειδήσειςΑλβανίαΒόρεια ΜακεδονίαΒαλκάνιαΈντι ΡάμαΕλλάδαειδήσεις τώρα