Πολιτική|12.05.2024 06:15

ΣΥΡΙΖΑ: Ακονίζονται τα μαχαίρια για την επομένη των ευρωεκλογών - Η στρατηγική Κασσελάκη

Νίκος Σβέρκος

Η σύμπνοια στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο φαινομενική είναι και την επαύριο των Eυρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεθοδεύσει την άσκηση σκληρής πίεσης σε στελέχη που αμφισβητούν και στο ελάχιστο κάποια του δήλωση. Πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι σε στελέχη που στέκονται κριτικά.

Η πρόσφατη δήλωση του Θανάση Οικονόμου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, πως οι Χρήστος Σπίρτζης και Γιώργος Βασιλειάδης είναι «με ενάμισι πόδι εκτός κόμματος» έριξε βαριά σκιά στο εσωκομματικό τοπίο της Κουμουνδούρου. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις των δύο στελεχών με τις οποίες κρατούσαν αποστάσεις από την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη σε «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά», ενώ ο Κώστας Ζαχαριάδης εξερράγη μιλώντας για «προγραφές» και χαρακτηρίζοντας μεταξύ άλλων «προσβλητικές» τις δηλώσεις Οικονόμου.

Ο εκνευρισμός, δε, του Στέφανου Κασσελάκη όταν ρωτήθηκε από την Σίσσυ Χρηστίδου στο Mega για τις δηλώσεις Σπίρτζη και Βασιλειάδη, ήταν εύγλωττος. Αρνήθηκε να απαντήσει, έψεξε την παρουσιάστρια για το γεγονός ότι κάνει τέτοιες ερωτήσεις όταν «βλέπετε μπροστά σας τον πρόεδρο του κόμματος με το ευρωψηφοδέλτιο» και αποχώρησε από τον «αέρα» της ζωντανής σύνδεσης.

Το σκηνικό που παρουσιάστηκε τις τελευταίες ημέρες μπροστά τους τηλεοπτικούς δέκτες ουσιαστικά αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου της κατάστασης που επικρατεί στην Κουμουνδούρου. Όλα προμηνύουν πως το «Συνέδριο Επανίδρυσης», που ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τοποθετήσει στο Φθινόπωρο, δεν θα είναι αναίμακτο και πως μετά τις ευρωεκλογές «μπορεί να κυλήσει αίμα στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου», όπως έλεγε πικρά έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Με «πραιτωριανούς» για ξεκαθάρισμα λογαριασμών

Στην Κουμουνδούρου το κλίμα κάθε άλλο παρά ως ειδυλλιακό περιγράφεται το τελευταίο διάστημα, ενώ το περιβάλλον Κασσελάκη φέρεται από στελέχη να έχει αυτονομηθεί πλήρως. «Εμείς τελευταίοι τα μαθαίνουμε» έλεγε χαρακτηριστικά μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις δραστηριότητες και τις πρωτοβουλίες του Στέφανου Κασσελάκη, με αποτέλεσμα συχνά πυκνά πλέον στελέχη να καλούνται να υπερασπιστούν τα πεπραγμένα του.

Ορισμένοι μιλούν μάλιστα για «αφανείς συμβούλους και πραιτωριανούς» που συνομιλούν μόνον με τον Στέφανο Κασσελάκη και «είναι διατεθειμένοι να φτιάξουν και να εφαρμόσουν μια πολύ επιθετική τακτική απέναντι σε όποιον πέσει στη δυσμένεια του προέδρου ή αμφισβητήσει τις πράξεις του». Περιγράφουν, δε, πως συγκεκριμένα πρόσωπα δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη «είναι επιφορτισμένα με το να μεταφέρουν τη δυσαρέσκειά του εάν κάτι δεν του αρέσει».

Η εντύπωση που καλλιεργείται στην Κουμουνδούρου είναι πως όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα την 9η Μαΐου, ο Στέφανος Κασσελάκης θα μεθοδεύσει «ξεκαθάρισμα λογαριασμών». «Όποιο ποσοστά και αν πάρει, θα φτιάξει εσωτερικό εχθρό» εκτιμούν στελέχη με μακρά εμπειρία. «Είτε θα πει ότι πέτυχε ο ίδιος προσωπικά και πως έχει εντολή να προχωρήσει σε ξερίζωμα του “παλιού” και των “υπονομευτών”, είτε θα πει πως δεν πέτυχε όσα ήθελε και πως γι αυτό φταίει πάλι το “παλιό” και οι “υπονομευτές”» λένε και συμπληρώνουν ότι «ό,τι κι αν συμβεί θα πάμε σε σκληρή σύγκρουση, ακόμα και χωρίς να προκύψει αφορμή».

«Η Ρηγίλλης μετακόμισε στην Κουμουνδούρου»

Η προσθήκη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στο επικοινωνιακό τιμ του Στέφανου Κασσελάκη είχε προκαλέσει αίσθηση όταν αποκαλύφθηκε, καθώς συμπληρώθηκε το παζλ της ομάδας που διαμορφώνει την τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της κάλπης. Αυτό όμως που προκάλεσε ιδιαίτερο εκνευρισμό ήταν το γεγονός πως ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή έδωσε συνέντευξη ως πολιτικό στέλεχος και υπερασπίστηκε την φράση του Στέφανου Κασσελάκη περί των «υπουργών που σκοτώνουν παιδιά».

Ο Κώστας Ζαχαριάδης σχολίασε αρνητικά την εμφάνιση Σπηλιωτόπουλου, αποτυπώνοντας την δυσαρέσκεια μερίδας στελεχών. Όπως άλλωστε λένε άλλα στελέχη, «γεμίσαμε με καραμανλικούς στον ΣΥΡΙΖΑ. Μερικές φορές νιώθεις ότι η Ρηγίλλης μετακόμισε στην Κουμουνδούρου». Επισημαίνουν μάλιστα ότι «το τελευταίο διάστημα το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη περιβάλλει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη πρόσωπα που προέρχονται από την Δεξιά».

Πέραν του Άρη Σπηλιωτόπουλου, υπενθυμίζουν πως ιδιαίτερη προβολή λαμβάνει ο Ευάγγελος Αντώναρος, για τον οποίο η Κουμουνδούρου εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις όταν ακυρώθηκε εμφάνισή του στην ΕΡΤ. Στο ίδιο πλαίσιο θεωρούν πως το περιβάλλον Κασσελάκη «σπρώχνει» την υποψηφιότητα της Έλενας Κουντουρά, που είχε καταφθάσει πρώτη στην Κουμουνδούρου για τα επινίκια στις εσωκομματικές εκλογές προέδρου. Συμπληρώνουν, δε, πως η παρουσία του Βασίλη Κασσελάκη στις λίστες, εξαδέλφου του προέδρου και γιου πρώην βουλευτή της ΝΔ, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση για το «πού θέλει να το πάει ο Στέφανος».

Ευρωεκλογέςειδήσειςειδήσεις τώραΣτέφανος Κασσελάκηςευρωεκλογές 2024