Πολιτική|13.05.2024 06:25

Ευρωεκλογές 2024: Τα σενάρια για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ - Τι θα κάνει ο Ανδρουλάκης

Νίκος Σβέρκος

Το βράδυ των ευρωεκλογών πολλά βλέμματα θα πέσουν πάνω στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΠΑΣΟΚ, καθώς ο συσχετισμός που θα καταγραφεί στην κάλπη είναι πιθανόν να ενεργοποιήσει εξελίξεις στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη. Τα κορυφαία στελέχη της παρακολουθούν τις εξελίξεις και φαίνεται από τώρα να προχωρούν σε εκτιμήσει και σχεδιασμούς για την επόμενη μέρα.

«Ήττα η τρίτη θέση, πιθανή όμως η δεύτερη»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει θέσει εδώ και αρκετές εβδομάδες τον στόχο το ΠΑΣΟΚ να καταλάβει την δεύτερη θέση. Την δημοσκοπική «άνθιση» του Φεβρουαρίου διαδέχτηκε η κάμψη, με αποτέλεσμα το κόμμα να εμφανίζεται πλέον τρίτο στις δημοσκοπήσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί έναντί του απόσταση ασφαλείας.

Ωστόσο στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει. Τουναντίον, κορυφαίοι του περιβάλλοντος Ανδρουλάκη εμφανίζονται από αισιόδοξοι έως βέβαιοι για τη δεύτερη θέση. Προβάλλουν, δε, δύο επιχειρήματα:

  1. Αφενός ότι το στελεχικό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ στην περιφέρεια θα δώσει μέχρι τέλους την μάχη, αντιτείνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στελεχικά αποδιοργανωμένος στις ίδιες περιοχές.
  2. Αφετέρου, στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι οι πολίτες που απαντούν «ΣΥΡΙΖΑ» στις δημοσκοπήσεις, έχουν χαλαρή σχέση με την Κουμουνδούρου και πως είναι πιθανό να μην κατευθυνθούν τελικά στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πάντως έχει δώσει από το νωρίς το στίγμα του πόσο σημαντική θεωρεί την μάχη των ευρωεκλογών και την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Στις αρχές Απριλίου είχε δηλώσει (Κρήτη TV) χαρακτηριστικά: «Θεωρώ ότι είναι πολιτική ήττα να είμαστε τρίτοι».

Τα ερωτηματικά εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις

Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι τι θα συμβεί εάν το σκηνικό που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις τελικά αποτυπωθεί και στην κάλπη των ευρωεκλογών. Με δεδομένη την δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, μια πολιτική ήττα απαιτεί τουλάχιστον αναστοχασμό και «διόρθωση πορείας», λένε πρόσωπα που κινούνται εντός του μηχανισμού της Χαριλάου Τρικούπη.

Ωστόσο, κάθε ομάδα φαίνεται να εννοεί διαφορετικά το πώς θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να κινηθεί στο σενάριο να παραμείνει τρίτο και με ποσοστό όχι πολύ μεγαλύτερο από το 11,8 που κατέλαβε στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Όλοι και όλες συμφωνούν μεν ότι μετά τις ευρωεκλογές θα υπάρχει ικανό περιθώριο χρόνου προκειμένου να αναδιοργανωθεί η Χαριλάου Τρικούπη, ωστόσο διαφέρουν οι προσεγγίσεις τους.

Θα πρέπει να αμφισβητηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης; Θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να «ανοίξει»; Και αν ναι, προς τα πού;

Έτοιμος να θέσει εαυτόν σε κρίση ο Ανδρουλάκης

Το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως θα είναι προετοιμασμένο για την επόμενη μέρα μιας τέτοιας «πολιτικής ήττας». Ανάλογα με το αποτέλεσμα και το εάν θα μοιάζει πολιτικά διαχειρίσιμο, ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναλάβει και διαφορετικές πρωτοβουλίες. Στην περίπτωση, δηλαδή, που η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, τότε για το ηγετικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ δεν θα τίθεται ζήτημα προεδρίας του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε εκτενή εσωτερικό «ανασχηματισμό», τόσο στο κόμμα όσο και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, διατηρώντας τα στελέχη της νεότερης γενιάς και εμπλουτίζοντας την ηγετική ομάδα με πρόσωπα που θα δοκιμαστούν στις ευρωεκλογές.

Αν όμως το εκλογικό αποτέλεσμα μοιάζει δύσκολα διαχειρίσιμο και θεωρηθεί πως θα υπάρξουν κινήσεις αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, τότε ο ίδιος θα αναλάβει πρωτοβουλία για την επανεπιβεβαίωση της εντολής που έλαβε από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποκλείεται, δηλαδή, να θέσει ο ίδιος τον εαυτό του στην κρίση της βάσης του κόμματος, πετώντας ουσιαστικά το γάντι σε άλλα στελέχη να αντιπαρατεθούν απέναντί του.

Η επιλογή αυτή εδράζεται στο γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης νιώθει οργανωτικά πολύ ισχυρός στον μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ενώ εκτιμάται πως όσοι και όσες κρατούν αποστάσεις από την προεδρία του δεν διαθέτουν δυνάμεις ικανές να δημιουργήσουν ένα μπλοκ που θα σταθεί σε αξιώσεις απέναντί του.

«Διεύρυνση πάνω απ΄όλα»

Την διαπίστωση πως δεν προκύπτει αυτή τη στιγμή μια προσωπικότητα που να καταφέρει να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις ενστερνίζονται, όμως, και πρόσωπα που κοιτούν κριτικά την προεδρία του Νίκου Ανδρουλάκη. Στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη κυκλοφορούν διάφορα ονόματα, που μπορεί να θελήσουν να (συν)διαμορφώσουν μια εναλλακτική στην σημερινή κατάσταση.

Στελέχη όπως ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Μιχάλης Κατρίνης, η Νάντια Γιαννακοπούλου και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρονται να επιθυμούν να παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση την «επόμενης μέρας» στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, καθένα από αυτά φέρεται να συναντά αντικειμενικά και υποκειμενικά εμπόδια, είτε να μην ενδιαφέρεται να ηγηθεί κάποια κίνησης, αλλά να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια ανασύνθεσης στην Χαριλάου Τρικούπη.

Πρόσωπα με απόλυτη γνώση των διεργασιών θεωρούν πως εάν το ΠΑΣΟΚ βρεθεί να συζητά για την ηγεσία του, είναι παραπάνω από αναγκαίο οι διαδικασίες να μην μείνουν στους τέσσερις τοίχους των γραφείων του, αλλά να εκκινήσει διαδικασία διεύρυνση που θα οδηγήσει σε νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Σε έναν φορέα, λένε οι πιο τολμηροί, που θα καταργήσει τις παλιές ομαδοποιήσεις, μιας και το πείραμα της «επιστροφής στα παλιά σύμβολα έδειξε τα όριά του».

Θέλουν απεμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά

Η συγκεκριμένη πρακτική θεωρείται βέλτιστη ώστε να απεμπλακούν από τον ΣΥΡΙΖΑ «υγιείς δυνάμεις» που ασφυκτιούν από την προεδρία Κασσελάκη. Είναι μάλιστα εδραιωμένη η εκτίμηση πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιθωριοποιήσει στελέχη που παραμένουν στην Κουμουνδούρου και πως μέχρι το Φθινόπωρο ο επικεφαλής του θα μεθοδεύσει μεγάλες αλλαγές στο κόμμα, τέτοιες που θα πιέσει τα εν λόγω «αντιπολιτευόμενα» πρόσωπα να κατευθυνθούν στην έξοδο της Κουμουνδούρου.

Παράλληλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που επιθυμούν την κατά προτεραιότητα διεύρυνση της βάσης της Κεντροαριστεράς, εκτιμούν πως υπάρχει γόνιμο έδαφος για συζήτηση με τη Νέα Αριστερά. Πρέπει βέβαια, όπως λένε, να λυθούν και στο εσωτερικό της ιστορικά ζητήματα συνεργασιών. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη που βρίσκονται σε αυτό το κλίμα πιστεύουν πως εάν το ΠΑΣΟΚ δείξει διάθεση να φτιαχτεί ένα ισχυρό αντίβαρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και όχι απλά ένα άθροισμα κομματικών μηχανισμών, τότε το κάλεσμα θα είναι πειστικό.

ΕυρωεκλογέςΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚΝίκος Ανδρουλάκηςευρωεκλογές 2024