Πολιτική|08.04.2019 09:12

Προοδευτική Συμμαχία: Η ιδεολογική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ

Βούλα Κεχαγιά

Ως µια νοητή πολιτική συνέχεια της µεγάλης «Αλλαγής» της δεκαετίας του ’80 και της νεότερης «αλλαγής» του 2015 παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Προοδευτική Συµµαχία που συγκροτεί γύρω από τις δυνάµεις του. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει πως το νέο εγχείρηµα αποτελεί την πρώτη ύλη για τη δηµιουργία µιας µεγάλης δηµοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, αυτής που διεκδικεί -και σε µεγάλο βαθµό έχει καταλάβει- τον χώρο που κατείχε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στη Μεταπολίτευση.

Χωρίς να αναφέρει καν το όνοµα του ιδρυτή του, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησε σαφές ότι το νέο πολιτικό σχήµα είναι η ιδεολογική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, κάτι που αποτυπώθηκε άλλωστε και στις χρωµατικές συνθέσεις της εκδήλωσης στο Γαλάτσι (συνδυασµός κόκκινου και πράσινου) αλλά και στο εκλογικό σύµβολό του, στο δεύτερο φόντο του οποίου κυριαρχεί το πράσινο.

Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται και η αναφορά Τσίπρα στις «πράσινες σηµαίες», οι οποίες δεν παραπέµπουν µόνο στο χρώµα της οικολογίας αλλά και στο χρώµα που συνδέθηκε µε το ΠΑΣΟΚ και τους ψηφοφόρους του. «Να πω και κάτι σε όλους εσάς που σήµερα βρίσκεστε σε αυτό εδώ το στάδιο, πολλοί από εσάς κρατώντας κόκκινες σηµαίες και κάποιοι που κράτησαν για πολλά χρόνια πράσινες σηµαίες. Ολοι µαζί πρέπει να κρατήσουµε µια νέα πράσινη σηµαία. Αλλά η νέα αυτή πράσινη σηµαία είναι η σηµαία της πράσινης Αριστεράς, είναι η σηµαία των αγώνων για έναν κόσµο µε βιώσιµη προοπτική» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται πως «κέρδισε» το στοίχηµα του Γαλατσίου. Ο χώρος γέµισε, το πλήθος ήταν ενεργό και ζωντανό παρά την πεντάωρη διάρκεια της εκδήλωσης, οι οµιλίες ήταν µεστές και ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε τον ίδιο ενθουσιασµό µε το 2015, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ µόλις είχε αναλάβει την εξουσία. Η προχθεσινή εκδήλωση ήταν µια απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως το κυβερνών κόµµα έχει πλήρη αποσυσπείρωση και ότι τα στελέχη του µιλούν σε άδειες αίθουσες λόγω της απροθυµίας των πολιτών να τα ακούσουν.

«Είναι µία απάντηση»

Ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε οποιαδήποτε προσωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ανέφερε το όνοµά του δύο φορές για να ασκήσει πολιτική κριτική στη Ν∆ και στο πρόγραµµά της, την ώρα που απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά του ονόµατος της Φ. Γεννηµατά. Οµοίως ο πρωθυπουργός δεν συµπεριέλαβε το ΚΙΝΑΛ στις οµιλίες του. Η στόχευσή του όµως ήταν σαφής. Το νόηµα των λόγων του ήταν πως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ µε την Προοδευτική Συµµαχία αυτό που αναφέρεται σήµερα ως προοδευτική παράταξη.

«Η προοδευτική παράταξη του τόπου µας είναι εδώ, είναι παρούσα και είναι η απάντηση σε όλους όσοι πιστεύουν ότι µπορούν να τελειώνουν µε τη µεγάλη αλλαγή που έχει ξεκινήσει στον τόπο µας εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια» είπε στο ξεκίνηµα της οµιλίας του, απευθυνόµενος στους «προοδευτικούς πολίτες της Αθήνας». Οι αναφορές του στους «προοδευτικούς πολίτες» και συγχρόνως στους «συντρόφους και στις συντρόφισσες» ήταν πολλές, όπως και η επισήµανση πως «η ευρύτερη προοδευτική παράταξη ένωνε τον λαό σε δίκαιους αγώνες». Επεσήµανε, µάλιστα, πως η εκδήλωση στο Γαλάτσι είναι η πιο αληθινή δηµοσκόπηση απέναντι σε όλες τις δηµοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δηµοσιότητας. Στο Μαξίµου, µάλιστα, δεν κρύβουν την απόλυτη ικανοποίησή τους για τα µηνύµατα που εξέπεµψε η χθεσινή πανελλαδική συνάντηση πρώτιστα ως προς τη δυναµική του νέου σχήµατος.

Ο Ραγκούσης

«Εάν ήταν καταλληλότερες οι καιρικές συνθήκες και πιο προσβάσιµο το σηµείο της εκδήλωσης θα υπήρχαν άλλοι τόσοι» ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, που θεωρούν ότι η εκδήλωση του Σαββάτου ήταν η αφετηρία ενός νέου ξεκινήµατος στον δρόµο προς τις ευρωεκλογές. Καθόλου τυχαία δεν ήταν και η επιλογή των προσώπων που συµµαχούν µε τον ΣΥΡΙΖΑ και ανέβηκαν στο βήµα: Γιάννης Ραγκούσης (που καταχειροκροτήθηκε όταν είπε ότι το δίληµµα δεν είναι Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αλλά Τσίπρας ή Μαρινάκης) και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, αλλά και Λούκα Κατσέλη που παραπέµπουν ευθέως στην κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου, Στέφανος Τζουµάκας που παραπέµπει στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και Κώστα Σηµίτη, αλλά και Νίκος Μπίστης που συνδέεται µε το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Επίσης οι Μαρία Ρεπούση και Παναγιώτης Παναγιώτου, πρόσωπα που συνδέονται µε την Ανανεωτική Αριστερά

Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης ΤσίπραςΠΑΣΟΚΣΥΡΙΖΑ