Πολιτική | 07.11.2018 14:43

Αποχώρηση ή καταψήφιση το δίληµµα για την αναθεώρηση

Σπύρος Μουρελάτος

«Δηλώνω απερίφραστα πως η Νέα Δηµοκρατία σε καµία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει σε µια εργαλειακή αναθεώρηση, που θα κρατήσει τη χώρα δέσµια σε αναχρονιστικές δοµές...

Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, εάν δεν το κάνει όµως η Ν∆ δεν θα κάνει πίσω στις αρχές της. Είναι µεγάλη ευθύνη όλων µας απέναντι στις επόµενες γενιές για να επιτρέψουµε µια συρρικνωµένη αναθεωρητική πρωτοβουλία, που θα τελµατώσει τη συνταγµατική µας τάξη» διεµήνυσε µε σαφήνεια χθες, από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του κόµµατός του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στενοί του συνεργάτες προειδοποιούν, µάλιστα, πως εάν το Μέγαρο Μαξίµου... συριζοποιήσει το Σύνταγµα, η επόµενη κυβέρνηση θα κηρύξει άγονη την όλη διαδικασία και θα την επανεκκινήσει άµεσα.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η τελική στάση του κόµµατος θα καθορισθεί κατόπιν νέας συνεδρίασης της «γαλάζιας» ΚΟ πριν από τις σχετικές ψηφοφορίες στη Βουλή. Επ’ αυτού υπάρχουν βουλευτές που τάσσονται υπέρ της αποχώρησης προ των ψηφοφοριών και άλλοι που επιθυµούν την καταψήφιση, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία προεξοφλεί πως το κυβερνών κόµµα δεν θα προσέλθει στη σχετική συζήτηση µε συναινετική διάθεση.

Κατά το κλειστό σκέλος της χθεσινής συνεδρίασης, ο Δηµήτρης Σταµάτης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το εάν η ΝΔ πρέπει να συµµετάσχει στην επικείµενη διαδικασία.

Σύµφωνα µε άλλες πηγές, ο αντιπρόεδρος Αδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε τον προβληµατισµό του µήπως η εκλογή του Προέδρου της Δηµοκρατίας από τον λαό, εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι δύο ψηφοφορίες, δηµιουργήσει µια ιδιότυπη µορφή διαρχίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί πως έως τις 14 Νοεµβρίου, όταν και θα παρουσιαστεί η συνολική πρόταση του κόµµατος, θα υπάρξει συνεννόηση εντός της Κοινοβουλευτικής Οµάδας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝΔ