Κόσμος|15.05.2024 23:23

Ρόμπερτ Φίτσο: Παγκόσμιο σοκ μετά την απόπειρα δολοφονίας – Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Newsroom

Αποτροπιασμό και παγκόσμια καταδίκη προκαλεί η απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος δέχθηκε εξ επαφής πυροβολισμούς από 71χρονο. Τα κίνητρα της επίθεσης έχουν χαρακτηριστεί πολιτικά, ενώ ο Φίτσο, βρισκόταν έως αργά το βράδυ της Τετάρτης στο χειρουργείο με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να σώσουν τη ζωή του.

Σε διαδικασία ανάνηψης

Όπως μετέδωσε νωρίτερα η σλοβακική τηλεόραση, η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός ήταν επιτυχής, με τον ίδιο να βρίσκεται σε διαδικασία σε διαδικασία ανάνηψης.

Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Τόμας Ταράμπα, ο οποίος σε δήλωσή του στο BBC, εξέφρασε την εκτίμηση πως ο Φίτσο θα ζήσει και ότι δεν βρίσκεται πλέον σε κίνδνυο.

Ο ίδιος, είπε στη συνέχεια: «Ήμουν πολύ σοκαρισμένος ... ευτυχώς απ' όσο γνωρίζω η επέμβαση πήγε καλά - και υποθέτω ότι στο τέλος θα επιβιώσει ... δεν είναι σε κατάσταση που απειλεί τη ζωή του αυτή τη στιγμή».

Λίγη ώρα νωρίτερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Φίτσο στη Μπάνκα Μπίστριτσα, ο υπουργός Άμυνας της Σλοβακίας, είχε υποστηρίξει πως οι γιατροί έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή τον Φίτσο.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο, φέρει σοβαρά τραύματα στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τον Guardian, που επικαλείται σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, τα τραύματα του είναι τρία από σφαίρες, δύο στο χέρι του και ένα στην κοιλιακή χώρα. Μία γυναίκα είπε ότι είδε αίματα στο κεφάλι του Φίτσο και στο στήθος του.

Ο πρωθυπουργός μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Μπάνσκα Μπιστρίτσα και όχι σε νοσοκομείο της Μπρατισλάβα καθώς η μεταφορά του εκεί θα διαρκούσε πολύ ώρα.

«Σαφή πολιτικά κίνητρα»

Ο δράστης πυροβόλησε με σαφή πολιτικά κίνητρα, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Matus Sutaj Estok. Αποφάσισε να επιτεθεί στον Ρόμπερτ Φιτσο μετά τις προεδρικές εκλογές. «Θέλω να καλέσω το κοινό, τους δημοσιογράφους και όλους τους πολιτικούς να σταματήσουν να διασπείρουν το μίσος», είπε ο υπουργός.

Κάλεσε όλους να σταματήσουν να υποστηρίζουν την «πρωτοφανή αποτρόπαια πράξη» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προειδοποίησε ότι οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα αναλάβουν δράση. «Καμία από τις πράξεις που παραπέμπουν σε έγκλημα μίσους δεν θα μείνει ατιμώρητη», είπε.

Ποιος είναι ο δράστης – Σε σοκ ο γιος του

Δράστης φέρεται να είναι ο 71χρονος Γιουράι Σιντούλα (Juraj Cintula), ιδρυτής της λογοτεχνικής λέσχης DUHA και μέλος της Ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων. Η πληροφορία επιβεβαιώνεται και από κυβερνητικές πηγές της χώρας. Ο δράστης έχει συλληφθεί από την αστυνομία.

Σύμφωνα με σλοβακικά ΜΜΕ, κατά το παρελθόν είχε εργαστεί ως φύλακας ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο. Πριν από οκτώ χρόνια, ανακοίνωσε στο Διαδίκτυο ότι συγκέντρωνε υπογραφές για τη δημιουργία πολιτικού κόμματος, του Κινήματος κατά της Βίας.

«Η βία είναι συχνά μια αντίδραση των ανθρώπων, ως μια μορφή έκφρασης της συνηθισμένης δυσαρέσκειας για την κατάσταση των πραγμάτων. Ας είμαστε δυσαρεστημένοι, αλλά όχι βίαιοι!» έγραφε τότε. Όταν ρωτήθηκε εάν μισούσε τον Φίτσο, απάντησε: «Θα σας πω αυτό - δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω γι' αυτό».

Διέψευσε επίσης αναφορές πως ο δράστης είχε ψυχολογικά προβλήματα: «Ίσως υπήρξε κάποιο βραχυκύκλωμα, δεν ξέρω. Είναι πιο δυναμικός, αλλά όχι ότι θα ασχολιόταν με έναν ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο».

«Διαφωνώ με την πολιτική της κυβέρνησης. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εκκαθαρίζονται», φέρεται να ισχυρίστηκε ο Γιουράι Σιντούλα, κατά την πρώτη του ανάκριση, όπως φαίνεται σε βίντεο που διέρρευσε. Ο Σιντούλα βρίσκεται στον διάδρομο ενός κτιρίου, πιθανώς αστυνομικού τμήματος, και φαίνεται να έχει δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη.

Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση

Μάλιστα, σλοβακικά ΜΜΕ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη δολοφονική επίθεση. Σε αυτά φαίνεται ο δράστης να πυροβολεί σχεδόν εξ επαφής τον Φίτσο, ο οποίος είχε βγει μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να χαιρετήσει τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ενώ ο Φίτσο χαιρετούσε τον κόσμο, του φώναξε «Ρόμπο έλα εδώ» και όταν τον πλησίασε, άρχισε να πυροβολεί.

Δημοσιογράφος σλοβακικού μέσου, είδε τον πρωθυπουργό της χώρας να μεταφέρεται από τους φρουρούς ασφαλείας σε ένα αυτοκίνητο και να απομακρύνεται. Μάρτυρας του Reuters δήλωσε ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

Η αστυνομία απέκλεισε τη γύρω περιοχή και το κοινοτικό κέντρο εκκενώθηκε. Φρουροί ασφαλείας φρόντισαν για την ασφάλεια των υπόλοιπων μελών της κυβέρνησης.

Παγκόσμια καταδίκη

Την αδιανόητη επίθεση, η πρώτη σε βάρος αρχηγού κυβερνήσεως στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από 21 χρόνια καταδίκασαν τόσο η ηγεσία της ΕΕ, όσο οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο, μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά της, η Ρ. Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Ρ. Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η πρόεδρος της Σλοβακίας Ζουζάνα Τσαπούτοβα καταδίκασε τη «βάρβαρη και ανεύθυνη» επίθεση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο . «Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση», ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της.

«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

Την καταδίκη του για τη δολοφονική επίθεση εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σοκ και αποτροπιασμό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας. «Σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από την ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι (να έχει) δύναμη για ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας», συμπληρώνει.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και δήλωσε ότι η αμερικανική πρεσβεία στη Σλοβακία είναι έτοιμη να βοηθήσει την κυβέρνηση στην Μπρατισλάβα, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Θορυβήθηκα ακούγοντας αναφορές για μια επίθεση στον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο», είπε ο Μπάιντεν. «Καταδικάζουμε αυτή τη φρικιαστική πράξη βίας. Η πρεσβεία μας βρίσκεται σε στενή επαφή με την κυβέρνηση της Σλοβακίας και είναι έτοιμη να βοηθήσει».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατήγγειλε ένα «ειδεχθές έγκλημα»: «Με αγανάκτηση έμαθα για την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόμπερτ Φίτσο, του πρωθυπουργού της Δημοκρατίας της Σλοβακίας. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό το ειδεχθές έγκλημα. Γνωρίζω τον Ρόμπερτ Φίτσο ως έναν γενναίο και αποφασιστικό άνδρα. Ελπίζω ότι τα χαρακτηριστικά του αυτά θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή τη δύσκολη κατάσταση», έγραψε ο Πούτιν σε τηλεγράφημα που έστειλε στην Σλοβάκα ομόλογό του Ζουζάνα Τσαπούτοβα και το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Κρεμλίνο.

«Η επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι αποτρόπαια», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την πράξη βίας σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης ενός γειτονικού κράτους και εταίρου», πρόσθεσε.

Ρόμπερτ ΦίτσοπρωθυπουργόςΣλοβακίασύλληψηειδήσεις τώρααπόπειρα δολοφονίας