Πολιτική|14.05.2024 19:38

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Τι συζήτησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες - «Αγκάθι» η δημιουργία θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο

Newsroom

Ακόμα και τα πιο δύσκολα θέματα έπεσαν στο τραπέζι μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα συζητήθηκαν πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Διαφωνίες για τα θαλάσσια πάρκα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι δύο πλευρές συζήτησαν για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο με την κυβέρνηση να επιμένει στη θέση της και την τουρκική πλευρά να εκφράζει την ενόχλησή της για την εξαγγελία της Αθήνας. Για την τουρκική πλευρά αυτό δεν είναι ένα περιβαλλοντικό θέμα αλλά ένα θέμα που εμπίπτει στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα της ιεράς Μονής της Χώρας. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και δημόσια ότι εξέφρασε στον Τούρκο πρόεδρο τη δυσαρέσκειά του για τη μετατροπή σε τζαμί και του ζήτησε τουλάχιστον τα μοναδικά ψηφιδωτά της να είναι διαθέσιμα και να μην καλυφθούν έτσι ώστε να μπορούν να τα θαυμάζουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Σε κάθε περίπτωση, Γεραπετρίτης και Φιντάν έχουν δημιουργήσει έναν στέρεο δίαυλο επικοινωνίας, ο οποίος παραμένει ανοιχτός παρά τις σοβαρές διαφωνίες.

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις, ακολούθησε ένα γευστικό ανατολίτικο δείπνο, στο οποίο Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν μοιράστηκαν μία ροτόντα μόνοι, συνοδεία των μεταφραστών τους. Το τι ειπώθηκε την ώρα του δείπνου, το γνωρίζουν μέχρι ώρας μόνο οι δύο ηγέτες. Όσοι τους παρατήρησαν όμως, είδαν φιλική διάθεση και διαρκή συζήτηση, συνοδεία μουσικής από την κρατική χορωδία Τουρκικής Μουσικής της Άγκυρας,  με τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη.

Πώς σχολιάζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ τη συνάντηση

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σχολίασε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Άγκυρα, επισημαίνοντας τη σημασία της, καθώς και το τι συζητήθηκε με τον Ερντογάν. Κατέστησε σαφές ότι και οι δύο ηγέτες, που προήλθαν από δημοκρατικές εκλογές το 2023, έχουν δεσμευτεί να βελτιώσουν τις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν σχετικά με την ασφάλεια και το πρόβλημα του Αιγαίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για αμοιβαία και ειλικρινή επικοινωνία για την επίλυση των προβλημάτων.

«Χθες, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Άγκυρα, συνοδευόμενος από την αντιπροσωπεία του. Πρόκειται για ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου μας τον περασμένο Δεκέμβριο. Θα ήθελα να δηλώσω ότι και οι δύο πολιτικοί ηγέτες, οι οποίοι ήρθαν στην εξουσία με την υποστήριξη του λαού μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στην κάθε χώρα το 2023, εξέφρασαν τη βούληση να μεταφέρουν τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σε ένα υψηλότερο επίπεδο, να επιλύσουν τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από την πρόσφατη και μακρινή μας ιστορία, να τα επιλύσουν με τρόπο που θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Ο πρόεδρός μας είναι πολύ ειλικρινής σε αυτό το θέμα και αυτή είναι η κατεύθυνση που μας έδωσαν.

Από την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι και η Ελλάδα κάνει θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Το καλό είναι ότι και οι δύο πλευρές είναι σε θέση να συζητούν όλα τα προβλήματα με τον πιο ανοικτό τρόπο και σε κατάλληλες βάσεις. Με τον Έλληνα ομόλογό μου, συζητάμε πολύ άνετα πολλά θέματα που σχετίζονται με ζητήματα ασφάλειας, ιδιαίτερα το πρόβλημα του Αιγαίου και το πρόβλημα των μειονοτήτων. Πώς μπορούμε να λύσουμε τα τρέχοντα προβλήματα, πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε τα χρόνια προβλήματα, τί μπορεί να γίνει για να αποτραπεί η αύξηση της τρέχουσας έντασης, αυτά δουλεύονται και υλοποιούνται τόσο σε μία βάση ιδεών όσο και σε μία βάση εγκαθίδρυσης ενός μόνιμου συστήματος. Υπάρχουν μηχανισμοί συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τα δύο μέρη ότι σήμερα λειτουργεί ένας μηχανισμός για τη μείωση της έντασης. Έχουμε τακτικές συναντήσεις που λειτουργούν από αυτή την άποψη».

Αθήνα και Άγκυρα δεν θα κάνουν εκατέρωθεν βήματα στο Αιγαίο χωρίς συνεννόηση

Ο Χακάν Φιντάν αποκάλυψε επίσης ότι έγινε συζήτηση και για τα θαλάσσια πάρκα, κατά την οποία αποτυπώθηκαν οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Άγκυρας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η στάση αρχής που εκφράστηκε είναι ότι κανένα μονομερές βήμα δεν πρέπει να λαμβάνεται πριν επιλυθούν συναφή προβλήματα.

«Καταγράψαμε επίσης τις επιφυλάξεις και τις σκέψεις μας σχετικά με το θαλάσσιο πάρκο. Τις εκφράσαμε. Είπαμε ότι δεν πρόκειται για ένα αθώο περιβαλλοντικό σχέδιο στα μάτια μας, ότι αν προχωρήσει, θα μπει σε θέματα που αφορούν την υφαλοκρηπίδα, που είναι μια κόκκινη γραμμή που μας προβληματίζει, και ότι δεν θα το δεχτούμε.

Διατυπώθηκε επίσης μια στάση αρχής ότι δεν πρέπει να γίνουν εκατέρωθεν μονομερή βήματα χωρίς να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα. Και οι δύο πλευρές συμφωνούν σήμερα ότι δεν θα πρέπει να κάνουμε εκατέρωθεν βήματα και ότι θα πρέπει να αναζητήσουμε λύση για να συζητήσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά. Η καλή θέληση και η πολιτική βούληση είναι προφανείς.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Με τη θέληση του Θεού, ελπίζω να δούμε σύντομα εξελίξεις όσον αφορά τόσο τα τρέχοντα όσο και τα χρόνια προβλήματα», δήλωσε ο Φιντάν.

υφαλοκρηπίδαΚυριάκος Μητσοτάκηςελληνοτουρκικάειδήσεις τώραΑιγαίοΜονή της Χώραςελληνοτουρκικές σχέσεις