Πολιτική|21.05.2024 22:24

Βόρεια Μακεδονία: Η νέα πρόκληση Σιλιάνοφσκα και το σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη

Newsroom

Σε προκλητική γραμμή συνεχίζει να κινείται η ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, εν μέσω προειδοποιήσεων της Αθήνας αλλά και του διεθνούς παράγοντα για πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εξαφάνισε το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας από την σελίδα της

Τι συνέβη; Λίγες ημέρες μετά τις αναφορές της προέδρου της γείτονος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα σε «Μακεδονία», κατά την ορκωμοσία της, στην ιστοσελίδα της που ανανεώθηκε, αφαιρέθηκε πλήρως η ονομασία της χώρας! Δηλαδή, ενώ υπάρχει κανονικά το οικόσημο, δεν αναφέρεται το όνομα του θεσμού δηλαδή, «Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

H συνταγματική ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εμφανίζεται στην περιγραφή της χώρας στην κατηγορία«MK», όπου παρατίθενται γεωγραφικά, δημογραφικά και άλλα στοιχεία. Στην κατηγορία «Πρόεδρος» αναφέρεται επίσης απλά «Πρόεδρος» χωρίς να διευκρινίζεται η χώρα προέλευσης. Επιπλέον, στις πληροφορίες για τις συναντήσεις της με πρέσβεις ξένων χωρών, αναφέρεται μόνο ότι η Πρόεδρος Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα είχε συναντήσεις.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου αποκάλεσε τη χώρα ως «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Σκληρό μήνυμα Μητσοτάκη

Λίγη ώρα πριν, από τη Φλώρινα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστελνε νέο μήνυμα προς τη νέα ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας, ότι «αν επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας για την ονομασία της χώρας, τότε ο ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός».

«Βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Φλώρινα, στα σύνορα της πατρίδας μας, και πρέπει να σας πω ότι είμαι αρκετά δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι οι βόρειοι γείτονες μας επέλεξαν σε αυτή τη συγκυρία να γυρίσουν το χρόνο πίσω και να θέσουν σε αμφισβήτηση την ονομασία της χώρας τους, η οποία έχει συμφωνηθεί μέσα από μία διακρατική διεθνή Συμφωνία», είπε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας σε πολίτες της Φλώρινας, και συνέχισε:

«Θέλω, λοιπόν, και από εδώ, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορά μας, να στείλω ένα μήνυμα στα Σκόπια και στη νέα τους ηγεσία: Σε περίπτωση που επιμείνουν να αμφισβητούν τον πυρήνα της Συμφωνίας σχετικά με την ονομασία της χώρας και την αποκαλούν, έτσι όπως θέλουν να την αποκαλούν, τότε θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ευρωπαϊκός δρόμος τους θα παραμείνει κλειστός. Και το λέω αυτό όχι με χαρά. Κι οι γείτονες μας θέλουν να έχουμε καλές σχέσεις, οι πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας δεν θέλουν ούτε εντάσεις, ούτε εθνικισμούς. Και εύχομαι και ελπίζω ότι θα συνετιστούν και θα επανέλθουν στο δρόμο».

«Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους ο ευρωπαϊκός δρόμος για αυτούς θα μείνει κλειστός και τα μνημόνια δεν θα κυρωθούν έως ότου αλλάξουν στάση» είπε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Βόρεια ΜακεδονίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώρα