Πολιτική|23.05.2024 07:12

Ευρωεκλογές 2024: «Γκάζι» μέχρι τις κάλπες από τον Μητσοτάκη - Οι έδρες που κυνηγά η ΝΔ και η ατζέντα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Σε φουλ προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται στη Νέα Δημοκρατία, στην τελική ευθεία προς τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Με ένα μπαράζ περιοδειών αλλά και συνεντεύξεων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει το διακύβευμα της επικείμενης αναμέτρησης με στόχο να πετύχει την μέγιστη δυνατή συσπείρωση. Στο Μαξίμου θέλουν καθαρή νίκη και στις ευρωεκλογές προκειμένου να έχουν μπροστά μία «ανέφελη» τριετία για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ο πήχης στο κυβερνών κόμμα επισήμως έχει μπει στο 33%, ποσοστό που είχε πάρει η Νέα Δημοκρατία και στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Σε αυτή την περίπτωση το πιθανότερο είναι η Νέα Δημοκρατία να πάρει οκτώ έδρες (δηλαδή όσες και το 2019), ωστόσο  αυτό εξαρτάται και από το πόσα τελικά κόμματα θα μείνουν εκτός ευρωβουλής.

Πάντως στην  Πειραιώς εκτιμούν πως με ένα καλό σπριντ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες μπορούν να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση και να ξεπεράσουν το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «πάμε για τον μέγιστο, τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό ευρωβουλευτών τον οποίο μπορούμε αν εκλέξουμε. Γιατί όχι στις 9 Ιουνίου να εκλέξουμε 9 ευρωβουλευτές; Αυτός θα ήταν και ο απώτερος στόχος τον οποίο θέτουμε».

Λίγο πριν τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να αναδείξει κάθε πτυχή της κυβερνητικής πολιτικής και να απευθυνθεί σε ευρύτερα κοινά, επιλέγοντας  διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης:

  •  Επενδύει στις παραδοσιακές περιοδείες και σήμερα θα βρεθεί στο Άργος, ενώ θα ακολουθήσει το Σάββατο επίσκεψη στην Ήπειρο. Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες μέρες είχε δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην Μακεδονία,  όπου στις τελευταίες εθνικές εκλογές κόμματα που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας είχαν καταγράψει υψηλά ποσοστά.
  • Πυκνώνει τις συνεντεύξεις  σε διαφορετικού περιεχομένου εκπομπές, από καθαρά ενημερωτικές και δελτία ειδήσεων μέχρι ψυχαγωγικού χαρακτήρα, αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος όπως τα αθλητικά μέσα. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να μιλήσει και σε ένα ακροατήριο που δεν διατηρεί στενούς δεσμούς με τα κόμματα και να αποφύγει το ενδεχόμενο μιας χαλαρής ψήφου
  • Αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιδιαίτερα το Tik Tok  προκειμένου να κερδίσει το δύσκολο κοινό των 20ρηδων (που συνήθως έχουν και υψηλότερα ποσοστά αποχής).
  • Δίνει και στη Βουλή την μάχη και αύριο θα γίνει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ακρίβεια , καθώς η κυβέρνηση αποδέχθηκε σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί η συζήτηση να αφορά την οικονομία, ωστόσο θεωρείται δεδομένο πως θα γίνει μια εφ/ολης της ύλης αντιπαράθεση στην τελευταία στροφή πριν τις ευρωεκλογές.

Από το Μαξίμου θέλουν να μιλήσουν σε διαφορετικά ακροατήρια και στο πλαίσιο αυτό επιλέγουν να ανοίξουν την βεντάλια των θεμάτων. Ειδικότερα δίνουν έμφαση στα εθνικά θέματα (που ενδιαφέρουν ιδιαιτέρως και ένα δεξιόστροφο ακροατήριο), στην οικονομία (με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων με την μεσαία τάξη), στην επιτάχυνση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων (που ενδιαφέρουν  το κεντρώο ακροατήριο). Παράλληλα  συνεχίζεται το «φλερτ» στο κοινό του «Μένουμε Ευρώπη»  με διαρκείς αναφορές στην ανάγκη να σταλεί στις ευρωεκλογές μήνυμα σταθερότητας και να μην υπάρξουν για τη χώρα νέες περιπέτειες

Τα πυρά στην αντιπολίτευση

Όσο πιο κοντά έρχονται οι ευρωεκλογές τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι από την κυβέρνηση απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν πως δεν έχουν αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση  για την επόμενη μέρα. Χθες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  Στέφανο Κασσελάκη και στην κοστολόγηση του οικονομικού του προγράμματος, λέγοντας πως «αυτό το οποίο βλέπω από την αντιπολίτευση είναι έναν απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό, ο οποίος έρχεται όμως και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έταζε τα πάντα στους πάντες, με ακοστολόγητο τρόπο, και οδήγησε την χώρα στη χρεοκοπία». Παράλληλα σε πρόσφατες τοποθετήσεις του έχει βάλει και σαφείς διαχωριστικές γραμμές από  κόμματα  που κινούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας,  μιλώντας μεταξύ άλλων για «πατριώτες του καναπέ»

Σε συνέντευξή του στο Open ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ακόμα  πως η αντιπολίτευση θέλει να «αδυνατίσει»  η κυβέρνηση σε αυτές τις κάλπες  και υπογράμμισε πως θα σηκώσει το γάντι και στόχος είναι να επιβεβαιωθεί ξανά το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών. Από το Μαξίμου δεν θέλουν να δοθεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η δυνατότητα να ισχυριστούν  το βράδυ της 9ης Ιουνίου ότι έχουν αλλάξει δραστικά οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Με δεδομένο μάλιστα πως δεν προβλέπεται  άλλη εκλογική αναμέτρηση μέχρι τις εθνικές κάλπες του 2027,  μια καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας εκτιμάται πως θα επιτρέψει μια ήρεμη τριετία για τους «γαλάζιους». Βέβαια σημασία έχει  όχι μόνο το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας αλλά και η διαφορά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από την Πειραιώς θέλουν να μην κλείσει η ψαλίδα, ώστε να είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο το μήνυμα της κάλπης.

ειδήσειςOPENΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωεκλογέςΣτέφανος Κασσελάκηςειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαευρωεκλογές 2024ΣΥΡΙΖΑ