Πολιτική|09.04.2019 22:10

Novartis: Πώς έφτασαν οι εισαγγελικές αρχές στον Ανδρέα Λοβέρδο (vid)

Newsroom

Με το αδίκημα της δωροδοκίας για ποσό που ανέρχεται τουλάχιστον στα 200.000 ευρώ, για πράξεις και παραλείψεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας ζητείται η άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου. Οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε καταθέσεις προστατευμένων μαρτύρων αλλά και στενού του συνεργάτη, σε βίντεο από συσκέψεις της Novartis και σε στοιχεία από το FBI.

Το διαβιβαστικό και οι ενδείξεις

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του Open TV και του Έθνους Σοφία Φασουλάκη υπάρχουν κάποια στοιχεία που κάνουν τους εισαγγελείς να πιστεύουν ότι υπάρχουν ενδείξεις για τις οποίες ο κ. Λοβέρδος πρέπει να κληθεί ενώπιόν τους και να δώσει εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου. Οι ενδείξεις, λοιπόν, είναι ένα έγγραφο της αμερικανικής δικαιοσύνης, είναι οι καταθέσεις προστατευμένων και άλλων μαρτύρων, είναι βίντεο από συσκέψεις στελεχών της Novartis και τα δελτία τιμών τεσσάρων φαρμάκων. Στο μεταξύ στο διαβιβαστικό αναφέρεται ότι χρησιμοποιούνταν από τη Novartis εταιρείες για δωροδοκία και ξέπλυμα και ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας, Κωνσταντίνος Φρουζής, ενέκρινε δωροδοκίες για πολιτικά πρόσωπα. 

Από την άλλη πλευρά τα βίντεο από τις συσκέψεις δείχνουν ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Novartis να λένε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα να βάλουν κάποια φάρμακα στην ελληνική αγορά. Εκείνοι ισχυρίζονται ότι το κατάφεραν σε δύο με τρεις εβδομάδες, ενώ άλλες εταιρείες περίμεναν για καιρό να βάλουν τα φάρμακα στην αγορά. Ένα από τα φάρμακα είναι υπό έρευνα και εγκρίθηκε όταν ο κ. Λοβέρδος ήταν υπουργός Υγείας. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας καθώς και τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι εισαγγελείς, λένε ότι τα δύο φάρμακα της Novartis μπήκαν πολύ γρήγορα στην αγορά και επιπλέον λένε ότι μπήκαν σε πολύ υψηλή τιμή. 

Μαύρο ταμείο με κωδικό «άγιο δισκοπότηρο»

Στην περίπτωση αυτή φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία που έφευγαν χρήματα από τη μητρική Novartis έφευγαν χρήματα για την ελληνική.

Υπήρχε ένας λογαριασμός για τον οποίον δεν έχουμε πολλά στοιχεία στην Ελλάδα. Η Novartis Ελλάδος με τη σύσταση εταιρειών «πλυντηρίων» όπως φαίνεται μέσα από τη δικογραφία μοίραζε χρήματα σε τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και άλλα ΜΜΕ.

Πολλά από αυτά τα χρήματα δεν έφταναν στα ΜΜΕ καθώς έχουν βρεθεί εικονικά τιμολόγια μέσα από τις εφόδους που έκαναν οι εισαγγελείς. Φαίνεται ότι αυτά τα χρήματα την ίδια μέρα που έμπαιναν στους λογαριασμούς των εταιρειών, σηκώνονταν από συγκεκριμένο πρόσωπο που τα έπαιρνε «ξεπλυμένα» στο χέρι και τα έδινε σε άλλα πρόσωπα.

Τα ερωτήματα για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Στον Ανδρέα Λοβέρδο καταλογίζεται το γεγονός ότι επισπεύστηκε επί υπουργίας του η διαδικασία για να μπει στην αγορά το φάρμακο Gynlenyla σε χρόνο ρεκόρ με υψηλή τιμή.

Επιπλέον - σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες - υπήρχαν απευθείας επικοινωνίες του κ. Λοβέρδου με τον Κωσταντίνο Φρουζή και τέλος υπάρχει μαρτυρία που αναφέρει ότι δόθηκαν 90.000 ευρώ σε στενό συνεργάτη του υπουργού με σκοπό - όπως λέει ο προστατευόμενος μάρτυρας - να φτάσουν στον Ανδρέα Λοβέρδο.

ΒουλήNovartisδιαβιβαστικόΑνδρέας Λοβέρδος