Πολιτική|23.04.2019 12:18

Παύλος Πολάκης: Οι τουλάχιστον πέντε φορές που ξεπέρασε τον εαυτό του

Newsroom

Κάθε φορά πηγαίνει κι ένα βήμα πιο πέρα στο μονοπάτι της πρόκλησης της κοινής γνώμης. Κάνει τα όρια της ευπρέπειας, του σεβασμού, ακόμη και αυτής της λογικής να μοιάζουν για τον ίδιο στενά, φορτικά. Τώρα, βρήκε τον ιδανικό στόχο στο πρόσωπο του ΑμεΑ Στέλιου Κυμπουρόπουλου, να ασκήσει την σκληρή κριτική του, ξεπερνώντας ακόμη και αυτήν τη δικαστική αντιπαράθεση με τον αποβιώσαντα δημοσιογράφο Βασίλη Μπεσκένη. Φυσικό επακόλουθο ήταν να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων...

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κυμπουρόπουλος έκανε μία ανάρτηση στην οποία έγραψε: «Δεν θέλησα ποτέ μόρια, επιδόματα, χάρες. Ίσες ευκαιρίες διεκδικώ. Διεκδικώ αυτό που δεν υπάρχει». Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τού απάντησε, δημοσιεύοντας την υπουργική απόφαση με την οποία ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ προσλήφθηκε ως επιμελητής Β' στο ΕΣΥ, κάνοντας χρήση των μορίων που δικαιούται ως ΑμΕΑ. Μάλιστα, ο κ. Πολάκης έγραψε στην ανάρτησή του: «Αν διεκδικούσες ΙΣΕΣ ευκαιρίες κύριε Κυμπουρόπουλε, να έβαζες χαρτιά για να προσληφθείς επιμελητής Β στο ΕΣΥ με κρίση από συμβούλιο όπως οι άλλοι γιατροί και όχι έτσι (όπως δικαιούσουν ως ΑΜΕΑ)
ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΡΙΜΑ να λες αυτά που λες!!!». 

Αυτή η δημόσια τοποθέτηση του αν. υπουργού Υγείας ήταν αρκετή για να προκαλέσει αντιδράσεις τόσο από την αντιπολίτευση, στελέχη της οποίας έκαναν λόγο για ανήθικη επίθεση Πολάκη σε βάρος Κυμπουρόπουλου, όσο και από μερίδα του κόσμου. Μάλιστα, ο αρχηγός της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά σε δημοσίευσή του: «Νόμιζα ότι και η αθλιότητα έχει όρια. Έκανα λάθος. Ντροπή κ. Τσίπρα που κρατάτε τον φαύλο Πολάκη στην κυβέρνησή σας». 

T

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Πολάκης απασχολεί την επικαιρότητα, όχι για τα πεπραγμένα του στο υπουργείο Υγείας αλλά για τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Ας θυμηθούμε μερικές από τις πρόσφατες περιπτώσεις. 

Στα δικαστήρια με την ΠΟΕΔΗΝ - Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Τον Αύγουστο του 2018 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επέβαλε στον αν. υπουργό Υγείας την καταβολή αποζημιώσεων στην ΠΟΕΔΗΝ και τον πρόεδρό της προσωπικά, τον Μιχάλη Γιαννάκο, για συκοφαντική δυσφήμιση. Πιο συγκεκριμένα, η έδρα επιδίκασε το ποσό των 20.000 ευρώ στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο για ηθική βλάβη και 5.000 ευρώ στην ΠΟΕΔΗΝ για προσβολή της φήμης της, με τους νόμιμους τόκους. Αφορμή οι διάφορες δημόσιες αναρτήσεις και τοποθετήσεις του Παύλου Πολάκη ενάντια στην ΠΟΕΔΗΝ και τον πρόεδρό της, με τους συνδικαλιστές να καταγγέλουν ότι ο αν. υπουργός «μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου. Είναι κοινός συκοφάντης και ψεύτης. Λειτουργεί ως ασπίδα σωτηρίας του κου Τσίπρα», όπως επίσης ότι τους έχει αποκαλέσει μέχρι και «τσόλια». 

Το «αστειάκι» με τις φωτιές στις ΗΠΑ

Τον περασμένο Νοέμβριο η Καλιφόρνια των ΗΠΑ βίωσε για μέρες την πύρινη λαίλαπα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 70 ανθρώπων και την απώλεια 10.000 σπιτιών όπως επίσης και 550.000 στρεμμάτων γης.  Τότε, ο Παύλος Πολάκης θεώρησε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να «αστειευτεί» και να αναφερθεί στην αντίστοιχη τραγωδία που έζησε η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018, στο Μάτι Αττικής. 

Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Facebook έγραψε: «Ρένα Δούρου ακόμα να παραιτηθείς;;; Μαθαίνω για μεγάλες πυρκαγιές και πολλούς νεκρούς στην Καλιφόρνια!! Γιατί δεν έδωσες εντολή εκκένωσης εεε;;; Υ.Γ. Τα όσα έχετε κάνει δύο μήνες τώρα εσείς ως περιφέρεια και το Υπ. Υποδομών στο Μάτι γιατί άραγε κανένα συστημικό ΜΜΕ δεν τα λέει;;; Μόνο τις ημέρες της τραγωδίας εμπορεύονταν ψεύτικη θλίψη....». 

Να που όμως και σε αυτή την περίπτωση κάποιος εμπορεύτηκε μια τραγωδία εκτός συνόρων για να καταλήξει σε αυτό που εξαρχής θα κατέληγε. 

Η μετά θάνατον δικαίωση του Βασίλη Μπεσκένη

Είναι Φεβρουάριος του 2019, ο δημοσιογράφος Βασίλης Μπεσκένης έχει κιόλας φύγει από τη ζωή από τον Δεκέμβριο του 2017 και έρχεται η στιγμή που επιδικάζεται η αγωγή του σε βάρος του Παύλου Πολάκη για δυσφήμιση. Ο αν. υπουργός είχε συμπεριλάβει τον δημοσιογράφο στα ονόματα με τις «ύποπτες προσλήψεις» στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Το δικαστήριο επέβαλε στον κ. Πολάκη την καταβολή αποζημίωσης ύψους 18.000 ευρώ στην οικογένεια του εκλιπόντα για ηθική βλάβη, καθώς η έδρα έκρινε πως υπήρξε προσβολή προσωπικότητας και δυσφήμιση ως προς το πρόσωπο του δημοσιογράφου, από τους ισχυρισμούς του Π. Πολάκη στην Ολομέλεια της Βουλής το Μάρτιο του 2017. Κατά την απόφαση, οι δηλώσεις συνέδεαν του δημοσιογράφο με αδιαφανή πρόσληψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, σε συγκεκριμένη θέση και τον ενέπλεκαν σε σκάνδαλα διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.

Μάλιστα, κατά την απόφαση, ο αν. υπουργός δεν αρκέστηκε σε αυτό, αλλά τον Απρίλιο του 2017 προέβη σε ανάρτηση στο δημόσιο και ανοιχτό λογαριασμό του στο Facebook, στην οποία περιείχε τους αναφερόμενους διαφημιστικούς ισχυρισμούς και εξυβριστικές εκφράσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, η ανάρτηση είχε ως εξής: «Για να έχουμε μια εικόνα ποιος ειναι ο κυριος Μπεσκένης που σήμερα το πρωί από το βοθροκάναλο του ΣΚΑΙ καλούσε σε βιαιοπραγίες εναντιον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Έχασαν «αέρα» λεφτά και μπόνους το παράσιτο και λυσσάει για να ξανάρθουν στα πράγματα».

Παρά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του και παρά το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, ο Παύλος Πολάκης σχολίασε με τον δικό του, «μοναδικό» τρόπο την απόφαση του δικαστηρίου αλλά και τον τρόπο που αυτή αντιμετωπίστηκε από τα Μέσα: «Οργίασαν πάλι σημερα τα γνωστά ΜΜΕ για την καταδίκη μου και τη "μετα θανατον δικαίωση του δημοσιογράφου Βασιλη Μπεσκενη" υπευθύνου του Γραφειου τύπου του Αδωνη Γεωργιαδη οταν ηταν Υπ υγείας. Μην βιάζεστε .Δεν ασχολήθηκα επισταμένα με την αγωγή που μου εκανε λογω του τραγικού γεγονότος του θανάτου του(οπως σταμάτησα να ασχολούμαι και με εναν εκδότη οταν εμαθα πως έπασχε απο κακοήθεια) . Απο τη στιγμη ομως που κάποιοι το συνεχίζουν θα το κάνω στο εφετείο! Εκει που μας χρώσταγαν δεν θα μας παρουν και το βόδι... Μονο αυτο ως απαντηση ,τα αλλα εκει που πρεπει...». 

Η ηχογράφηση του Στουρνάρα

Την ίδια περίοδο, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, βρίσκεται σε εξέλιξη μια ακόμη κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης αναφορικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ που έχει λάβει από την Attica Bank. Ο αν. υπουργός Υγείας πραγματοποιεί τηλεφωνική συνομιλία με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που καταγράφει και στη διάρκεια της οποίας του ζητεί μόλις ολοκληρωθεί η  έρευνα του δανείου του, η ΤτΕ να ασχοληθεί με σειρά δανείων που έχουν χορηγηθεί από τραπεζικά ιδρύματα σε κόμματα και πολιτικούς. Στη συνέχεια, δίνει αποσπάσματα της συνομιλίας στη δημοσιότητα. 

Ο κ. Στουρνάρας επικοινωνεί με τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη για να του εκφράσει την έντονη δυσφορία του, ενώ γνωστοποιεί το περιστατικό και στην ΕΚΤ, η οποία τονίζει ότι οι απειλές από έναν υπουργό κατά του κεντρικού τραπεζίτη παραβιάζουν την ανεξαρτησία της ΤτΕ.  Ο υπουργός όμως δεν πτοείται και επανέρχεται με ανάρτηση στο Facebook στην οποία δίνει προθεσμία στον Γιάννη Στουρνάρα να ασχοληθεί με όσα του είπε στο τηλέφωνο, σε διαφορετική περίπτωση τον ενημερώνει πως θα τον επισκεφθεί να κουβεντιάσουν από κοντά... Σαν εκβιασμός ακούστηκε αυτό ή όχι; 

Ο «θεριακλής» υπουργός δεν κόβει το τσιγάρο. Τέλος

Τον Φλεβάρη, γενικά, φαίνεται πως ήταν Ο μήνας του Παύλου Πολάκη αφού συνέβησαν ουκ ολίγα με πρωταγωνιστή τον ίδιο. Last but not least, ο αν. υπουργός εθεάθη να χορεύει ζεϊμπέκικο σε κέντρο διασκέδασης, καπνίζοντας. Το γεγονός αυτό σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως καθώς είμαστε μια χώρα που παλεύει να θέσει σε καθολική εφαρμογή τον αντικαπνιστικό νόμο σε κλειστούς χώρους δημόσιας χρήσης αλλά πάσχει και πάσχει βαθιά. 

Η εικόνα του Πολάκη με το τσιγάρο έφτασε μέχρι τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις, ο οποίος σχολίασε, με κάποια έκδηλα νεύρα: «Είναι ντροπή! Είναι ντροπή! Αυτός ο τύπος δεν καταλαβαίνει τίποτα από υγεία. Μηδέν! Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται στην κοινή γνώμη. Αν είσαι εθισμένος, είναι ίσως δύσκολο να απεξαρτηθείς, αλλά τουλάχιστον ας προσπαθήσεις· ας πάρεις τσίχλες νικοτίνης, ας ζητήσεις ιατρική βοήθεια. Το ζήτημα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας είναι πολύ σοβαρό και το Κοινοβούλιο της χώρας σας οφείλει να το συζητήσει. Δεν είναι θέμα ελεύθερης βούλησης κάποιου αν θα καπνίζει ή όχι». 

Με τα ίδια έκδηλα νεύρα απάντησε και ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος σημείωσε:

Το αν θα καπνίζει κάποιος ή όχι είναι σαφώς δικαίωμά του. Το αν θα το κάνει σε κλειστό χώρο, όντας ο αναπληρωτής υπουργός του υπουργείου που νομοθέτησε τον αντικαπνιστικό νόμο είναι οξύμωρο, πέρα από παράνομο. 

Στέλιος ΚυμπουρόπουλοςΠαύλος Πολάκης