Πολιτική|22.10.2018 23:34

Tι γράφει στην επιστολή παραίτησης ο Νίκος Κοτζιάς

Λευτέρης Μπιντέλας

Το περιεχόμενο της επιστολής παραίτησης του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, φέρνει στο φως της δηµοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής». Σύµφωνα µε διασταυρωµένες πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει ότι οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί.

Οι ίδιες πηγές ενηµέρωσης αναφέρουν ότι στην εννεασέλιδη επιστολή επιχειρείται ένας σύντοµος απολογισµός της θητείας του τέως υπουργού Εξωτερικών και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε. Σηµαντικό µέρος της επιστολής καταλαµβάνει, ως αναµενόταν, η Συµφωνία των Πρεσπών, αλλά και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. 

Αιχμές

Στην επιστολή, η οποία φέρει τη σηµείωση «αυστηρώς προσωπικόν», υπάρχουν αιχµές κατά του υπουργού Αµυνας, Πάνου Καµµένου, και του ταξιδιού που πραγµατοποίησε στις ΗΠΑ. «Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το Υπουργικό Συµβούλιο και δεν µπορούν να υπάρχουν αυτονοµήσεις και διπλές γραµµές, ειδικά σε πολύ σηµαντικά εθνικά θέµατα» φέρεται να σηµειώνει ο κ. Κοτζιάς στην περίφηµη επιστολή παραίτησης.

Οι δηλώσεις του κ. Καµµένου περί «βαλκανικής συµµαχίας», τις οποίες έκανε κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ο τέως υπουργός Εξωτερικών φέρεται να θεωρεί ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».

Αρµόδιες πηγές τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Αµυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. ∆ιαφορετικά, στέλνει λάθος µηνύµατα σε ένα διαρκώς εξελισσόµενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Αµυνας είναι αυτό που εφαρµόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον Π. Καµµένο στον Αµερικανό οµόλογό του, Τζιµ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, όπως σηµειώνει, ενώ φέρεται να έχει πλήρη γνώση του σχεδίου που παρουσίασε ο υπουργός Αµυνας, το οποίο για λόγους εθνικής ασφαλείας δεν είναι κοινοποιήσιµο. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτή παραίτηση την Πέµπτη, ωστόσο οι δηλώσεις του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου ότι «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιταχύνοντας τις εξελίξεις.

«Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, οι δηλώσεις δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο µηχανοδηγός της κυβέρνησης και -όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισµένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολληµένοι στις καρέκλες» τονίζουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.

Προτάσεις νόμου

Την ίδια ώρα, ο κ. Κοτζιάς αναµένεται να καταθέσει πρόταση νόµου για τα µυστικά κονδύλια των υπουργείων, η οποία θα υποστηριχθεί και από βουλευτές κοµµάτων της αντιπολίτευσης, ώστε να υπάρξει έλεγχος, ενδεχοµένως και αναδροµικά.

Στο στόχαστρο του τέως υπουργού Εξωτερικών αναµένεται να µπουν το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, το οποίο φέρεται να διαχειρίζεται κονδύλι ύψους ‘ εκατ. ευρώ, και το υπουργείο Άµυνας. Όσο για τη διαχείριση των µυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, διπλωµατικές πηγές αναφέρουν ότι «είναι το µόνο υπουργείο και η µοναδική κυβέρνηση που έχουν περάσει τα κονδύλια από τη Βουλή.

Είναι ισοσκελισµένα και είναι σε γνώση όλων των αντιπροέδρων και, κατ' επέκταση, των αρχηγών των κοµµάτων». Αναφορικά µε τις επόµενες κινήσεις του κ. Κοτζιά, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κίνηση Ιδεών «Πράττω» θα συνεχίσει να στηρίζει τη «λαϊκή επιλογή που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» και δεν αποσύρει τα στελέχη της από την κυβέρνηση.

Ωστόσο, το «Πράττω» θα διαφοροποιηθεί στον ∆ήµο Αθηναίων, καθώς αναµένεται να υποστηρίξει στις εκλογές τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος. Το επόµενο διάστηµα ο κ. Κοτζιάς αναµένεται να πραγµατοποιήσει τρεις οµιλίες. Η πρώτη θα είναι τη ∆ευτέρα ‘‘ Οκτωβρίου στο Ηράκλειο και θα ακολουθήσει µία στις ™ Νοεµβρίου στην Κοµοτηνή. «∆εν είναι τυχαία η επιλογή των πόλεων. Η Κρήτη είναι κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο και θεωρούµε πολύ σηµαντική τη Θράκη» εξηγούν οι ίδιες πηγές. Την 1η ∆εκεµβρίου, δε, το «Πράττω» θα διοργανώσει µία µεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. 

παραίτηση ΚοτζιάΝίκος ΚοτζιάςΥπουργός ΕξωτερικώνΣυμφωνία των Πρεσπών