Πολιτική|02.05.2019 08:50

Σε µοµφή και αφορολόγητο ποντάρει η ΝΔ

Σπύρος Μουρελάτος

Στο τερέν του Κοινοβουλίου επιλέγει να µεταφέρει την επόµενη εβδοµάδα την προεκλογική αντιπαράθεση µε τον πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως γνωστοποίησε µέσω συνέντευξης που παραχώρησε χθες στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, η Νέα Δηµοκρατία καταθέτει στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας τροπολογία που θα προβλέπει την ακύρωση του «ψηφισµένου δις», όπως χαρακτηρίζεται, µέτρου της µείωσης του αφορολογήτου ορίου από 1ης Ιανουαρίου 2020, ως απάντηση στη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι δεν σκοπεύει να µειώσει το αφορολόγητο. «Προκαλώ εδώ και τώρα τον κ. Τσίπρα, αντί να λέει ότι επί των ηµερών του δεν θα κοπεί το αφορολόγητο, να έλθει και να προσυπογράψει µία τροπολογία που θα καταθέσει η ΝΔ. Αν ο κ. Τσίπρας εννοεί αυτά τα οποία λέει, εγώ τον προκαλώ να πάµε µαζί να διαπραγµατευτούµε τη µη µείωση του αφορολογήτου και εγώ θα βάλω πλάτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Σύµφωνα µε το Μοσχάτο, «η πρώτη, αµήχανη κυβερνητική αντίδραση, µε την οποία το Μέγαρο Μαξίµου παριστάνει ότι δεν άκουσε την πρόταση του προέδρου της Ν∆, καταδεικνύει ότι στην πραγµατικότητα ο πρωθυπουργός φλερτάρει εκ νέου µε την ανέξοδη παροχολογία και την εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος». Στην Πειραιώς εκτιµούν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνυπογράψει τη «γαλάζια» τροπολογία θα πληγεί καίρια η αξιοπιστία του συνόλου των κυβερνητικών δεσµεύσεων και ειδικότερα τα περί µείωσης της φορολογίας, που εσχάτως, όπως τονίζεται, «έχουν µετατραπεί σε σηµαία ευκαιρίας από την κυβέρνηση εν όψει της ήττας της στις πολλαπλές εκλογικές αναµετρήσεις του 2019».

Στον αντίποδα, η αποσαφήνιση από τον κ. Μητσοτάκη, στην ίδια συνέντευξη, ότι η οικονοµία δεν αντέχει στην παρούσα φάση την επιστροφή της 13ης σύνταξης υποδηλώνει, κατά τις ίδιες πηγές, ότι «η Ν∆ δεν θα παρασυρθεί σε ένα κρεσέντο παροχολογίας». Σε κάθε περίπτωση, ο αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επανέλαβε τις πάγιες δεσµεύσεις του για οριζόντια µείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας και µείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζοντας ότι όλα αυτά, µαζί µε την επιδιωκόµενη µείωση του πρωτογενούς πλεονάσµατος, «µπορούν να θεραπεύσουν τις πληγές από την εγκληµατική κυβερνητική πολιτική φορολογικής εξόντωσης της µεσαίας τάξης την τελευταία τετραετία».

Επίθεση σε Τσίπρα

Στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας, πάντως, η Ν∆ καταθέτει και την πρόταση µοµφής κατά του κ. Πολάκη. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον πολιτικό βίο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας ως «φασιστικό», επέµεινε ότι πρόκειται για µείζον ζήτηµα ηθικής τάξης και επανέλαβε πως η κάλυψη που του παρέχει ο πρωθυπουργός επιβεβαιώνει την εκτίµηση πως «Τσίπρας και Πολάκης είναι οι δύο όψεις του ίδιου νοµίσµατος».

Απαντώντας, µάλιστα, στις αιτιάσεις περί ακροδεξιάς στροφής του κόµµατος, αντέτεινε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή συµπορεύτηκαν από το 2011 σε πλείστες όσες περιπτώσεις, τόσο εντός όσο και εκτός Κοινοβουλίου», ενώ εγκάλεσε την κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δίκης του ναζιστικού µορφώµατος. Σηµείωσε, επίσης, ότι «ο κ. Τσίπρας συγκυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια µε τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ». Μεθαύριο, Σάββατο, συγκαλείται η Πολιτική Επιτροπή του κόµµατος, ενώ έως τότε ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει ακόµη µία επίσκεψη εντός του Λεκανοπεδίου

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςαφορολόγητοπρόταση μομφής