Πολιτική|02.05.2019 12:15

Τι απαντά ο Κανιέτε στον Παπαδημούλη για τις επιπτώσεις των ανθρώπων στον πλανήτη

Μαρία Ψαρά

Απάντηση έδωσε η Κομισιόν, δια του Αρμοδίου Επιτρόπου της για θέματα Περιβάλλοντος, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στην ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στον πλανήτη, βάσει των στοιχείων της πρόσφατης έρευνας της WWF.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζητούσε να μάθει από την Κομισιόν μέσω ποιων χρηματοδοτικών εργαλείων προωθεί τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και στην απάντησή του ο Επίτροπος Κανιέτε σημειώνει πως «για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027, η Επιτροπή πρότεινε ως στόχο να δαπανηθεί το 25% του συνολικού προϋπολογισμού για την υλοποίηση κλιματικών στόχων που επιδιώκουν τον μετριασμό ή την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο «η Επιτροπή έχει προτείνει το InvestEU ως ένα από τα μελλοντικά προγράμματα», που «θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα μέσω ενός συστήματος εγγυήσεων», καθώς και «τη θωράκιση ορισμένων μεγάλων έργων υποδομής έναντι των κλιματικών συνθηκών, πράγμα που θα εξασφαλίσει την επαρκή ανθεκτικότητά τους στις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με βάση εκτίμηση τρωτότητας και κινδύνου που θα χρησιμοποιεί μια εικονική τιμή άνθρακα».

Ο Δημ. Παπαδημούλης σημείωνε στην ερωτήσή του -βάσει της έρευνας της WWF- πως «η ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας του άνθρακα, κοστίζει στο ευρωπαϊκό σύστημα υγείας 62,3 εκατ. ευρώ ετησίως», «μέχρι το 2050, περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να μεταναστεύσουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής», και «η μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το περιβάλλον, κοστίζει στην Ένωση περίπου 50 δισ. ευρώ ετησίως». 

«Η εφαρμογή της «Συμφωνίας του Παρισιού» και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ κρίνεται αναγκαία», ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτώντας «ποια υπηρεσία της Ε.Ε. παρακολουθεί την εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και ποια είναι η πρόοδος μέχρι στιγμής».

Ο Επίτροπος Κανιέτε απαντά πως «η Επιτροπή παρακολουθεί σε ετήσια βάση την εφαρμογή των στόχων της Ε.Ε. για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου», οι οποίες «από το 1990 έως το 2017 μειώθηκαν στην Ε.Ε. κατά 22%». Τέλος, υπογραμμίζει την ανάγκη «για την εστίαση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. στους στόχους για την κλιματική αλλαγή στα επιμέρους χρηματοδοτικά προγράμματα». 

«Για παράδειγμα, η Επιτροπή πρότεινε να συνεισφέρει η κοινή γεωργική πολιτική 146 δισ. ευρώ (ή το 40% του προϋπολογισμού της) στον συνολικό στόχο των 320 δισ. ευρώ· ομοίως, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης προτάθηκε να συνεισφέρει 68 δισ. ευρώ (ή το 30% του προϋπολογισμού του)», καταλήγει.

ΣΥΡΙΖΑWWFκλιματική αλλαγήΔημήτρης Παπαδημούλης