Πολιτική|06.05.2019 18:28

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Newsroom

Με αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων προς τα Ταμεία συμπεριλαμβάνονται και οι οριστικά ενταχθέντες στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Έτσι από την μετάπτωση στην νέα «έξυπνη» ρύθμιση των 120 δόσεων δεν αποκλείονται τελικά ούτε οι 1.644 οφειλέτες που έχουν τελεσίδικα ενταχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει πως οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση του εξωδικαστικού εντάσσονται στην νέα ρύθμιση αυτοτελώς και χωρίς να επηρεάζονται οι όροι της ρύθμισης ως προς τους λοιπούς πιστωτές δηλαδή τράπεζες και εφορία. 

Επίσης αλλάζει όπως είχε προαναγγελθεί το όριο χρεών που επιτρέπει στους αγρότες να βγουν στην σύνταξη και από 4.000 διαμορφώνεται στις 6.000 ευρώ. Το νέο προσαυξημένο όριο ισχύει μόνο για όσους αγρότες ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και ταυτόχρονα συμπληρώνουν τα 67 μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2019. Οι αγρότες συνταξιοδοτούνται κατά κανόνα στα 67 με τουλάχιστον 15ετία ασφάλισης, συνεπώς η ρύθμιση δίνει το αυξημένο όριο σε όλους όσοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι και φέτος.  

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής την Τετάρτη με τη συζήτηση να συνεχίζεται και την Πέμπτη. Ακολούθως τθ;θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί το μεσημέρι της επομένης (14/5).

Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Διαβάστε εδώ το σχέδιο νόμου

Διαβάστε εδώ την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους

Διαβάστε εδώ την ειδική έκθεση

Διαβάστε εδώ την έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρύθμισης

ρύθμιση οφειλών120 δόσειςεξωδικαστικός συμβιβασμός