Πολιτική|09.05.2019 13:42

Τσίπρας: Θέμα της Ευρώπης η τουρκική προκλητικότητα

Newsroom

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και την τουρκική προκλητικότητα. Αυτό δήλωσε μπαίνοντας στην Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τόνισε ότι το θέμα της Τουρκίας είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώνοντας «πρώτα η διπλωματία».

Ερωτηθείς για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι η Ευρώπη χρειάζεται έναν πρόεδρο που θα προωθεί την αλληλεγγύη και θα τάσσεται κατά του νεοφιλελευθερισμού. «Κι αυτός δεν είναι ο Βέμπερ», κατέληξε.

Αναστασιάδης: Αντίδραση από την ΕΕ που να την καταξιώνει στα μάτια όλων των Ευρωπαίων

Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Γιούνκερ: Στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, είμαι Κύπριος

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στο Σιμπίου της Ρουμανίας, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».

κυπριακή ΑΟΖΝίκος ΑναστασιάδηςΑλέξης Τσίπρας