Πολιτική|09.05.2019 15:56

Διευκρινίσεις για τη ΔΕΠΑ στη Βουλή

Κατερίνα Τζαβάρα

Ενώπιον της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας παρουσιάστηκε σήμερα για ακρόαση η πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Άννα Ζαΐρη. Η κλήση της κ. Ζαΐρη έγινε μετά από απόφαση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου να κάνει δεκτό σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί από πέντε βουλευτές της ΝΔ.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να προσέλθει στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η πρόεδρος της Αρχής, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι υπήρξε καθυστέρηση εκ μέρους της Αρχής να παραδώσει τα πορίσματά της για σοβαρές υποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η υπόθεση τής Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ), τις σχέσεις της ΔΕΠΑ με την εταιρεία ELFE και τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη. Η ΝΔ έχει ζητήσει να κληθεί η Άννα Ζαΐρη και προκειμένου να απαντήσει για τη βασιμότητα των δημοσιευμάτων και για τις εκθέσεις πεπραγμένων της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για τα έτη 2017 και 2018.

«Η ΔΕΠΑ είναι μία υπόθεση που απασχολεί εδώ και δύο χρόνια την Αρχή. Οσάκις έχουμε βρει στοιχεία αξιόλογα τα έχουμε στείλει στον εισαγγελέα ή στον ανακριτή. Εμείς δεν είμαστε όλος ο μηχανισμός… Δεν θα πάρουμε ό,τι παίζουν οι εφημερίδες για να το ξαναστείλουμε. Εάν είχαμε βρει οτιδήποτε θα είχε σταλεί δημόσια και θα το είχατε μάθει. Το στάδιο το δικό μας δεν απαιτεί ούτε καν προκαταρκτική εξέταση», είπε στην Επιτροπή η κ. Ζαΐρη.

Απαντώντας δε σε παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σχετικά με το αν έχει εκδοθεί κάποιο πόρισμα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, πρόσθεσε: «Η ΔΕΠΑ, είναι μία υπόθεση που χρονίζει εδώ και μία εικοσαετία. Το γεγονός ότι αγοράστηκε από έναν ιδιώτη πριν από μία δεκαετία αλλάζει κάποια δεδομένα. Εμείς τι πόρισμα να εκδώσουμε για μια υπόθεση που διερευνάται εδώ και χρόνια… Εγώ θα κάνω εσωτερικό έλεγχο στη ΔΕΠΑ; Πρέπει να καταλάβετε τη διαφορά ανάμεσα στο πόρισμα και το πληροφοριακό υλικό. Στέλνουμε πληροφοριακό υλικό στον εισαγγελέα που στη συνέχεια προωθεί το υλικό ανάλογα με το πού βρίσκεται η εξέλιξη της κάθε υπόθεσης…».

Μετά από μια σύντομη διακοπή της συνεδρίασης η κ. Ζαΐρη συνέχισε να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα που είχαν τεθεί. «Καθυστέρηση καμία δεν υπήρξε από κει και πέρα δεν μπορώ να σας πω τίποτα άλλο για υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», τόνισε συνολικά.

Στη συνέχεια έδωσε εξηγήσεις για την εναλλαγή προσωπικού την οποία χαρακτήρισε απολύτως αναγκαία. «Για τις αποσπάσεις πρέπει να σας πω ότι η ανακύκλωση του προσωπικού είναι αναγκαία γιατί αυτό εξασφαλίζει τη διαφάνεια. Η εναλλαγή του προσωπικού πρέπει να γίνεται. Η μονιμότητα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το αδιάβλητο της λειτουργίας της Αρχής. Από την ώρα που ανέλαβα, στην Α΄ Μονάδα έχει αλλάξει το 70% του προσωπικού, στη Β΄ Μονάδα το 50% ενώ στη Γ΄ Μονάδα η μετακίνηση ήταν πιο περιορισμένη» γιατί εκεί όπως εξήγησε η στελέχωση είχε γίνει μεταγενέστερα. «Η ασφάλεια και η εχεμύθεια διασφαλίζονται μόνο με αυτές τις μετακινήσεις», τόνισε.

Όταν της ασκήθηκαν πιέσεις από τα μέλη της Επιτροπής να απαντήσει σχετικά με το αν έχουν σταλεί στον εισαγγελέα στοιχεία ειδικά για την περίπτωση του κ. Πετσίτη, γενίκευσε την απάντησή της επιμένοντας στη θέση ότι για όλες τις υποθέσεις, «ό,τι αξιόλογο βρίσκει η Αρχή αποστέλλεται αρμοδίως».

Στην προσπάθεια της προέδρου της Επιτροπής κ. Χριστοδουλοπούλου να προσδιορίσει τα όρια της συζήτησης και να θέσει τα ερωτήματα που είχαν διατυπώσει οι βουλευτές της ΝΔ, εκείνοι αντέδρασαν επιμένοντας πως έπρεπε να τα θέσουν απευθείας οι ίδιοι στην κ. Ζαΐρη. «Αφήστε την πρόεδρο να προστατεύσει τον κ. Πετσίτη» είπε ο κ. Βενιζέλος, δηκτικά.

ΔΕΠΑΒουλήΕπιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας