Πολιτική|11.05.2019 08:52

Ο Τσίπρας παίρνει το παιχνίδι πάνω του

Βούλα Κεχαγιά

Έχοντας ανανεώσει την εµπιστοσύνη της Βουλής στην κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας επανέρχεται στο προεκλογικό του πρόγραµµα ξεκινώντας ήδη από σήµερα περιοδείες µε οµιλίες ανά την Ελλάδα. Το Μέγαρο Μαξίµου αισθάνεται ότι πέτυχε τον στόχο του, δηλαδή να πάρει την ψήφο εµπιστοσύνης -τη δεύτερη µέσα σ’ ένα τετράµηνο- αυξάνοντας µάλιστα τον αριθµό των βουλευτών που υποστηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία σε 153 µετά και τη θετική ψήφο του προέδρου της ∆ΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου και του βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη.

Ο πρωθυπουργός ξεκινά σήµερα από την Άρτα, για να συνεχίσει στην Πρέβεζα και ενδεχοµένως και στα Γιάννενα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και εντατικά από την ερχόµενη εβδοµάδα σε άλλες περιφέρειες, µε συγκεντρώσεις στο Ηράκλειο, στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και σε νησιά. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι, παρά το κλίµα πόλωσης που προκλήθηκε στη Βουλή κατά την έναρξη της τριήµερης συζήτησης, ακολούθως κατάφερε να στρέψει τη διαδικασία στα µείζονα, δηλαδή στην ουσία των θετικών µέτρων της κυβέρνησης, κάνοντας και αντιπαραβολή των δύο διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που έχουν ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆. Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές, η Ν∆ εµφανίστηκε απολύτως αµήχανη στο να πείσει για την πρόθεσή της να διατηρήσει τα µέτρα που θα φέρει η σηµερινή κυβέρνηση σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία και έδειξε ότι πέραν του «κιτρινισµού» και της διόγκωσης θεµάτων δυσκολεύεται να παρουσιάσει ένα κανονικό πρόγραµµα για την προστασία της κοινωνίας.

Στο Μαξίµου πιστεύουν ότι οι δύο εβδοµάδες που ακολουθούν είναι ιδιαίτερα κρίσιµες και συγχρόνως ενδιαφέρουσες πολιτικά, καθώς εκτιµάται ότι η ψήφιση της ρύθµισης των 120 δόσεων αρχικώς και του πακέτου κοινωνικών µέτρων στη συνέχεια θα απελευθερώσει δυνάµεις και θα προκαλέσει συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δηµοσκοπήσεις που είδαν το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες ηµέρες δείχνουν πως το ποσοστό των αναποφάσιστων παραµένει ιδιαίτερα υψηλό αν και µας χωρίζουν µόλις 14 ηµέρες από τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει τη δυνατότητα σ’ αυτό το διάστηµα που αποµένει να αυξήσει τη συσπείρωσή της, που σήµερα βρίσκεται περίπου στο 55%, και να στρέψει προς το µέρος της το µεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων που, όπως αναφέρουν και οι δηµοσκόποι, προέρχεται από την εκλογική δεξαµενή του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σηµειώνεται στη δηµοσκόπηση της εταιρείας Alco που παρουσίασε το Open, η διαφορά προσδιορίζεται στις 5,9 ποσοστιαίες µονάδες, χωρίς να έχουν «µετρηθεί» οι επιπτώσεις των 120 δόσεων και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τη δέσµη µόνιµων µέτρων κοινωνικού χαρακτήρα.

Πάντως τα θετικά µέτρα θα ψηφιστούν τις επόµενες µέρες. Στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας αναµένεται να συζητηθούν στην αρµόδια Επιτροπή της Βουλής και θα εφαρµοστούν άµεσα. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι, περίπου µία εβδοµάδα πριν από τις ευρωεκλογές, οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασµούς τους να πιστώνεται η 13η σύνταξη που ανακοινώθηκε από το οικονοµικό επιτελείο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία πριν από την ευρωµάχη, προσέδωσε ευθέως πολιτικό χρώµα στην αναµέτρηση, τονίζοντας πως αυτή έχει για την κυβέρνησή του χαρακτηριστικά ψήφου εµπιστοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςκυβέρνηση