Πολιτική|12.05.2019 08:18

Νέα Δημοκρατία: «Γαλάζια» επένδυση σε οικονοµία και ασφάλεια

Σπύρος Μουρελάτος

Στο μείζον διακύβευµα της εκλογικής αναµέτρησης της 26ης Μαΐου εστιάζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δηµοκρατία, θεωρώντας ότι η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίµου να δηλητηριάσει το πολιτικό τοπίο απέτυχε. Τακτικοί συνοµιλητές του προέδρου της Ν∆ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους, καθώς, όπως σηµειώνουν, «αποκρούστηκε µε επιτυχία η τακτική του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών να ρυµουλκήσουν τη Ν∆ σε µια λασποµαχία µε στόχο να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώµη».

Αφήνοντας πίσω του την τριήµερη συζήτηση στη Βουλή, όπου καταδείχθηκε, όπως τονίζουν από την Πειραιώς, ότι «ο πραγµατικός Πολάκης είναι ο Αλέξης Τσίπρας», ο κ. Μητσοτάκης, σύµφωνα µε έµπειρους κοµµατικούς παράγοντες, έχει την ευχέρεια να καθορίσει ο ίδιος τις πολιτικές συντεταγµένες των τελευταίων ηµερών της προεκλογικής περιόδου.

Η αρχή θα γίνει µε τη σηµερινή διακαναλική συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος της Ν∆ θα επιχειρήσει, όπως επισηµαίνουν στενοί του συνεργάτες, να καταφέρει το αποφασιστικό πλήγµα στον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, επιλέγοντας ο ίδιος το γήπεδο της αναµέτρησης. Οικονοµία και ασφάλεια είναι τα µέτωπα στα οποία, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, επιλέγει να προκαλέσει τον πρωθυπουργό, όπως διεφάνη και από το πρώτο προεκλογικό σποτ του κόµµατος. Μάλιστα, η πρώτη θέση που αυτό καταλαµβάνει στις προτιµήσεις των χρηστών του ΥouΤube µαρτυρά, κατά το Μοσχάτο, σταδιακή εµπέδωση της «γαλάζιας» πολιτικής και επικοινωνιακής ηγεµονίας.

Στη Ν∆ θεωρούν πως οι πρόσφατες οικονοµικές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα δεν διαφοροποιούν ουσιωδώς τους πολιτικούς συσχετισµούς, καθώς είναι πρόδηλο πως υπαγορεύθηκαν τουλάχιστον ως προς τον πολιτικό χρόνο που εκδηλώθηκαν από την δηµοσκοπική καθίζηση του κυβερνώντος κόµµατος τους τελευταίους µήνες. «Πρόκειται περί ενός συνδυασµού µέτρων που στην πλειοψηφία τους περιλαµβάνονται εδώ και τρία χρόνια στο «γαλάζιο» πρόγραµµα και ίσχυαν και προ του 2015, επί Αντώνη Σαµαρά, µε το απαραίτητο πασπάλισµα… της παραπλάνησης» παρατηρεί έµπειρο γαλάζιο στέλεχος, που εξηγεί ότι τα περί δήθεν 13ης σύνταξης προσκρούουν στην κοινή λογική και την αριθµητική. Οπως σηµειώνει, στην ουσία πρόκειται για «έκτακτο επίδοµα, που δίνεται εµπροσθοβαρώς τον Μάιο υπό το κράτος του πανικού για την επερχόµενη εκλογική συντριβή».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξακολουθήσει να επισηµαίνει τις µεγάλες προγραµµατικές διαφορές των δύο κοµµάτων, επιστρατεύοντας, κατά µείζονα λόγο, το τρίπτυχο «µείωση φόρων, προσέλκυση επενδύσεων, δηµιουργία νέων καλύτερα αµειβόµενων θέσεων εργασίας» ως το αντίβαρο στην υπερφορολόγηση και τις συνεχείς περικοπές στο εισόδηµα και τις συντάξεις, από τις οποίες σηµαδεύτηκε η κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Συναινούν οι εταίροι

Oπως ξεκαθαρίζει, µάλιστα, σε τακτικούς συνοµιλητές του ο πρόεδρος της Ν∆, η µεσοσταθµική αποκλιµάκωση φορολογικών συντελεστών, όπως κατά 30% του ΕΝΦΙΑ ή του φόρου στις επιχειρήσεις, θα εφαρµοστούν άµεσα, καθώς έχει διασφαλιστεί η συναίνεση των εταίρων. «Γαλάζια» στελέχη παρατηρούν ότι η αποσπασµατική, όπως χαρακτηρίζεται, υιοθέτηση, ορισµένων προγραµµατικών προτάσεων της Ν∆ δεν είναι ικανή από µόνη της να... προικοδοτήσει τον ΣΥΡΙΖΑ µε µια ρεαλιστική και βιώσιµη πλατφόρµα επανεκκίνησης της πραγµατικής οικονοµίας, όταν, µάλιστα, όπως τονίζεται, «τα προηγούµενα χρόνια έχει ενεργοποιήσει ένα σχέδιο εξόντωσης της µεσαίας τάξης».

Η πρόσφατη επιδροµή των γνωστών «µπαχαλάκηδων» στα εµπορικά καταστήµατα της Βαλαωρίτου και της Βουκουρεστίου στο κέντρο της Αθήνας υπενθυµίζει, κατά τη Ν∆, µε τρόπο τραγικό την παταγώδη χρεοκοπία του κυβερνητικού µοντέλου ΣΥΡΙΖΑ στον τοµέα της Ασφάλειας. Την ίδια ώρα, η εµµονή του ΣΥΡΙΖΑ να ταυτοποιεί τη συγκεκριµένη ατζέντα µε την ακροδεξιά, την ώρα που τα κρούσµατα ανοµίας πυκνώνουν εκτιµάται ότι προσφέρει ένα ανέλπιστο προεκλογικό δώρο στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καθώς, όπως υποστηρίζεται, αποξενώνει από το κυβερνών κόµµα την πλειοψηφία της κοινής γνώµης. Μάλιστα, η επαµφοτερίζουσα στάση διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ έναντι αντιεξουσιαστικών οµάδων, αλλά και έναντι καταδικασµένων για τη δολοφονική δράση τους τροµοκρατών, εκτιµάται ότι µεγεθύνει το συγκριτικό πλεονέκτηµα της Ν∆, η οποία, όπως επαναλαµβάνει ο κ. Μητσοτάκης, θα εφαρµοστεί το δόγµα της µηδενικής ανοχής στη βία και την ανοµία.

Εκλογικά κοινά

Το βασικό αξίωµα του κυβερνητικού προγράµµατος της Ν∆ «µεγαλώνουµε την πίτα, δηµιουργούµε δυνατότητες για όλους» προδίδει και την επιδίωξη της ηγετικής οµάδας του κόµµατος να απευθυνθεί στη µεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώµης, αποφεύγοντας να τεµαχίσει τη στρατηγική της σε επιµέρους οµάδες, όπως, σύµφωνα µε «γαλάζιες» πηγές, κάνει επί τέσσερα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Νέοι, µεσαία τάξη και συνταξιούχοι βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, καθώς επλήγησαν οριζόντια και βάναυσα, όπως λέγεται, από την ταξική πολιτική που ενσυνείδητα εφήρµοσε ο κ. Τσίπρας. Στην Πειραιώς δίδουν έµφαση κατά τις τελευταίες δύο εβδοµάδες στην τόνωση της συµµετοχής, καθώς εκτιµάται πως ψηφοφόροι που δεν συµµετείχαν στις εκλογές του 2015 είναι απίθανο να εγκαταλείψουν την αποχή για να στηρίξουν τα πεπραγµένα του ΣΥΡΙΖΑ.

∆υσαρεστηµένοι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόµµατος, που έχουν µετακινηθεί εδώ και µήνες στη ζώνη των αναποφάσιστων, αλλά και ψηφοφόροι άλλων κοµµάτων οι οποίοι έλκονται από την προσδοκία της πολιτικής αλλαγής, βρίσκονται -εκ των πραγµάτων- στο «γαλάζιο» ραντάρ. Στοχεύοντας σε αυτούς τους ψηφοφόρους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται -κατά πληροφορίες- να αυξήσει στις τοποθετήσεις του τη δοσολογία του θετικού προγραµµατικού λογού, αποστασιοποιούµενος από αντιπαραθέσεις υψηλών τόνων που, κατά την Πειραιώς, παγίως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκηςεκλογές