Πολιτική|15.05.2019 08:31

Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Ερντογάν «σκισμένος» στα δύο, κλίνει προς Πούτιν; Η δύσκολη επιλογή μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

Newsroom

Μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών συνεχίζονται οι αλληλοεκβιασμοί και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν είναι βέβαιο ότι έχει σημειωθεί καν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν στην ακύρωση της συμφωνίας αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400.

Αν πιστεύει κανείς τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία αγοράς των S-400 είναι ένα γεγονός, που έχει υλοποιηθεί, όπως δήλωσε μόλις χθες ο πρέσβης της Ρωσίας στην Άγκυρα, Αλεξέι Γιερχόβ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που ανέφερε ότι οι Αμερικανοί ζήτησαν από τους Τούρκους να αναβάλουν την εγκατάσταση μέχρι του χρόνου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, με μήνυμα προς το ίδιο πρακτορείο επιμένει ότι η Τουρκία δεν έχει θέσει το ζήτημα μίας ενδεχόμενης καθυστέρησης στην παράδοση του συστήματος με τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι δεν υπήρξε καμία αναφορά στο μεγάλο αυτό ζήτημα στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του Ρώσου ομολόγου του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως ανέφερε και ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία, πρέπει κανείς να εμπιστεύεται όσα λέει ο κ. Ερντογάν, ο οποίος έχει κανείς ξεκάθαρες και σαφείς δηλώσεις, πρόσθεσε ο κ. Γιερχόφ. Θα έχει τον τελευταίο λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι «σκισμένος» στα δύο μεταξύ του κ. Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο συζήτησης με τους συνεργάτες του για να αποφασίσουν εάν πρέπει να επισκεφθεί την Τουρκία, τον Ιούλιο.

Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, αν η Τουρκία αναβάλει την παραλαβή των S-400 τότε δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επίσκεψη του κ. Τραμπ στην Τουρκία. Διαφορετικά, πως θα μπορούσε ο Αμερικανός πλανητάρχης να φτάνει στην Άγκυρα ταυτόχρονα με το ρωσικό σύστημα, το οποίο έχει κατασκευαστεί με βασικό στόχο να καταστρέφει τα αμερικανικά μαχητικά F-35, την... υπερηφάνεια της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Πηγή: hellasjournal

Βλαντίμιρ ΠούτινS-400Ντόναλντ ΤραμπΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν