Πολιτική|15.05.2019 14:47

Τσακαλώτος: Πώς θα πήγαινε διακοπές σε Σαντορίνη και Μπαχάμες

Κατερίνα Τζαβάρα

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έκλεισε τη συζήτηση στην Ολομέλεια με την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην αρχή στις επιφυλάξεις που εκφράζουν συνεχώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι για το κατά πόσο είναι υλοποιήσιμες οι πολιτικές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αν είχε ένα ευρώ κάθε φορά που ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλά off-the-record εκφράζοντας επιφυλάξεις, θα πήγαινε δέκα μέρες μ’ έναν φίλο του στη Σαντορίνη. Κι αν έπαιρνε ένα ευρώ για κάθε φορά που είχαμε αναπαραγωγή μιας τέτοιας είδησης θα μπορούσε να πάει για έναν χρόνο στις Μπαχάμες.

Ο υπουργός τόνισε στη συνέχεια ότι τα μέτρα που ψηφίζονται είναι απολύτως υλοποιήσιμα γιατί τα νούμερα βγαίνουν, επισημαίνοντας: «Έχουμε και μια καβάντζα, αν κάτι δεν πάει καλά… Έχουμε πρόγραμμα και σχέδιο για την ανάπτυξη. Κάνουμε πολιτική πάνω στους αριθμούς και δεν αλλάζουμε τους αριθμούς για να κάνουμε πολιτική».

Και πρόσθεσε: «Ό,τι λέμε για την κυκλική οικονομία ή για τον αγροτικό τομέα, το επικαιροποιούμε και μπορεί να κάνουμε συζήτηση για την ανάπτυξη». Στη συνέχεια αναφερόμενος στα θετικά μέτρα για το 2019, δήλωσε: «η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ μάς επικρίνουν. Εμείς έχουμε έναν συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο. Αυτό είναι 1,1 δισ. για το 2019. Εσείς είτε έχετε υπολογίσει ότι είναι παραπάνω ή να μας πείτε τι θα περικόψετε για να εξασφαλίσετε αυτά που λέτε… Το δικό μας είναι ένα πακέτο που είναι κοστολογημένο και υπάρχει κάτι για όλα τα λαϊκά στρώματα και για τους αποκλεισμένους. Προσπαθούμε, καθώς βγαίνουμε από την κρίση, να βοηθήσουμε ομάδες που έχουν υποφέρει από την κρίση».

Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, έθεσε μια σειρά από ρητορικά ερωτήματα: «Τα μεσαία στρώματα ενδιαφέρονται μόνο για τον μισθό; Παιδιά δεν έχουν, δεν ξοδεύουν στην ενέργεια, δεν θέλουν καλύτερα νοσοκομεία; Τι εικόνα έχετε για τη μεσαία τάξη; Σας έδωσα στοιχεία για τη μεσαία τάξη στην Ευρώπη. Εσείς μας λέτε ότι ακολουθείτε ευρωπαϊκές πολιτικές. Ευρωπαϊκές αναλύσεις μπορείτε να έχετε για να δούμε και αυτές τις ευρωπαϊκές πολιτικές μέσα από τις αναλύσεις; Τι λέει το Γραφείο Εργασίας για τη Γερμανία; Διαπιστώνει ότι ήταν καταστροφικό το “πάγωμα” των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση των εισοδημάτων». Επίσης, ρώτησε την αντιπολίτευση: «Γιατί δεν ψηφίσατε καμία φιλεργατική παρέμβαση που έκανε το υπουργείο Εργασίας;».

Κλείνοντας ο υπουργός Οικονομικών τόνισε: «Εμείς προσπαθούμε να βγούμε από την κρίση με ενισχυμένη την εργατική τάξη. Να αλλάξουμε την ισορροπία δύναμης ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο, αυτό είναι το ζητούμενο».

Με μια σύντομη αναφορά δε σε όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την επταήμερη εργασία, σημείωσε πως επειδή είναι καλοπροαίρετος άνθρωπος, μπορεί να δεχθεί «ότι ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε την επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων» τότε όμως «το νέο της ΝΔ είναι το απόλυτο κενό»…

Ο υπουργός Οικονομικών κατέληξε: «Δεν πιστεύω στην πρόοδο έξω από την ιστορία, έξω από την κοινωνία, έξω από τις αξίες και έξω από τις συγκρούσεις. Πιστεύω ότι έχει δίκαιο ο κ. Δένδιας που λέει ότι δεν είναι όλοι οι καλοί από τη μια και οι κακοί από την άλλη πλευρά. Γι’ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε συμμαχίες, άλλες τις κράτησε άλλες όχι, γι’ αυτό έχουμε σήμερα ένα όνομα στην Ευρώπη, και σαν Αριστερά θα κατέβουμε σ’ αυτές τις εκλογές και σαν Αριστερά θα νικήσουμε».

Ευκλείδης Τσακαλώτοςυπουργός ΟικονομικώνΚυριάκος Μητσοτάκης