«Επίθεση» στο ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση με… αναφορές στον Τσίπρα - Πώς απαντά η Χαριλάου Τρικούπη
Κατερίνα ΚοκκαλιάρηΝα μην χάσει το προβάδισμα που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές στο χώρο του κέντρου θέλει η κυβέρνηση, που προβληματίζεται για το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων. Παράλληλα λοιπόν με τη «μάχη» που δίνεται από το κυβερνών κόμμα για την συσπείρωση ενός δεξιού ακροατηρίου, δίνεται έμφαση και στη διατήρηση των στενών σχέσεων με ένα κεντρώο κοινό (κυρίως με το κομμάτι αυτού του κοινού που έχει πιο συντηρητικά χαρακτηριστικά).
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας στόχος είναι να μπουν αναχώματα στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να προσεγγίσει απογοητευμένους ψηφοφόρους και εντείνεται η «γαλάζια» επίθεση στη Χαριλάου Τρικούπη. Με τα σενάρια να έχουν πάρει φωτιά για τις επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά και για το πώς θα διαμορφωθεί ευρύτερα το τοπίο στην κεντροαριστερά από το στρατόπεδο της Ν.Δ. επιχειρούν να μιλήσουν σε ένα κοινό που ήταν στο λεγόμενο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.
Να σημειωθεί εδώ πως στις δημοσκοπήσεις σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες δηλώνει αναποφάσιστος, γεγονός πως έχει χτυπήσει καμπανάκι στο κυβερνών κόμμα. Και μπορεί η Ν.Δ να προηγείται με double score από το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο δεν επικρατεί εφησυχασμός.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε σε δηλώσεις της Ράνιας Θρασκιά, λέγοντας πως «σε συνέντευξή της κατέστησε εν δυνάμει συνομιλητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Τσίπρα». Επεσήμανε «αντίστοιχες δηλώσεις έχουμε ακούσει και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη, ως συνέχεια της επιλογής της ηγεσίας του κόμματος να συνταχθεί τους προηγούμενους μήνες, σε μία σειρά ζητημάτων, όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με κομματίδια που προήλθαν από αυτό τον χώρο, υιοθετώντας κάποιες φορές ακόμα και την ακραία ρητορική τους». Μάλιστα έθεσε μια σειρά ερωτημάτων, όπως «πως νιώθουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσοι κράτησαν, πριν από 10 χρόνια, μαζί με τους βουλευτές της ΝΔ, την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν ακούν από «συντρόφους» τους ότι εκείνος που τους κουνούσε τότε το δάχτυλο αποτελεί εν δυνάμει εταίρο τους;».
Ακολούθησε η απάντηση του ΠΑΣΟΚ πως «ο κ. Μαρινάκης έδειξε την ατζέντα της κυβέρνησης: Τσιπρολογία και άγιος ο Θεός! Που να συζητάμε τώρα για τα καθημερινά προβλήματα, τα σκάνδαλα, το μνημόνιο στον πρωτογενή τομέα». Στην Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν πως η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την δημόσια ατζέντα και αναζητά τρόπο να αποφύγει την σφοδρή κριτική για μια σειρά καυτών θεμάτων.
Ωστόσο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκοπεύουν να επιμείνουν το επόμενο διάστημα σε θέματα που σχετίζονται με την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών. Μάλιστα την Παρασκευή συζητήθηκε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, θέμα στο οποίο πρόκειται να συνεχιστεί η πίεση του ΠΑΣΟΚ
Πάντως και από την κυβέρνηση δεν σκοπεύουν να αφήσουν αναπάντητα τα πυρά και θέλουν να περάσουν στην αντεπίθεση. Δεν είναι τυχαίο πως έχουν πυκνώσει οι επιθέσεις προς την αντιπολίτευση, την οποία οι «γαλάζιοι» κατηγορούν πως δεν καταθέτει αξιόπιστη πρόταση για την επόμενη ημέρα αλλά υιοθετεί μια στείρα άρνηση.
Στην Βουλή ο πρωθυπουργός -απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Ανδρουλάκη - σημείωσε χαρακτηριστικά «από το 2019 υπάρχει αυτή η συζήτηση για την εικόνα της Ελλάδος. Πάντα άκουγα από την αντιπολίτευση, κυρίως από το ΣΥΡΙΖΑ τότε, την εικόνα μιας χώρας η οποία περίπου ήταν κατεστραμμένη…. » και επεσήμανε πως «αυτή η καταστροφολογία τιμωρήθηκε τελικά από τους πολίτες».
Επιχείρηση γαλάζια «εξωστρέφεια»
Το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν οι περιοδείες του πρωθυπουργού, με το βάρος να πέφτει κυρίως στην περιφέρεια. Παράλληλα στόχος είναι μέσα και από συνεντεύξεις (σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ) αλλά και αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να προβληθούν πτυχές του κυβερνητικού έργου.
Από το Μαξίμου δίνουν έμφαση στο πακέτο μέτρων στο φορολογικό, που θα μπει σε εφαρμογή από την νέα χρονιά. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων παρεμβάσεων (π.χ. με βελτιωτικές κινήσεις στα προγράμματα που υλοποιούνται στο στεγαστικό πεδίο).
Μετά από μια περίοδο που κυριάρχησαν στην επικαιρότητα δύσκολα για την κυβέρνηση θέματα (όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το σχέδιο για λουκέτο σε υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ) θα επιχειρηθεί μια φυγή προς τα εμπρός. Οι «γαλάζιοι» θέλουν να μην εγκλωβιστούν σε ένα κλίμα εσωστρέφειας αλλά προσπαθούν με μια σειρά κινήσεων- δίνοντας έμφαση και στις εξελίξεις στο ενεργειακό πεδίο - να εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα.
- Αυτά είναι τα πρόσωπα που αναζήτησαν περισσότερο οι Έλληνες στη Google - «Πρωτιά» για την Klavdia
- Είναι επίσημο: Η Netflix εξαγοράζει την Warner Bros για αστρονομικό ποσό
- Παράνομες συνταγογραφήσεις με κέρδη πάνω από 100.000 ευρώ: Τρεις συλλήψεις - Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ
- Έφηβος εξομολογείται πώς κατέληξε σε ηλικία 13 ετών να κάνει 11 γραμμαρία κεταμίνης την ημέρα