Πολιτική|18.05.2019 09:04

«Καυτή» προεκλογική µάχη κορυφής στη Θεσσαλονίκη

Εύρης Τσουμής

Τη µάχη της Θεσσαλονίκης θα δώσουν την επόµενη εβδοµάδα οι πολιτικοί αρχηγοί. Η Φώφη Γεννηµατά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ρίξουν στη συµπρωτεύουσα την αυλαία της προεκλογικής τους εκστρατείας για τις ευρωεκλογές µε δύο εκδηλώσεις που θα γίνουν την ίδια µέρα και ώρα, την άλλη Παρασκευή 24 Μαΐου στις 7.30 το απόγευµα…

Την αυλαία θα ανοίξει την ερχόµενη εβδοµάδα, την Τετάρτη 22 Μαΐου σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός θα µιλήσει σε συγκέντρωση στο Παλαί Ντε Σπορ. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να στηρίξει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ τόσο για τον κεντρικό ∆ήµο Θεσσαλονίκης όσο και για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Η Κατερίνα Νοτοπούλου, στον δήµο, και ο Χρήστος Γιαννούλης, στην περιφέρεια, δίνουν σκληρή µάχη για να καταφέρουν να µπουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Η πρώτη είναι πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο, αφού σε όλες τις δηµοσκοπήσεις φαίνεται να δίνει µάχη πόντο-πόντο µε τον δεύτερο Γιώργο Ορφανό, ενώ η απόσταση που τη χωρίζει από τον πρώτο των δηµοσκοπήσεων, τον υποψήφιο της Ν∆ Νίκο Ταχιάο, δεν είναι µεγάλη. Για τον Χρήστο Γιαννούλη η µάχη είναι πολύ πιο δύσκολη, αφού η απόσταση που τον χωρίζει από τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος έρχεται πρώτος στις δηµοσκοπήσεις, είναι µεγάλη.

Εκδηλώσεις

Στη Θεσσαλονίκη θα ρίξουν την αυλαία της προεκλογικής περιόδου Ν∆ και ΚΙΝΑΛ, σύµφωνα µε τις µέχρι τώρα πληροφορίες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει την κεντρική προεκλογική εκδήλωση του κόµµατος την Παρασκευή 24 Μαΐου, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, κυρίως για λόγους συµβολικούς, για να δείξει πως το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είναι κοντά στα λαϊκά στρώµατα.

Η εκδήλωση του κ. Μητσοτάκη θα πραγµατοποιηθεί στις 7.30 το βράδυ. Την ίδια ώρα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηµατά θα κάνει και τη δική της εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η Θεσσαλονίκη έχει κεντρικό ρόλο στους σχεδιασµούς και των δύο πολιτικών αρχηγών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να συσπειρώσει ακόµα περισσότερο τους ψηφοφόρους του κόµµατος γύρω από την υποψηφιότητα του Νίκου Ταχιάου για τον κεντρικό δήµο, αφού οι δηµοσκοπήσεις φέρνουν πολύ κοντά του τον πρώην υπουργό της Ν∆ Γιώργο Ορφανό. Στη Ν∆ δεν υπάρχει καµία ανησυχία για τον Απόστολο Τζιτζικώστα, αλλά στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη θέλουν να «καθαρίσει» η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, στέλνοντας έτσι µήνυµα «γαλάζιας ηγεµονίας» στην περιοχή. Ενδεικτικό της σηµασίας που δίνει η ΝΔ στη Θεσσαλονίκη είναι το γεγονός πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε για διήµερη επίσκεψη στην πόλη ξανά στις 29 και 30 Μαρτίου. Στο διήµερο αυτό επισκέφθηκε τις δυτικές συνοικίες της πόλης, όπου είχε συναντήσεις µε αυτοδιοικητικούς, εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς παράγοντες της περιοχής.

Την περασµένη Τετάρτη, επίσης, ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του κόµµατος Βαγγέλης Μεϊµαράκης έκανε την κεντρική του εκδήλωση στον κινηµατογράφο «Ολύµπιον» της Θεσσαλονίκης, έχοντας στο πλευρό του τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραµανλή. Ο τελευταίος, µάλιστα, είχε θερµή χειραψία µε τον υποψήφιο δήµαρχο Νίκο Ταχιάο, ενώ -σε µια κίνηση που δεν συνηθίζει- ανέβηκε στο βήµα και φωτογραφήθηκε µαζί µε τον κ. Μεϊµαράκη και άλλα «γαλάζια» στελέχη. Στο ΚΙΝΑΛ, ο στόχος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι να πλασαριστεί όσο πιο ψηλά γίνεται ο Σπύρος Βούγιας στη µάχη για τον ∆ ήµο Θεσσαλονίκης, ενώ στην περιφέρεια θα ήθελαν να δουν τον υποψήφιο του κόµµατος Χρήστο Παπαστεργίου να ξεπερνάει τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη και να καταλαµβάνει τη δεύτερη θέση

ΘεσσαλονίκηΔημοτικές εκλογέςεκλογέςΕυρωεκλογές