Πολιτική|19.05.2019 10:29

Γιώργος Ορφανός στο Έθνος: Επίθεση στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης

Εύρης Τσουμής

Μια Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των παρευξείνιων χωρών δηλώνει ότι ονειρεύεται ο υποψήφιος δήµαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός στη συνέντευξη που παραχώρησε στο «Εθνος της Κυριακής».

Στην προεκλογική µάχη για τον Δήµο Θεσσαλονίκης κατεβήκατε ως «αντάρτης» της Ν∆. Πώς αισθάνεστε γι’ αυτό, µε δεδοµένο ότι ήσασταν επί χρόνια ενεργό στέλεχος του κόµµατος, βουλευτής της Ν∆, αλλά και υπουργός;

Οταν πήρα την απόφαση να διεκδικήσω τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης, το συζήτησα πρώτα απ’ όλα µε την οικογένειά µου, τη σύζυγό µου και τα τρία µου παιδιά, οι οποίοι µε στήριξαν πάντοτε και µε στηρίζουν σε κάθε µου βήµα. Στη συνέχεια το συζήτησα µε κάποιους κοντινούς µου φίλους και είδα ότι η απόφασή µου είχε θετική ανταπόκριση. Την ίδια θετική απήχηση είδα ότι είχε και στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Πάντοτε πίστευα ότι τα κόµµατα δεν πρέπει να έχουν καµία θέση, κανέναν ρόλο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Τα κοµµατικά όρια αποτελούν δεσµά για τους αιρετούς στους δήµους και στις περιφέρειες. Η ισχύουσα νοµοθεσία προβλέπει παρατάξεις µε επικεφαλής υποψήφιο ο οποίος δεν µπορεί να παίρνει άδεια από τα κόµµατα για το τι θα κάνει στον δήµο. Ο συνδυασµός µας περιλαµβάνει υποψηφίους από το Κέντρο, τη ∆εξιά και την Αριστερά. Θα έλεγα µε σιγουριά ότι θα µε ψηφίσει η πλειοψηφία των νεοδηµοκρατών και ένα ισχυρό κοµµάτι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς. Είναι τιµή µου να µε λένε αντάρτη για την πόλη µου.

Ποιες είναι οι άµεσες παρεµβάσεις στις οποίες θα προχωρήσετε τις πρώτες 100 ηµέρες, αν εκλεγείτε δήµαρχος Θεσσαλονίκης;

Το πρώτο που θα κάνω, αν οι πολίτες µε τιµήσουν µε την ψήφο τους και µε εκλέξουν δήµαρχο Θεσσαλονίκης, είναι να σηκώσω τα µανίκια και να ριχτώ στη δουλειά. Μαζί µε τους συνεργάτες µου και τους εργαζόµενους στον δήµο θα ξεκινήσουµε επίθεση στα προβλήµατα της Θεσσαλονίκης. Αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι η οργάνωση στον δήµο, ώστε να έχουµε περισσότερη αποτελεσµατικότητα στο έργο µας. Ενα από τα µεγαλύτερα προβλήµατα που απασχολεί καθηµερινά τους πολίτες είναι η ελλιπής καθαριότητα. Στον τοµέα αυτό είµαι πεπεισµένος ότι µπορούµε να έχουµε άµεσα αποτελέσµατα, αφού και οι εργαζόµενοι, µε τους οποίους έχω συζητήσει, έχουν διάθεση να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για µία καθαρή Θεσσαλονίκη. Αµεσες παρεµβάσεις µπορούν να γίνουν και στο θέµα της ενίσχυσης του αισθήµατος ασφάλειας των πολιτών, το οποίο σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πολύ χαµηλά επίπεδα.

Η καθαριότητα, η ασφάλεια, η αστική συγκοινωνία και η οικονοµική ανάπτυξη είναι τέσσερα κορυφαία ζητήµατα για την πόλη. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;

Για όλα όσα αναφέρατε, υπάρχουν συγκεκριµένες, ολοκληρωµένες και αναλυτικές προτάσεις στο πρόγραµµα του συνδυασµού µας. Στον τοµέα της καθαριότητας ο ∆ήµος Θεσσαλονίκης έχει έµπειρο και ικανό προσωπικό. Αυτό που χρειάζεται είναι η διοικητική οργάνωση και η κάλυψη των κενών στον τεχνικό εξοπλισµό. Για µία καθαρή Θεσσαλονίκη χρειαζόµαστε τη βοήθεια και των πολιτών, τους οποίους θα ενηµερώσουµε µε συζητήσεις στις γειτονιές. Σε ό,τι αφορά το θέµα της ασφάλειας, δηλώνω κατηγορηµατικά ότι δεν θα επιτρέψουµε να γκετοποιηθούν περιοχές της Θεσσαλονίκης. Μία από τις άµεσες ενέργειές µας θα είναι η συνεργασία µεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και δηµοτικής αστυνοµίας και η τοποθέτηση περισσότερων φωτιστικών για την ενίσχυση του αισθήµατος ασφάλειας των πολιτών. Καλές αστικές συγκοινωνίες είναι αυτές που εξυπηρετούν επαρκώς τους πολίτες και ο δήµος θα πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Απαιτείται µελέτη για να αντιµετωπιστούν τα προβλήµατα και κυρίως να δούµε πώς τα αστικά λεωφορεία θα λειτουργούν ενισχυτικά στο µετρό όταν το έργο ολοκληρωθεί. Οικονοµική ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη µπορούµε να πετύχουµε µε διάφορους τρόπους και κυρίως µε την προσέλκυση περισσότερων τουριστών. Εχω αναφέρει πολλές φορές ότι στόχος µας είναι η απόκτηση από το λιµάνι της Θεσσαλονίκης του χαρακτήρα σηµείου εκκίνησης κρουαζιέρας. Αυτό σηµαίνει ότι οι συµµετέχοντες στις κρουαζιέρες, άτοµα υψηλών οικονοµικών δυνατοτήτων, θα µένουν µία-δύο µέρες στην πόλη µας και θα αφήνουν χρήµατα στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, περισσότερους τουρίστες στην πόλη µας θα φέρει η δυναµική καµπάνια προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των πλεονεκτηµάτων της Θεσσαλονίκης -«Destination Thessaloniki»-, η οποία θα καταστήσει την πόλη µας παγκόσµιο τουριστικό προορισµό 365 µέρες τον χρόνο. Αυτά θα ενισχύσουν την τοπική οικονοµία και θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες µικρές και µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα παρέχουµε σταθερή στήριξη σε επιχειρήσεις τεχνολογίας, εµπορίου και εξαγωγικών προϊόντων, καθώς και σε επενδυτικά σχέδια ωφέλιµα για την πόλη.

Ποια είναι η Θεσσαλονίκη που ονειρεύεστε;

Ονειρεύοµαι να είναι πρωταγωνίστρια στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των παρευξείνιων χωρών. Να παίρνει αυτά που δικαιούται από την Αθήνα, αλλά να έχει στραµµένο τον προσανατολισµό της στον Βορρά και στην Ανατολή, σε µία αγορά 80 εκατοµµυρίων ανθρώπων. Να είναι µία πόλη καθαρή, ιδιαίτερα φιλόξενη και πόλος έλξης για τους τουρίστες. Να σέβεται τα δικαιώµατα των ατόµων µε αναπηρίες και να στηρίζει τα ασθενέστερα οικονοµικά στρώµατα, τους απόρους και τους αστέγους. Να προσφέρει στους πολίτες υψηλή ποιότητα ζωής, να µην ταλαιπωρούνται οι Θεσσαλονικείς από τα κυκλοφοριακά προβλήµατα, να αισθάνονται ασφαλείς και να απολαµβάνουν ίσα δικαιώµατα στο πλαίσιο της τήρησης των νόµων. Η παράταξή µας παρακολουθεί και καταγράφει τα παράπονα και τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι Θεσσαλονικείς, όπως οι ίδιοι τα παρουσιάζουν στο χάσταγκ #TisSalonikistaKaka. Οµαδοποιήσαµε τα παράπονα και τα προβλήµατα και τα χωρίσαµε σε 33 κατηγορίες. Είδαµε ότι στις 25 από αυτές δίνουµε απαντήσεις µέσα από το πρόγραµµά µας. Θα δώσουµε απαντήσεις και για τις υπόλοιπες οκτώ στις µέρες που αποµένουν µέχρι τις εκλογές.

Στο επόµενο δηµοτικό συµβούλιο, εσείς µε ποιους βλέπετε ότι µπορείτε να συνεργαστείτε; Υπάρχουν παρατάξεις και πρόσωπα µε τα οποία θεωρείτε ότι δεν µπορείτε να συνυπάρξετε;

Από την αρχή τάχθηκα υπέρ των συνεργασιών, κάτι που επιβάλλει και ο νόµος των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο «Κλεισθένης», ο οποίος στη Θεσσαλονίκη προκαλεί πολυδιάσπαση, αλλά αυτόν έχουµε. ∆ιεκδικώ τον ∆ήµο Θεσσαλονίκης για να ενώσω και όχι για να διχάσω. Στόχος µου είναι η υποψηφιότητά µου να αποτελέσει τη συγκολλητική ουσία, για να αλλάξει η εικόνα της Θεσσαλονίκης. Είµαι πρόθυµος και µπορώ να συνεργαστώ µε όποιες παρατάξεις έχουµε κοινό βηµατισµό και όραµα, µε όλους αυτούς που έχουν τη διάθεση να σηκώσουν τα µανίκια και να δουλέψουν σκληρά, για να κάνουµε τη Θεσσαλονίκη πρωταγωνίστρια. Αφήνω εκτός αυτούς που εκφράζουν ακραίες απόψεις. Είναι σηµαντικό ότι στις προγραµµατικές θέσεις πολλών συνυποψηφίων µου είδα στοιχεία που ταιριάζουν µε το ολοκληρωµένο πρόγραµµα του συνδυασµού µας, το οποίο παρουσιάσαµε στις εκδηλώσεις µας και βρίσκεται αναρτηµένο στην ιστοσελίδα µας.

συνέντευξηΘεσσαλονίκηΓιώργος Ορφανός