Πολιτική|21.05.2019 18:38

Εκλογές 2019: Το debate του Εθνους με τους 4 υποψηφίους για την Περιφέρεια Αττικής

Newsroom

Οι τέσσερις υποψήφιοι για την Περιφέρεια Αττικκής κλήθηκαν να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα του «Έθνους της Κυριακής» αλλά και να μιλήσουν για τα σχέδιά τους και για την εκλογική αναμέτρηση.

Επιμέλεια: Βούλα Κεχαγιά, Φώφη Γιωτάκη, Σπύρος Μουρελάτος, Αντώνης Γκιόκας

Οι ερωτήσεις που τους έγιναν είναι οι εξής:

  1. Πού θεωρείτε ότι «πονάει» περισσότερο το Λεκανοπέδιο; Σε ποιον τοµέα, κατά τη γνώµη σας, έχουν ανακύψει τα σηµαντικότερα προβλήµατα και στη βάση ποιας γενικής κατεύθυνσης θα µπορούσαν να αντιµετωπιστούν;
  2. Αν εκλεγείτε, ποιες θα είναι οι δράσεις που θα δροµολογήσετε τις πρώτες ηµέρες της θητείας σας;
  3. Ευνοεί το εκλογικό σύστηµα της απλής αναλογικής ευρύτερες συναινέσεις στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή ενδέχεται να βρεθείτε µπροστά σε παραλυτικά φαινόµενα;
  4. Η εκλογική αναµέτρηση της 26ης Μαΐου δεν έχει µόνο αυτοδιοικητικό χαρακτήρα, αλλά και ευρύτερο πολιτικό περιεχόµενο. ∆εν υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί η εκλογή σε πρόβα εν όψει των βουλευτικών εκλογών και να υποβαθµιστούν τα αυτοδιοικητικά ζητήµατα;

Γιώργος Πατούλης 

«Να µη θρηνήσουµε ξανά απώλειες ζωών και περιουσιών»

  1. Εστιάζουµε στη διαχείριση των µεγαλύτερων ζητηµάτων που αφορούν τη ζωή των πολιτών του Λεκανοπεδίου, τα οποία δεν επέλυσαν ούτε ο κ. Σγουρός ούτε η κυρία ∆ούρου. Αυτά είναι η υιοθέτηση ενός νέου συστήµατος διαχείρισης των απορριµµάτων, µε έµφαση στην ανακύκλωση. Η ενίσχυση της αντιπληµµυρικής θωράκισης όλων των δήµων. Η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτηµάτων της περιφέρειας, ώστε να προσελκύσουµε νέες επενδύσεις και να δηµιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Η ενίσχυση του πρασίνου και η εµπέδωση αισθήµατος ασφάλειας, σε κάθε γειτονιά της Αττικής. Η ανάδειξη του παραλιακού µετώπου της. Καθώς και η αναβάθµιση των δηµόσιων υποδοµών για την Υγεία και την Εκπαίδευση.
  2. Αµεσες προτεραιότητές µας είναι η εκπόνηση ενός νέου, ρεαλιστικού και εφαρµόσιµου Περιφερειακού Σχεδιασµού για τη διαχείριση των απορριµµάτων της Αττικής, µε βάση τους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς στόχους. Η αποτύπωση της πραγµατικής οικονοµικής κατάστασης της περιφέρειας, προκειµένου να γνωρίζουµε ποιες είναι οι δυνατότητές µας ως προς τον σχεδιασµό και την υλοποίηση των έργων και παρεµβάσεών µας. ∆ηµιουργούµε άµεσα µια επιτροπή διαβούλευσης µε συµµετοχή και των 66 δήµων της Αττικής, ώστε να συνδιαµορφώσουµε τις νέες προτεραιότητες. Και δίνουµε βάρος στην ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων αντιπληµµυρικών έργων, για να µη θρηνήσουµε ξανά απώλειες ζωών και περιουσιών.
  3. Οι ευρύτερες συναινέσεις και συνεργασίες δεν επιβάλλονται µε νόµους, είναι ζήτηµα φιλοσοφίας και πρακτικής. Στο δικό µου DNA υπάρχει η λογική της συναίνεσης, το έχω αποδείξει αυτό άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, από όσες θέσεις ευθύνης υπηρέτησα. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η εφαρµογή της απλής αναλογικής χωρίς να έχει διασφαλιστεί η κυβερνησιµότητα των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, µπορεί να δηµιουργήσει προβλήµατα. Τα προβλήµατα αυτά θα επηρεάσουν την καθηµερινότητα των πολιτών.
  4. Ολες οι εκλογικές αναµετρήσεις έχουν και πολιτικό περιεχόµενο. Οι εκλογές της 26ης Μαΐου για την Περιφέρεια Αττικής δεν µπορούν να αποτελούν εξαίρεση στον κανόνα. Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται δύο διαφορετικές πολιτικές φιλοσοφίες. Από τη µια έχουµε τις δυνάµεις του λαϊκισµού, της απραξίας και του µηδενικού έργου, τις δυνάµεις που επιχειρούν να διχάσουν τις τοπικές κοινωνίες για να αποκοµίσουν πολιτικά οφέλη. Στο πρόσωπο της κυρίας ∆ούρου και του κ. Σγουρού βλέπουµε τους εκφραστές αυτής της φιλοσοφίας. Και από την άλλη είναι οι δυνάµεις που επενδύουν στο έργο, στη σύνθεση απόψεων και τις συνεργασίες µε βάση τα πραγµατικά συµφέροντα των τοπικών κοινωνιών. Είµαστε εµείς. Βάζοντας ψηλά στην ατζέντα µας τα προβλήµατα των πολιτών του Λεκανοπεδίου, αναδεικνύουµε την πολιτική µας διαφορά και δεν επιτρέπουµε να εξελιχθεί η εκλογική αναµέτρηση σε πρόβα βουλευτικών εκλογών.

Γιάννης Πρωτούλης 

«Τα προβλήµατα δεν διαχωρίζονται σε αυτοδιοικητικά και µη»

  1. Τα προβλήµατα της εργατικής-λαϊκής οικογένειας δεν διαχωρίζονται σε αυτοδιοικητικά, κεντρικά ή άλλα. Η ανεργία, η υπερφορολόγηση, η υποβάθµιση των δοµών υγείας και πρόνοιας, η υποβάθµιση της Παιδείας, οι κατακερµατισµένες εργασιακές σχέσεις, οι µισθοί και οι συντάξεις-χαρτζιλίκι, η έλλειψη ελεύθερων χώρων ψυχαγωγίας και άθλησης είναι απόρροια των αντιλαϊκών πολιτικών που στηρίζουν όλα τα άλλα κόµµατα -και οι συνδυασµοί τους σε αυτοδιοικητικό επίπεδο- και που µαστίζουν την πλειονότητα των οικογενειών τόσο του Λεκανοπεδίου αλλά και γενικότερα. Ειδικά στην Αττική έχουµε να αντιµετωπίσουµε το αίσχος της χωµατερής της Φυλής και την επιδίωξη δηµιουργίας νέας αντίστοιχης στο Γραµµατικό, την ανυπαρξία αντιπληµµυρικής και αντιπυρικής προστασίας, που αποδείχθηκαν περίτρανα µε την τραγωδία στο Μάτι και στη Μάνδρα, αλλά και η ανυπαρξία αντισεισµικής θωράκισης. Την ίδια στιγµή δίνονται αφειδώς εκατοµµύρια σε επιχειρηµατικούς οµίλους. Τα ζωτικής σηµασίας προβλήµατα του λαού της Αττικής µπορούν να αντιµετωπιστούν µόνο από ένα δυνατό µέτωπο διεκδίκησης. Εδώ µπορεί να συµβάλει η Λαϊκή Συσπείρωση και το έχει αποδείξει µε τις παρεµβάσεις της τα προηγούµενα χρόνια.
  2. Θα καλέσουµε τον λαό της Αττικής να συστρατευθεί µαζί µας προκειµένου να διεκδικήσουµε, κόντρα στα συµφέροντα των εκάστοτε εργολάβων, τη διαχείριση των απορριµµάτων µε βάση τις σύγχρονες δυνατότητες και τις ανάγκες του λαού. Να κλείσει η Φυλή και να µην ανοίξει νέο αίσχος στο Γραµµατικό. Θα διεκδικήσουµε ολοκληρωµένο σχεδιασµό και άµεσα έργα για την αντιπληµµυρική, αντιπυρική και αντισεισµική θωράκιση της Αττικής, προκειµένου να µη θρηνήσουµε άλλα θύµατα. Θα διεκδικήσουµε ελεύθερους δηµόσιους χώρους, να µην περάσουν οι πλειστηριασµοί, να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στην προσχολική αγωγή.
  3. Παραλυτικά είναι τα φαινόµενα που ζούµε και σήµερα. Ανατρέχοντας στα πρακτικά των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συµβουλίου θα διαπιστώσετε ότι η Περιφερειακή ∆ιοίκηση συνεχώς απορρίπτει προ ηµερησίας διατάξεως θέµατα που θέτει η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση και αφορούν ζωτικής σηµασίας για τον λαό της Αττικής ζητήµατα. Χαρακτηριστικότερο είναι το παράδειγµα όπου, λίγες ηµέρες µετά τις φονικές πυρκαγιές, η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτούσε αλλεπάλληλες φορές άµεση σύγκληση του Περιφερειακού Συµβουλίου µε το αυτό θέµα, χωρίς αποτέλεσµα. Προκειµένου λοιπόν να µπουν, επιτέλους, στην ηµερήσια διάταξη σοβαρά θέµατα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, η απλή αναλογική, που εµείς ψηφίσαµε, πρέπει και µπορεί να αξιοποιηθεί για να εκλεγούν περισσότεροι δηµοτικοί και περιφερειακοί σύµβουλοι αγωνιστές δοκιµασµένοι, για να έχει αποκούµπι ο λαός της Αττικής.
  4. Οπως τα προβλήµατα δεν µπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε αυτοδιοικητικά και µη, έτσι και οι αιτίες που τα δηµιουργούν, δηλαδή οι πολιτικές, δεν µπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε αυτοδιοικητικές ή µη. Εµείς καλούµε τον λαό και στις τρεις κάλπες να στηρίξει το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση, τα ψηφοδέλτια δηλαδή που στηρίζει το ΚΚΕ σε δήµους και περιφέρειες ενιαία, καταδικάζοντας µε την ψήφο του την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρµόζεται τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και που συγκλίνει µε τις αποφάσεις της ΕΕ.

Γιάννης Σγουρός

«Γκρέµισαν όσα µε κόπο χτίζαµε για χρόνια»

  1. Τα µεγαλύτερα προβλήµατα του Λεκανοπεδίου οφείλονται στην άναρχη εδώ και δεκαετίες δόµηση και ανάπτυξή του. Αποτέλεσµα αυτού του στρεβλού τρόπου ανάπτυξης είναι σήµερα σε πολλές περιοχές, ιδίως της Ανατολικής και της ∆υτικής Αττικής, τα ρέµατα να έχουν εξαφανιστεί, να µην υπάρχει ασφαλής διέξοδος και µετακίνηση, να µην υπάρχουν οι αναγκαίες υποδοµές αποχέτευσης, διαχείρισης στερεών αποβλήτων ή ακόµη και ύδρευσης. Στο κλεινόν άστυ υπάρχουν σοβαρά προβλήµατα έλλειψης ασφάλειας, ελεύθερων χώρων, υποβάθµισης, γκετοποίησης. Την περίοδο 2011-2014, στην πρώτη θητεία της αιρετής περιφέρειας, κάναµε σοβαρά βήµατα προς τα εµπρός στην κατεύθυνση της επίλυσής τους συνολικά, όµως δυστυχώς η προσπάθεια αυτή διακόπηκε το 2014, αφού ο σοβαρός σχεδιασµός έδωσε τη θέση του στον αυτοσχεδιασµό. Και έτσι επιστρέψαµε και πάλι στο σηµείο µηδέν.
  2. Την πενταετία που πέρασε χάθηκε πολύτιµος χρόνος που δεν αναπληρώνεται εύκολα. Ωριµοι σχεδιασµοί, όπως για τα απορρίµµατα, ακυρώθηκαν. Η απορροφητικότητα από το ΕΣΠΑ καθηλώθηκε στο 25%. Οι ίδιοι πόροι υπερδεσµεύτηκαν σε έργα χωρίς καµία προτεραιοποίηση και συνεκτικότητα. Από την 1η του Σεπτέµβρη θα χρειαστεί να σηκώσουµε τα µανίκια, να επαναξιολογήσουµε τα πάντα και να «τρέξουµε» άµεσα τις λύσεις που χρειάζονται σε όλους τους τοµείς και που έχουµε περιγράψει αναλυτικά στο σχέδιό µας για την Αττική της δεκαετίας 2020-2030. Εχέγγυό µας η γνώση και η εµπειρία, η αποτελεσµατικότητα που δεν αµφισβητείται. Η κυρία ∆ούρου έκανε ένα τραγικό λάθος το 2014. Γκρέµισε ό,τι µε κόπο χτίζαµε για χρόνια. Εµείς δεν θα γκρεµίσουµε ό,τι χτίζει, αλλά τον τρόπο µε τον οποίο χτίζει.
  3. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει παραδοσιακά κουλτούρα συναινέσεων και συνεργασιών και δεν χρειαζόταν σε καµία περίπτωση η επιβολή της άνωθεν µε τον νόµο που προώθησε το υπουργείο Εσωτερικών. Εχω πει πολλές φορές ότι είµαι εκ πεποιθήσεως υπέρ της απλής αναλογικής, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται η δηµοκρατική λειτουργία των θεσµών και η σταθερότητα. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, όπως προωθήθηκε το νέο εκλογικό σύστηµα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της παραλυσίας και της ακυβερνησίας. Ο,τι χειρότερο, δηλαδή, στην παρούσα οικονοµική συγκυρία, που ο τόπος έχει ανάγκη από ισχυρούς δήµους και περιφέρειες.
  4. Η Αυτοδιοίκηση είναι για να λύνει τα προβλήµατα των πολιτών και όχι των κοµµάτων. Τα κόµµατα ανέκαθεν ενδιαφέρονταν για τις πολιτικές εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Αντίθετα, στόχος δικός µου υπήρξε σε κάθε εκλογική αναµέτρηση να συµβάλω στην ανάδειξη των προβληµάτων και στην παρουσίαση των προτάσεων για την επίλυσή τους. ∆εν ζήτησα τις πλάτες, ούτε κρύφτηκα πίσω από κάποιο κόµµα, όπως κάνουν σήµερα ο κ. Πατούλης και η κυρία ∆ούρου, χωρίς ασφαλώς να κρύβω ότι ανήκω στον πολιτικό χώρο της ευρύτερης δηµοκρατικής παράταξης. Πιστεύω ότι έπειτα από 10 χρόνια µνηµονίων και µετά τις τραγωδίες που ζήσαµε στην Αττική, σε Μάνδρα και Μάτι, οι πολίτες αντιλαµβάνονται ότι το διακύβευµα των εκλογών δεν είναι το χρώµα του χάρτη, αλλά κάτι πολύ µεγαλύτερο. Γι’ αυτό στις εκλογές της 26ης Μαΐου τούς καλώ να ψηφίσουν τους άξιους και τους ικανούς και όχι τους αρεστούς των κοµµάτων.

Ρένα Δούρου 

«Θωρακίζουµε την Αττική, επουλώνοντας πληγές δεκαετιών»

Από την πρώτη στιγµή που αναλάβαµε την ευθύνη της διοίκησης της Αττικής σχεδιάσαµε και πλέον υλοποιούµε έναν συνολικό αντιπληµµυρικό σχεδιασµό. Και πλέον µιλάµε για 168 αντιπληµµυρικά έργα, προϋπολογισµού µισού δισεκατοµµυρίου ευρώ, που γίνονται σε όλους τους δήµους της Αττικής. ∆ύο παραδείγµατα. Η ανάπλαση του φαληρικού όρµου απαλλάσσει από την πληµµυρική απειλή χιλιάδες πολίτες των δήµων Μοσχάτου-Ταύρου και Καλλιθέας. Παράδειγµα δεύτερο: ολοκληρώνεται το κρίσιµο αντιπληµµυρικό της διευθέτησης του ρέµατος της Αγίας Αικατερίνης στη Μάνδρα που εκκρεµούσε επί δεκαετίες. Σήµερα, µε σύστηµα και σοβαρότητα, θωρακίζουµε την Αττική, επουλώνοντας πληγές δεκαετιών, αντιµετωπίζοντας χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες που µετρούν πίσω τους πολιτικές αποφάσεις πολλών δεκαετιών, από εκείνους τους πολιτικούς χώρους που σήµερα επιδιώκουν να πάρουν ξανά τα ηνία της Αττικής.

Η επόµενη θητεία οφείλει να είναι συνέχεια του έργου της πρώτης. Ενός έργου πολυεπίπεδου, µε έµφαση στις υποδοµές και στην κοινωνική πολιτική αλλά και στην αλλαγή του ηθικού υποδείγµατος άσκησης της εξουσίας. ∆ίπλα στους πολίτες, µε διεύρυνση του κοινωνικού δικτύου που έχουµε υφάνει, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισµούς, µε αστικές υποδοµές επόµενης γενιάς, µε σύγχρονες ψηφιακές υποδοµές για πολίτες και επιχειρήσεις, µε σύγχρονη διοίκηση µε διαφάνεια και λογοδοσία, µε απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Η εισαγωγή της απλής αναλογικής αποτελεί τοµή δηµοκρατίας. Συµβάλλει στην ανόθευτη έκφραση των πολιτών και επιβάλλει κουλτούρα σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων. Ορισµένοι έσπευσαν να καταστροφολογήσουν, µιλώντας περί κινδύνου «ακυβερνησίας». Οµως αυτό δεν ισχύει. ∆εν πρέπει να φοβόµαστε την αυθεντική και ανόθευτη έκφραση των πολιτών. Το κρίσιµο ερώτηµα, σε σχέση µε τους συνυποψηφίους µας, είναι ότι οι όποιες συνθέσεις οφείλουν να γίνουν στη βάση προγραµµατικού λόγου – και εδώ διαπιστώνω έλλειµµα.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη απαξιώσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές, λέγοντας ότι ο αυτοδιοικητικός χάρτης πρέπει να βαφτεί «γαλάζιος», ενώ παράλληλα αντιµετωπίζει και τις ευρωεκλογές σαν ένα τζάµπα exit poll. Αυτό και µόνο δείχνει τον βαθµό πολιτικής αποµείωσης δύο κρίσιµων διακυβευµάτων. Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αποτελεί τη βαθµίδα διακυβέρνησης που βρίσκεται κοντύτερα στον πολίτη και των ευρωεκλογών που θα κρίνουν σε µεγάλο βαθµό την πορεία του κοινού εγχειρήµατος που ξεκίνησε µετά το τέλος του Β’ Παγκοσµίου Πολέµου, ως προσπάθεια αναχώµατος κατά του φασισµού και που σήµερα βλέπουµε τους νοσταλγούς του να σηκώνουν ξανά κεφάλι.

Επιμέλεια: Βούλα Κεχαγιά, Φώφη Γιωτάκη, Σπύρος Μουρελάτος, Αντώνης Γκιόκας

Γιώργος ΠατούληςΓιάννης ΣγουρόςΡένα ΔούρουΔημοτικές εκλογέςΠεριφέρεια Αττικής