Πολιτική|22.05.2019 11:02

Πέτρος Λεκάκης στο Έθνος: «Η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από... µάγους»

Εύρης Τσουμής

Ηπόλη δεν έχει ανάγκη από... µάγους αλλά από ανθρώπους µε κοινή λογική που γνωρίζουν τα προβλήµατά της και µπορούν να δώσουν λύσεις, είναι το µήνυµα που στέλνει λίγες µέρες πριν από τις δηµοτικές εκλογές ο νυν αντιδήµαρχος και υποψήφιος δήµαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης. Σε συνέντευξή του στο «Εθνος», ο κ. Λεκάκης καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν... αυτοδιοικητικά και να επιλέξουν ανθρώπους της αυτοδιοίκησης που έχουν γνήσιο ενδιαφέρον για την πόλη και τα προβλήµατα των πολιτών, και να κρατήσουν την ψήφο διαµαρτυρίας ή επιδοκιµασίας στις κεντρικές πολιτικές για την κάλπη των ευρωεκλογών.

Στα 38 του χρόνια ο υποψήφιος δήµαρχος Θεσσαλονίκης, γέννηµα-θρέµµα της πόλης και έχοντας ήδη στην πλάτη του την εµπειρία 18 χρόνων ως δηµοτικός σύµβουλος και πέντε ως αντιδήµαρχος, αισθάνεται ότι σε αυτές τις εκλογές τα... είδε όλα αφού γνώρισε και το σκληρό πρόσωπο της πολιτικής. Είδε στελέχη της παράταξης της «Πρωτοβουλίας» που τον στήριζαν ανοιχτά και επίσηµα να τον εγκαταλείπουν για άλλες παρατάξεις, κυριολεκτικά λίγες ώρες προτού ανεβεί τα σκαλιά του Πρωτοδικείου για την κατάθεση του συνδυασµού του.

«Παιχνίδια»

«Παρά την πρώτη απογοήτευση, πρέπει να πω ότι κάτι τέτοιο µας δυνάµωσε, µας πείσµωσε και αποκάλυψε στον κόσµο τα παιχνίδια που παίζονταν» είπε. Οσο για τα στελέχη που µε άκοµψο τρόπο τού γύρισαν ξαφνικά την πλάτη, τονίζει ότι την απάντηση θα τους τη δώσουν στις κάλπες οι ίδιοι οι δηµότες µε την ψήφο τους. Οι δηµοτικές εκλογές της ερχόµενης Κυριακής είναι ένα µεγάλο στοίχηµα, όπως είπε, και για την ίδια την πόλη. «Ο στόχος της παράταξής “Θεσσαλονίκη Πρώτη” και ο προσωπικός µου για τις δηµοτικές εκλογές είναι να µπορέσουµε να αποτελέσουµε την εγγύηση ότι την 1η του Σεπτέµβρη ο δήµος θα µπορέσει να διοικηθεί. Ο “Κλεισθένης” και οι αλλαγές που φέρνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιτάσσουν συνεργασίες και εµείς µπορούµε να εγγυηθούµε ότι την 1η του Σεπτέµβρη ο δήµος θα συνεχίσει να διοικείται κανονικά» τόνισε. Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζει ότι όσες προσπάθειες έγιναν το προηγούµενο διάστηµα για συνεργασίες µεταξύ των παρατάξεων δεν ευοδώθηκαν.

«Εγιναν πολλές προσπάθειες να συνεργαστούµε, κυρίως από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, απλώς οι συζητήσεις άργησαν να ξεκινήσουν. Οι κουβέντες γίνονταν τις τελευταίες ηµέρες πριν από την κατάθεση των συνδυασµών στο Πρωτοδικείο, όταν σχεδόν όλες οι παρατάξεις ήταν έτοιµες και είχαν καταθέσει τις προτάσεις τους για τις εκλογές» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι δεν έχουν γίνει συζητήσεις για τον δεύτερο γύρο. «Ας δούµε τι θα γίνει την πρώτη Κυριακή, και εδώ είµαστε να συζητήσουµε» είπε χαρακτηριστικά. Ο όρος που θέτει για την επόµενη µέρα στον δήµο είναι απλός.

«Εµείς θα συνεργαστούµε προκειµένου να διοικηθεί ο δήµος µε τον οποιονδήποτε, αρκεί να µην είναι στα άκρα και να µπορεί να δεχθεί κάποιες κόκκινες γραµµές δικές µας. Για παράδειγµα, για εµάς κόκκινη γραµµή είναι καµιά ιδιωτικοποίηση στην καθαριότητα. Δεν έχουµε άλλες κόκκινες γραµµές. Οι συζητήσεις που θα γίνουν θα είναι πάντα µε γνώµονα το καλό της πόλης, χωρίς προσωπικές κόντρες ή προσωπικά συµφέροντα» πρόσθεσε.

Τα µεγάλα λόγια

Ο κ. Λεκάκης είναι σοβαρός και ξέρει να µετράει τα λόγια του όταν η κουβέντα έρχεται στα προβλήµατα της Θεσσαλονίκης. «Εγώ είµαι αντιδήµαρχος και ασκώ διοίκηση τα τελευταία πέντε χρόνια. Είµαι και από τους λίγους υποψηφίους που δεν λένε µεγάλα λόγια, γιατί γνωρίζω τη λειτουργία και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του δήµου. Κάποιοι εµφανίζονται ως µάγοι που µε κάποιο ραβδάκι θα λύσουν όλα τα προβλήµατα, αλλά αυτά πλέον δεν γίνονται. Η πόλη δεν έχει ανάγκη από µάγους, έχει όµως ανάγκη από κοινή λογική» τόνισε στη συνέντευξή του στο «Εθνος». «Εγιναν πάρα πολλά βήµατα τα τελευταία χρόνια µε τη διοίκηση Μπουτάρη σε πολλούς τοµείς, αλλά υπάρχουν περιθώρια για ακόµα παραπάνω βελτιώσεις. Τα ζητήµατα στα οποία πρέπει να σκύψει η νέα δηµοτική αρχή άµεσα είναι τα θέµατα της καθηµερινότητας. Και εννοούµε όλους εκείνους τους τοµείς που κάνουν καλύτερη τη ζωή του δηµότη, από την καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και τα θέµατα ασφάλειας µέχρι την εξυπηρέτηση του δηµότη στο δηµαρχείο. Αλλά όποια κι αν είναι η διοίκηση, θα πρέπει να συνεχίσει πάνω στην τροχιά που έχει χαράξει για την πόλη ο Γιάννης Μπουτάρης» κατέληξε.

Πέτρος Λεκάκηςδήμος Θεσσαλονίκης