Πολιτική|24.05.2019 19:48

Σταύρος Θεοδωράκης: Η εµπιστοσύνη των γειτόνων µας δεν πρέπει να πάει χαµένη

Newsroom

«Όταν τελειώνουν οι εκλογές, τότε αρχίζει η σκλαβιά» έλεγε ένας Αµερικανός πρόεδρος, από τους πρώτους και από εκείνους που έφτιαξαν το Σύνταγµα. Γιατί σε ψήφισαν; Ποιοι σε ψήφισαν; Τι πραγµατικά θέλουν αυτοί που σε ψήφισαν; Τα ψηφοδέλτια δεν έχουν πολλαπλά κουτάκια, γι’ αυτό υπάρχουν και έρευνες. Οπως η Εastern Mediterranean and Balkan Monitor, η διαχρονική έρευνα στάσεων και αντιλήψεων σε 12 χώρες των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που διεξήχθη µε τη µέριµνα της Κάπα Research.

Τα δύο τρίτα των Ελλήνων πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει καλές προοπτικές για το µέλλον. Οι µισοί εκτιµούµε ότι η οικονοµία πηγαίνει προς το χειρότερο σε σχέση µε µερικά χρόνια πριν. Και το κυρίαρχο συναίσθηµα στην καθηµερινότητά µας είναι ο φόβος – τόσο πολύς όσο στο Κόσοβο και στη Βόρεια Μακεδονία. Η ανεργία (63%) και η φορολογία (57%) είναι αυτά που µας τροµάζουν. Την ίδια στιγµή δεν έχουµε εµπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο και στα κόµµατα -µόνο στη Βουλγαρία και στη Σερβία οι πολίτες έχουν µικρότερη εµπιστοσύνη στα Κοινοβούλιά τους- αλλά έχουµε τη µεγαλύτερη εµπιστοσύνη (58%) στη δηµοκρατία µας µετά το Ισραήλ. Παράλληλα οι Ελληνες δεν έχουν καµία εµπιστοσύνη στα συνδικάτα και στα ΜΜΕ. Οµως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών -ύστερα από δέκα χρόνια κρίσης- είναι εξαιρετικά θετική στις ξένες επενδύσεις! Προφανώς η απογοήτευση για το κοµµατικό κράτος αλλά και για τα συνδικάτα και τα ΜΜΕ παράλληλα µε την ανάγκη να ανασάνει η κοινωνία από τη φορολογία δείχνει ως µόνη λύση στην κοινωνία τις ξένες επενδύσεις.

Στα Εθνικά τώρα, η Τουρκία από όλα τα άλλα κράτη εκλαµβάνεται ως κίνδυνος από έναν στους τέσσερις Ελληνες – κάτι αντίστοιχο πάντως συµβαίνει και µε όλους τους λαούς των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Από την άλλη η Ελλάδα είναι η χώρα που ένας στους δύο γείτονές µας θα ήθελαν να ζήσουν. Ελκυστική και τουριστικά και πολιτισµικά. Οι γείτονές µας µάλιστα πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα ισχυροποιηθεί στην περιοχή όπως άλλωστε το Ισραήλ αλλά και η Τουρκία.

Η Ελλάδα -κάτι που ίσως ξεχνάµεείναι η πιο εδραιωµένη δηµοκρατία στην περιοχή και από τις παλαιότερες πλέον στην ΕΕ. Σε δύο εβδοµάδες θα διεξαχθούν οι ένατες ευρωεκλογές στην ιστορία της χώρας µας. Για άλλες τρεις από τις χώρες που συµµετείχαν στην έρευνα θα είναι µόλις οι τέταρτες ευρωεκλογές. Οι υπόλοιπες χώρες είτε βρίσκονται µπλοκαρισµένες στον προθάλαµο της Ευρώπης είτε δεν ανήκουν στην ήπειρο. Οι ευρωεκλογές λοιπόν είναι η απόδειξη του ακλόνητου δεσµού της Ελλάδας µε την Ευρώπη. Οσο και αν υποβιβάζονται από τα κόµµατα εξουσίας ως µια «µεγάλη δηµοσκόπηση» ή ένα «δηµοψήφισµα» και ακόµη ακόµη ως «πρώτο ηµίχρονο του αγώνα» για την ανακατάληψη της εξουσίας.

Η χώρα µας έχει λοιπόν την ευκαιρία να εκµεταλλευθεί τα πλεονεκτήµατά της και ανάµεσα σε αυτά την εµπιστοσύνη των γειτόνων µας και να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή εκπροσωπώντας τις ευρωπαϊκές αξίες και την εξέλιξη της Ευρώπης. Γι’ αυτό όµως χρειάζεται συµµαχίες µε τις σύγχρονες δυνάµεις και όχι µε τους «πολιτικούς δεινόσαυρους» της Γηραιάς Ηπείρου. Η αδυναµία των παραδοσιακών δυνάµεων του Κοινοβουλίου να παρουσιάσουν µια συνεκτική και εµπνευσµένη πρόταση είναι αποκαρδιωτική.

Η λύση λοιπόν; Το Ποτάµι βλέπει τη διέξοδο στην ευρωπαϊκή αναγέννηση. Μια πρόταση που έδωσε στη δηµοσιότητα αρχές Μαρτίου ο Εµανουέλ Μακρόν, ο οποίος παρεµπιπτόντως είναι για τους Ελληνες ο πιο δηµοφιλής Ευρωπαίος ηγέτης. Ελευθερία - Προστασία - Πρόοδος µε συγκεκριµένες προτάσεις για όλα τα µικρά και µεγάλα της Ευρώπης. Από το ενιαίο αµυντικό δόγµα έως τον υπουργό Οικονοµικών της ΕΕ και από την ενιαία πολιτική ασύλου έως τη φορολογία των πολυεθνικών κολοσσών και τη µείωση των φυτοφαρµάκων. Υπάρχει βέβαια µια µικρή προϋπόθεση! Οι λαοί της Ευρώπης -και οι Ελληνες- να µην παρασυρθούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες δυνάµεις, παλιές και νέες, οι οποίες, όπως συµβαίνει και σε κάθε εποχή µετάβασης, καιροφυλακτούν και απειλούν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «Έθνος της Κυριακής» (19/5) στο ειδικό ένθετο για τις Ευρωεκλογές και την έρευνα της Κάπα Research 

Κάπα ResearchΣταύρος ΘεοδωράκηςΤο ΠοτάμιΕυρωεκλογέςΒαλκάνια