Πολιτική|25.05.2019 22:37

Η Ευρώπη για μένα: Το ντοκιμαντέρ του Σωτήρη Δανέζη και 20 συνεντεύξεις για το Open TV

Newsroom

“Η Ευρώπη για Μένα” του Σωτήρη Δανέζη για το OPEN Beyond, είναι μια σειρά από 20 ολιγόλεπτες συνεντεύξεις προσωπικοτήτων και νέων ανθρώπων που μιλούν για τις προσδοκίες τους από την Ευρώπη, για τους λόγους που θα τους οδηγήσουν στην κάλπη των Ευρωεκλογών, για τις προκλήσεις και τα ζητήματα που πιστεύουν ότι απασχολούν ή θα πρέπει να απασχολήσουν τις Βρυξέλλες.

Σκηνοθεσία - Δνση Παραγωγής: Σωτήρης Δανέζης Συντονισμός Παραγωγής: Βαρβάρα Βαγιανού, Φανή Καρβουνοπούλου Συνεντεύξεις: Σωτήρης Δανέζης, Φρόσω Κυριαζή Εικονοληψία - Ηχος: Κώστας Δελδήμος, Γιάννης Μανούσος Μοντάζ, Μιξάζ, Grading: Πάνος Πολύζος Γραφικά: Aλεξία Μπαράκου Παραγωγή για το OPEN Beyond: Palinor Media Productions

Δείτε το ντοκιμαντέρ

Βασίλης Πατέρας: Η Ευρώπη να δώσει σημασία στους ανθρώπους

«Η Ευρώπη θα ήθελα να είναι μια μεγάλη οικογένεια. Έχουμε δρόμο ακόμη να το πετύχουμε αυτό», λέει ο πρόεδρος της Axion Hellas, Βασίλης Πατέρας και αναφέρει πως μια Ευρωπαϊκή Ένωση ενωμένη, με κατανόηση, θα είναι ό,τι πιο πετυχημένο θα έχει δείξει ο πλανήτης μας τα τελευταία 100 χρόνια.

Βασιλική Καραγιάννη: Η Ευρώπη είναι η ευρύτερη οικογένειά μου

Η Ευρώπη για μένα είναι η ευρύτερη οικογένειά μου, λέει η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη και σημειώνει πως βλέπει «ανησυχητικά πράγματα στον ευρωπαϊκό ορίζοντα και αυτό αφορά κυρίως τις έντονες εθνικιστικές τάσεις, τις πολύ ακραίες, που αν οξυνθούν θεωρώ ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην Ευρώπη». Αναφέρει πως θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές, επισημαίνοντας πως οι εκλογές είναι η μέγιστη έκφραση της Δημοκρατίας και κάθε πολίτης έχει υποχρέωση και καθήκον να ψηφίζει σε αυτές. Διαφορετικά θα αποφασίζουν οι άλλοι για μας».

Παναγιώτης Σαμπράκος: Η Ευρώπη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις 

Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος με μεγάλη κουλτούρα, που διαμορφώνει τη ζωή όλων των πολιτών και στην Ελλάδα, λέει ο executive creative director της Ogilvy Πάνος Σαμπράκος και αναφέρεται στο πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει τη δουλειά του, αλλά και στο έλλειμμα επικοινωνίας που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους πολίτες.

Opera Chaotique: Η Ευρώπη δεν είναι απλά μια ήπειρος

Ο ντράμερ Χρήστος Κουτσογιάννης και ο τραγουδιστής και πιανίστας Γιώργος Τζιουβάρας μέλη του μουσικού συγκροτήματος Opera Chaotique, μιλούν για τον ρόλο που παίζει η Ευρώπη στις παραστάσεις τους, σημειώνουν πως ο Έλληνας έχει ευρωπαϊκή κουλτούρα, όποτε θέλει ο ίδιος και τονίζουν πως οι Ευρωεκλογές είναι πολύ σημαντικές.

Μανώλης Κορρές: Σημαντική ιστορική στιγμή ότι η Ευρώπη προσπάθησε να ενοποιηθεί

«Η θέση της χώρας μας προφανώς δεν μπορεί να είναι ούτε πρωταγωνιστική ούτε καν ρυθμιστική, επομένως είμαστε περίπου θεατές σε αυτό που συμβαίνει», λέει ο Μανώλης Κορρές, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου και σημειώνει πως «μέσα στα τελευταία 50 χρόνια έχει αλλάξει τελείως ο κόσμος. Η γραφειοκρατία παντού διογκώνεται, τα πάντα έχουν μπει σε κουτιά, έχουν μπει σε νόρμες, σε φόρμες και απειλείται συνεχώς η ατομικότητα, η ποίηση, όλα αυτά που έδιναν παλιά την ιδιαιτερότητα, την τοπικότητα, την μοναδικότητα σε κάθε μικρό μέρος, σε κάθε ατομική ύπαρξη».

Κυριάκος Μπαλάσκας: Η Ευρώπη είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε

Για μένα η Ευρώπη είναι ένα τεράστιο πάρτι, λέει ο tattoo artist Κυριάκος Μπαλάσκας, ο οποίος ταξιδεύει συχνά για συνέδρια σε χώρες της Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναι και θα είναι κάτι το οποίο χρειαζόμαστε για την εξέλιξη», προσθέτει.

Κατερίνα Σάββα: Η Ευρώπη είναι μια μοναδική ιστορική επιτυχία και η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο μέσα σε αυτή

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της διαφημιστικής εταιρείας The Newtons Laboratory, Κατερίνα Σάββα, εκφράζει τις ανησυχίες της για τους τωρινούς ηγέτες της Ευρώπης σε σύγκριση με τους δημιουργούς της ευρωπαϊκής ιδέας και δηλώνει πως δεν μπορεί να φανταστεί την Ελλάδα έξω από την Ευρώπη.

Αναστασία Μαρινάκου: Η Ευρώπη είναι ένας μεγάλος αγωνιστικός χώρος

«Την Ευρώπη θα μπορούσα να την συνδέσω με τον Μαραθώνιο αθλητικά, διότι πρέπει να μην τα παρατάς και να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για τα όνειρα σου», λέει η αθλήτρια του στίβου Αναστασία Μαρινάκου και αναφέρεται στις διαφορές που υπάρχουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στον αθλητικό τομέα, ενώ λέει πως ανυπομονεί να ψηφίσει για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές.

Βασίλης Γρηγορίου: Η Ευρώπη έχει κάνει τρομερά βήματα μπροστά

Ευρώπη για μένα είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία, για μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα να ανέβει κατηγορία, λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Βασίλης Γρηγορίου και εκτιμά πως η Ευρώπη έχει κάνει τρομερά βήματα μπροστά, απλά το αφήγημα δεν είναι ακόμη δυνατό κι εκεί πρέπει να προσέξουμε, να δείξουμε όλα τα καλά.

Νικόλας Ανδρουλάκης: Η Ευρώπη είμαστε εμείς

«Η ιδιαιτερότητα της Ευρώπης είναι ότι είναι ένα μικρό δημιούργημα όπως το πλάσμα που είχε φτιάξει ο Δρ. Φράνκενσταϊν και αυτό πρέπει να το αγαπήσουμε», λέει ο συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης Νικόλας Ανδρουλάκης και τονίζει: Η Ευρώπη είμαστε εμείς.

Βαγγέλης Ραπτόπουλος: Ανησυχητικό στοιχείο η άνοδος της ακροδεξιάς 

Ο Δον Κιχώτης με διάφορους τρόπους εμπεριέχει τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, λέει ο συγγραφέας Βαγγέλης Ραπτόπουλος, και προσθέτει: «όλα τα σημαντικά μυθιστορήματα της κάθε χώρας από την Ευρώπη εκφράζουν το ευρωπαϊκό πνεύμα. Για τα δικά μας δεδομένα το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη». Η πολιτική της ΕΕ χαρακτηρίζεται κυρίως από υποκρισία, σημειώνει αναφέροντας ως μείζον παράδειγμα τα τελευταία χρόνια το μεταναστευτικό/προσφυγικό, ενώ ως πιο ανησυχητικό στοιχείο χαρακτηρίζει την άνοδο της ακροδεξιάς.

Ιεροκλής Μιχαηλίδης: Η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις

«Η Ευρώπη για όλους μας είναι η κοιτίδα του Πολιτισμού μας, είναι όλος ο Δυτικός κόσμος είναι η μεγαλύτερη πολιτιστική συγγένεια που έχουμε, ακόμη και ανθρωπολογικά και ιστορικά ανήκουμε σε ένα χώρο, ο οποίος μας καθορίζει και πρέπει πια να αποφασίσουμε να τον καθορίζουμε κι εμείς, χωρίς ευρωσκεπτικισμό», λέει ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης.

Κωστής Παπαθεοδώρου: «Η Ευρώπη πάνω απ’ όλα είναι δημοκρατία»

«Ο κόσμος δεν είναι πολύ χαρούμενος με τις εξελίξεις στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτή η δυσαρέσκεια μεταφέρεται πάντα προς τα άκρα είτε είναι άκρα αριστερά είτε άκρα δεξιά», λέει ο illustrator Κωστής Παπαθεοδώρου.

 Σωτήρης Μετζέλος: «Με ανησυχεί η αύξηση της ακροδεξιάς στην Ευρώπη»

«Αυτό που με ανησυχεί στον ευρωπαϊκό ορίζοντα είναι η αύξηση της ακροδεξιάς και του φασισμού και αυτό μου φαίνεται αδιανόητο».

Μ. Στάγκος: Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την Ελλάδα εκτός Ευρώπης

«Δεν θα μπορούσα να φανταστώ την Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Νομίζω ότι θα ήταν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα, την οποία η γενιά μας σίγουρα δεν έχει ζήσει και δεν μπορεί να αντιληφθεί» λέει ο Μιχάλης Στάγκος, ιδρυτής της MSCOMM& Industry Disruptors. Σημειώνει ακόμη πως «το στοίχημα μιας πολιτικής εμβάθυνσης δεν πέτυχε και η ενοποίηση οικονομικά φαίνεται ότι λειτούργησε για ένα μεγάλο διάστημα. Η κρίση τόσο στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη δημιούργησε ρήγματα». Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Ευρωεκλογές είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε κάθε 5 χρόνια να δείχνουμε τη ενεργό συμμετοχή μας σε αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Αθηνά-Πωλίνα Ντόβα: Η αποχή από τις Ευρωεκλογές είναι μεγάλο λάθος

Θα ήθελα να δω μια Ευρώπη που επικεντρώνεται στη δράση, λέει η Αθηνά-Πωλίνα Ντόβα, COO & CO founder της start up Owiwi, και προσθέτει πως «η Ευρώπη είναι ένας τεράστιος διάδρομος που ανταλλάσσουμε ιδέες, τεχνογνωσία, ερχόμαστε σε επαφή με ανθρώπους που κάνουν αντίστοιχα πράγματα ανά τον κόσμο, γινόμαστε καλύτεροι, μαθαίνουμε δίπλα τους και νομίζω ότι γίνονται κι αυτοί καλύτεροι από μας. Αν η Ευρώπη μπορούσε να λειτουργεί λίγο περισσότερο σαν start upper θα ωφελούνταν πολύ περισσότερο και η ίδια αλλά και οι αποδέκτες των πολιτικών της».

 Μ. Αναστασάκος: Θέατρο της γραβάτας οι Ευρωεκλογές

Οι Ευρωεκλογές για μένα είναι ένα ακόμα θέατρο της γραβάτας, λέει ο εικαστικός Μανόλης Αναστασάκος και προσθέτει: «Δεν πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να αλλάξουν κάτι. Πιστεύω στην πολιτική, στον πολιτικό λόγο, αλλά όχι στον ξύλινο λόγο της σύγχρονης πολιτικής δομής και σε καμία περίπτωση στους σύγχρονους πολιτικούς, που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν κάνουν αυτό που έχουν κληθεί να κάνουν».

Αγγελική Κοσμοπούλου: Η Ευρώπη είναι το κέντρο μας

Στις Ευρωεκλογές δεν ψηφίζουμε πια χαλαρά, αλλά πολύ συνειδητά, πρόσωπα που θα θέλαμε να παίξουν ένα ρόλο για μας και για τη χώρα μας στις κρίσιμες αποφάσεις που έχει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, λέει η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Λασκαρίδη που ασχολείται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ανδρέας Κοντέλλης: Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη

«Χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», λέει ο εικαστικός Ανδρέας Κοντέλλης και σημειώνει πως στις εκλογές του Μαΐου θα ψηφίσει γιατί «είναι ένα καθήκον και πρέπει να το τηρώ. Έχουν γίνει άπειροι αγώνες για να υπάρχει αυτό το δικαίωμα».

Ευρωεκλογέςεκλογές 2019