Πολιτική|25.05.2019 09:29

Νέα Δημοκρατία: Διαβάζουν τα αποτελέσµατα µε τον «φακό» του… 2014

Σπύρος Μουρελάτος

Νέες συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη θέτει, εκ των πραγµάτων, το αποτέλεσµα των αυριανών ευρωεκλογών πέντε χρόνια µετά την αντίστοιχη εκλογική διαδικασία τον Μάιο του 2014. Τα τελευταία 24ωρα οι «γαλάζιοι» επιτελείς δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που λαµβάνουν εδώ και ηµέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ηγετική οµάδα, αλλά και από τις κυλιόµενες έρευνες, η στρατηγική της Ν∆ να µιλά µόνο για το µέλλον και την αλλαγή που έχει ανάγκη η χώρα, αποφεύγοντας συνειδητά παρωχηµένου τύπου αντιπαραθέσεις µε τον κ. Τσίπρα, φαίνεται πως εκτιµάται από τους πολίτες – ιδίως αυτούς που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι και κεντροαριστεροί.

Οι ίδιες πηγές υπενθυµίζουν τον τριπλό στόχο που είχε θέσει εξαρχής ο πρόεδρος του κόµµατος: πρώτον µια καθαρή νίκη που θα σηµατοδοτήσει ότι το πρώτο βήµα για την πολιτική αλλαγή έχει συντελεστεί, δεύτερον να µην υπάρχει αµφιβολία για το ποιος είναι o νικητής και τρίτον να επιβεβαιωθεί η «γαλάζια» επικράτηση σε επίπεδο περιφερειών και των τριών δήµων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς) όπου η Πειραιώς έχει δώσει κοµµατική στήριξη.

Ο σχεδιασμός

Μάλιστα, η απροθυµία του κ. Μητσοτάκη να προσδιορίσει συγκεκριµένο εκλογικό πήχη, αλλά και οι συνεχείς αναφορές «γαλάζιων» στελεχών στις ευρωεκλογές του 2014, δεν είναι καθόλου τυχαίες, σύµφωνα µε τακτικούς συνοµιλητές του αρχηγού της Ν∆. Κατά τις ίδιες πηγές, τον εκλογικό πήχη έχει θέσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας µε την πρακτική του µετά την εκλογική αναµέτρηση του Μαΐου του 2014. Οπως σηµειώνουν, µε διαφορά της τάξεως του 3,8% ( 26, 56% έναντι 22, 72% ) ο τότε νικητής των εκλογών είχε κάνει λόγο για «ιστορική ανατροπή» και «µεγάλη δυσαρµονία ανάµεσα στη βούληση του λαϊκού σώµατος και τους κοινοβουλευτικούς συσχετισµούς».

Την επαύριο των εκλογών είχε, µάλιστα, επισκεφθεί τον τότε Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, απαιτώντας να προκηρυχθούν άµεσα εκλογές, ενώ -µεταξύ άλλων- είχε επιµείνει πως, «όταν καταγράφεται µια τόσο έντονη δυσαρµονία, η κυβέρνηση δεν νοµιµοποιείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση που θα δεσµεύει τον λαό και τη χώρα». Στο πνεύµα αυτό, είχε προειδοποιήσει τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαµαρά «να µη διανοηθεί να προχωρήσει στον διορισµό του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και του επόµενου κοινοτικού επιτρόπου της χώρας χωρίς τη συµφωνία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Μετά το αυριανό εκλογικό αποτέλεσµα, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εν συνόλω θα πρέπει να τεθούν ενώπιον των πολιτικών τους ευθυνών» υπογραµµίζει µε νόηµα εξ απορρήτων συνεργάτης του προέδρου της Ν∆, που, όπως σηµειώνει, αναµένει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που αντιστοιχούν στην ετυµηγορία του ελληνικού λαού. Εν προκειµένω, το ερώτηµα που θα τεθεί στον κ. Τσίπρα µε το κλείσιµο της κάλπης, και εφόσον έχει χάσει τις εκλογές, είναι αν θα επιδείξει το θάρρος να παραιτηθεί αµέσως και να πράξει ό,τι αξίωσε τότε από τη Ν∆. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές, µολονότι δεν ανοίγουν τα χαρτιά για τον οδικό χάρτη των πρωτοβουλιών Μητσοτάκη την εποµένη των εκλογών, σπεύδουν να διευκρινίσουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να… βαδίσει στα χνάρια του κ. Τσίπρα. Αντιθέτως, τα ίδια στελέχη προϊδεάζουν πως θα αναµείνει σε πρώτη φάση τις πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει ο πρωθυπουργός και αναλόγως θα επιλέξει τις δικές του πρωτοβουλίες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης είχε τονίσει ότι δεν θα επιτρέψει να καταστεί η χώρα όµηρος µικροκοµµατικών σκοπιµοτήτων σε µια κρίσιµη περίοδο που αντιµετωπίζει απαιτητικές προκλήσεις στη σφαίρα της οικονοµίας, αλλά και κινδύνους που πηγάζουν από τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περίµετρο.

Ετοιμότητα

Όπως υποστηρίζουν «γαλάζιες» πηγές, το κυβερνών κόµµα έχει απολέσει προ πολλού το συγκριτικό πλεονέκτηµα του αιφνιδιασµού. Η πιθανότητα προκήρυξης προώρων εκλογών εντός του Ιουνίου έχει εδώ και καιρό ενσωµατωθεί στους «γαλάζιους» υπολογισµούς. Στο πνεύµα αυτό, σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο η ηγετική οµάδα της Ν∆ έχει οριστικοποιήσει σε µεγάλο βαθµό τον πολιτικό και οργανωτικό της σχεδιασµό – τόσο για την εκδοχή µιας παρατεταµένης προεκλογικής περιόδου όσο και για την αντίστοιχη µιας εσπευσµένης προσφυγής σε πρόωρες εκλογές εντός του µικρότερου βάσει Συντάγµατος προβλεπόµενου χρονικού ορίου.

Ούτως ή άλλως, η προεκλογική εκστρατεία που ολοκληρώθηκε χθες λειτούργησε ως προσοµοίωση της επερχόµενης εν όψει εθνικών εκλογών εξαιτίας του δηµοψηφισµατικού χαρακτήρα τον οποίο προσέδωσε η Ν∆ στην ευρωκάλπη. Πάντως, από το πρωί της ∆ευτέρας το εκλογικό επιτελείο της Πειραιώς αναµένεται να «ακτινογραφήσει» τις ανά νοµό και περιφέρεια εκλογικές επιδόσεις του κόµµατος, ώστε να προσαρµοστεί σε συνθήκες εθνικών εκλογών.