Πολιτική|25.05.2019 10:03

ΚΙΝΑΛ: Αγωνία για την τρίτη θέση και τη διαφορά µε τον ΣΥΡΙΖΑ

Φώφη Γιωτάκη

«Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσµα για το ΚΙΝΑΛ δεν µπορεί παρά να είναι εκείνο που θα το “απελευθερώσει” από τα εµπόδια για την κατάκτηση της τρίτης καθαρής διερευνητικής εντολής στις προσεχείς εθνικές εκλογές…». Με τη φράση αυτή κορυφαίο στέλεχος του Κινήµατος Αλλαγής επιχειρεί να συνδέσει τους δύο κρίσιµους εκλογικούς σταθµούς του 2019 µε το βασικό στοίχηµα του κόµµατος: την ανάδειξή του και πάλι σε πρωταγωνιστικό παράγοντα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό – κάτι που προϋποθέτει την ανάκτηση της τρίτης θέσης που είχε χάσει (ως Ελιά και ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη) τόσο στις ευρωεκλογές του 2014 όσο και στις εθνικές εκλογές του 2015. Οπως είναι γνωστό, οι περισσότερες δηµοσκοπήσεις του τελευταίου διαστήµατος αναδεικνύουν το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση και εµφανίζουν τη Χρυσή Αυγή σε πτώση, λόγω και της παρουσίας του κόµµατος του κ. Βελόπουλου.

Ωστόσο, έµπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη -που µιλούν στις εκδηλώσεις τους για «µπλόκο» στη Χρυσή Αυγή- αναγνωρίζουν ότι το συγκεκριµένο µόρφωµα συνήθως υποεκτιµάται στις δηµοσκοπικές µετρήσεις, κάτι που δηµιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας στη µάχη για την τρίτη θέση. Βεβαίως, δεν είναι µόνο το ποσοστό που θα πάρει το Κίνηµα Αλλαγής στην ευρωκάλπη που θα καθορίσει τον ρόλο του την επόµενη µέρα: είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία προεκλογική εβδοµάδα τόσο η κυρία Γεννηµατά όσο και τα στελέχη του κόµµατος δήλωναν προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ευρωεκλογές δεν είναι ντέρµπι, µε τη σηµείωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει την εµπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Με τον τρόπο αυτό απαντούσαν στο -καθόλου διακριτικό- «άνοιγµα» του κ. Μητσοτάκη προς τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ αλλά και του Ποταµιού, στη λογική της χαµένης ψήφου. Ωστόσο είναι προφανές ότι στις ευρωεκλογές το ΚΙΝΑΛ δεν θα ήθελε µια παντοδυναµία της Νέας ∆ηµοκρατίας, µια και κάτι τέτοιο θα σήµαινε ότι στην πορεία προς τις εθνικές κάλπες το σηµερινό κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα µπορούσε να δηµιουργήσει ρεύµα εξουσίας, ισοπεδώνοντας εκλογικά και το Κίνηµα Αλλαγής.

Η Κεντροαριστερά

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι ρόλο την επόµενη µέρα θα παίξει και η διαφορά ανάµεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στο Κίνηµα Αλλαγής: τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θα ήθελαν κατά το δυνατόν µικρότερη διαφορά ανάµεσα στα δύο κόµµατα, συνυπολογίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρόκειται να σταµατήσει την προσπάθεια επανατοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυναµική του Κινήµατος Αλλαγής. Προς το παρόν, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ µιλούν για αποτυχία Τσίπρα µε τις κεντροαριστερές «µεταγραφές», αλλά είναι φανερό ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφαλίσει ένα σηµαντικό ποσοστό στην ευρωκάλπη και µεγάλη διαφορά από το ΚΙΝΑΛ, τότε εκ των πραγµάτων θα έχει δικαιωθεί η κεντροαριστερή στροφή του, εποµένως θα αποκτήσει νέα δυναµική. Αντιθέτως, αν µειωθεί η διαφορά µεταξύ των δύο χώρων -µε το ΚΙΝΑΛ στην τρίτη θέση και κοντά σε διψήφιο ποσοστότότε, όπως εκτιµούν, η µάχη για την Κεντροαριστερά θα ξαναρχίσει από την αρχή.

εκλογέςΣΥΡΙΖΑΔημοτικές εκλογέςΕυρωεκλογέςΚΙΝΑΛ