Πολιτική|12.11.2018 13:16

Περαιτέρω έρευνα σε Σαλμά και Βορίδη ζητά το πόρισμα για τις αρθροσκοπήσεις

Κατερίνα Τζαβάρα

Περαιτέρω διερεύνηση όσον αφορά τις ενέργειες του βουλευτή της ΝΔ Μάριου Σαλμά και του πρώην υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη προτείνει η πορισματική έκθεση την οποία κατέθεσαν τα μέλη της πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας. Ωστόσο στο κείμενο που εκτείνεται σε 114 σελίδες μένει εμμέσως ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης Προανακριτικής αφού δεν διευκρινίζεται αν η έρευνα πρέπει να διενεργηθεί από τη Δικαιοσύνη

Για τον Μάριο Σαλμά στο πόρισμα γίνεται λόγος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά μέσω ενεργειών «επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης». Εκείνη την περίοδο ο κ. Σαλμάς δεν ασκούσε μεν δημόσια εξουσία αλλά πέραν τα προσπάθειας προώθησης της μεθόδου,όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται ελέγχεται γιατί η εν γένει δράση του «φανερώνει όχι μόνο αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας».

Ο τότε  υπουργός Μάκης Βορίδης ελέγχεται «για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας». Επίσης για «την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια»».

Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας  επισημαίνεται πως  χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων (πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, Πρόεδρο ΙΣΑ Πατούλη) και  του εκδόσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας κ. Βορίδη. Επίσης ότι θα πρέπει να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12/2/2015, από τις εταιρίες «ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ» και «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΕ» η οποία μετονομάστηκε σε «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ- ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε» προς τρίτα φυσικά πρόσωπα.

Γενικότερα επισημαίνεται ότι «η σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, παρέχει ισχυρότατες ενδείξεις οπως αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιτήρησης της χώρας».

Δείτε εδώ το πόρισμα (αρχείο pdf)

πόρισμαυγείαεξεταστική επιτροπήΒουλή