Πολιτική|27.05.2019 17:26

Εκλογές 2019: Διαρκείς επαφές Τσίπρα - Παυλόπουλου για την προσφυγή στις κάλπες

Newsroom

Εκλογές 2019: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, επικοινώνησε το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι θα προκηρύξει τη διενέργεια πρόωρων εθνικών εκλογών αμέσως μετά τον β' γύρο των δημοτικών εκλογών. Γι΄αυτό και ετοιμάζεται - αν δεν έχει ετοιμαστεί ήδη- Προεδρικό Διάταγμα. 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το βράδυ της Κυριακής, 2 Ιουνίου, αναμένεται να επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλος, και να ζητήσει να διαλυθεί η Βουλή και να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές με πιο πιθανή ημερομηνία την 30ή Ιουνίου (υπάρχει, βέβαια, και το ενδεχόμενο οι εκλογές να γίνουν στις 7 Ιουλίου). Τις εκλογές, όπως όλα δείχνουν, θα διεξαγάγει η παρούσα κυβέρνηση ενώ είναι πολύ πιθανό να παραιτηθούν και να αντικατασταθούν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. 

Το παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές 

Την απόφαση να προχωρήσει ούτως ή άλλως σε πρόωρες εθνικές εκλογές είχε πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρήστου Τσιγουρή για το OPEN TV, ο Αλέξης Τσίπρας -είτε η διαφορά στις ευρωεκλογές ήταν μεγάλη είτε μικρή- είχε καταλήξει στο συμπέρασμα να κάνει τις εκλογές μέσα στον Ιούνιο - φυσικά μετά το τέλος των πανελλαδικών εξετάσεων

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου - και μιλώντας στους δημοσιογράφους - στα γνωστά τσίπουρα των πολιτικών με τους εκπροσώπους του Τύπου είχε δηλώσει ότι είναι πρόθεσή του να πάει σε πρόωρες εθνικές εκλογές, αν υπάρξουν αποτελέσματα με «κοσμογονικές αλλαγές». Μάλιστα, το ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές είχε αφήσει και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, εκ των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. 

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές - ποιοι εκλέγονται

Προκόπης Παυλόπουλοςεκλογές 2019ΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογέςΑλέξης Τσίπρας