Πολιτική|28.05.2019 16:07

Το ΚΙΝΑΛ θέλει να µπει «σφήνα» στο δίπολο

Φώφη Γιωτάκη

Τις αναγκαίες κινήσεις στη σκακιέρα για την προσέγγιση του διψήφιου ποσοστού στις εθνικές κάλπες προετοιµάζει το Κίνηµα Αλλαγής, µε στόχο το πολιτικό του αφήγηµα να αναχαιτίσει την επιχείρηση εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον κεντροαριστερό χώρο. Η µάχη εκτιµάται ότι θα είναι σκληρή καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσιµης προεκλογικής περιόδου – γι’ αυτό το ΚΙΝΑΛ σπεύδει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό τον «οδικό χάρτη» µε τις σχετικές πρωτοβουλίες και κινήσεις.

Οσον αφορά στο διακύβευµα των εθνικών εκλογών, κορυφαία στελέχη τονίζουν ότι συνδέεται µε το ποιος εκφράζει αυθεντικά τον προοδευτικό χώρο. Επισηµαίνουν, δε, ότι το ΚΙΝΑΛ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποδοµήσει το δίπολο που προσπαθούν να στήσουν ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δηµοκρατία. Σύµφωνα πάντως µε έµπειρο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, και τα δύο µεγαλύτερα κόµµατα προσέρχονται στη δεύτερη φάση της προεκλογικής µάχης για να διατηρήσουν «στα µέτρα τους» το σκηνικό της σύγκρουσης, ασκώντας ασφυκτικές πιέσεις προς τις κεντροαριστερές δυνάµεις του Κινήµατος Αλλαγής.

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης, έσπευσε να αποκαλύψει χθες τις «προθέσεις» τους και να «χρεώσει» στη λάθος τακτική του ΣΥΡΙΖΑ την εκλογική εκτίναξη της Ν∆. «Ο κ. Τσίπρας έστειλε τον κ. Μητσοτάκη στα όρια της αυτοδυναµίας µε αυτό το αποτέλεσµα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης, ενώ ο γραµµατέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταµάτης Μαλέλης, προέβλεψε ότι «ξετυλίγεται το πολιτικό πουλόβερ του ΣΥΡΙΖΑ και αλλάζει ο πολιτικός χάρτης».

Σε κάθε περίπτωση, η Φώφη Γεννηµατά, έχοντας ήδη εκφράσει την ικανοποίησή της από το εκλογικό αποτέλεσµα της ευρωκάλπης, δεν προτίθεται να καθυστερήσει την επικαιροποίηση του συνολικού σχεδιασµού για τους εκλογικούς σταθµούς του 2019. Σύµφωνα µε πληροφορίες, σε χθεσινή κλειστή σύσκεψη ενηµέρωσε τους βασικούς της συνεργάτες για τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΚΙΝΑΛ την προσεχή Πέµπτη. Κατά τη συνεδρίαση των οργάνων η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα ζητήσει από τα στελέχη και τους βουλευτές να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους για την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα και θα µοιράσει εκ νέου ρόλους για το κρίσιµο διάστηµα.

Το παζλ της Β’ Αθηνών

Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι στόχος της είναι να «κλειδώσουν» άµεσα τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές, ώστε οι υποψήφιοι να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση τον δικό τους προεκλογικό αγώνα. Η σχετική προεργασία έχει ήδη γίνει από τον γραµµατέα της ΚΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, και τα µέλη της Επιτροπής Ψηφοδελτίων. Για ορισµένες περιπτώσεις, όπως για αυτή που αφορά την κάθοδο του κ. Χρηστίδη, λέγεται ότι ο τελικός χειρισµός ανήκει στην κυρία Γεννηµατά – και οι πληροφορίες επιµένουν ότι ο κ. Χρηστίδης προορίζεται για να συµπληρώσει και να ενισχύσει το παζλ των στελεχών που δίνουν ήδη τη µάχη, είτε στον Δυτικό είτε στον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών. Θέµα χρόνου θεωρείται και η αποκάλυψη του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στο οποίο δεν αποκλείεται να οριστεί επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χθες έκανε σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα µε αφορµή, όπως υπογράµµισε, τη «στρατηγική του ήττα»

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα στις ευρωεκλογές - ποιοι εκλέγονται

ΚΙΝΑΛεκλογές 2019ΕυρωεκλογέςΔημοτικές εκλογές