Πολιτική|30.05.2019 17:03

Εκλογές 2019: Αυτά είναι τα κόμματα που διεκδικούν με αξιώσεις είσοδο στη Βουλή

Γιάννης Πολίτης

Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου έφεραν ανακατατάξεις στο πολιτικό σκηνικό καθώς αρκετά κόμματα οδεύουν προς πολιτική...εξαΰλωση. Πλέον τόσο η Νέα Δημοκρατία που έκοψε πρώτη το νήμα όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αποβλέπουν στους «πολιτικά» ορφανούς ψηφοφόρους, ενώ η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου αλλά και το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο να είναι στην επόμενη Βουλή.

Οι ασκοί του Αιόλου άνοιξαν το απόγευμα της Δευτέρας για το Ποτάμι, το οποίο υπέστη βαρύτατη εκλογική ήττα καθώς συγκέντρωσε μόλις 1,52%. Ο Σταύρος Θεοδωράκης γνωστοποίησε την απόφασή του να παραιτηθεί από το κόμμα που ο ίδιος δημιούργησε την Άνοιξη του 2014. Μάλιστα ο ίδιος πρότεινε μέχρι και το συνέδριο του Φθινοπώρου να «τρέξει» το κόμμα ο αντιπρόεδρος Γιώργος Μαυρωτάς. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για λίγους μήνες το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη δεν διέθετε Κοινοβουλευτική Ομάδα, εξαιτίας των κλυδωνισμών που υπέστη από τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Την ίδια ώρα, την απόφαση να μην συμμετάσχουν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έχουν λάβει η ηγεσία και τα κορυφαία στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι ΑΝΕΛ στις ευρωεκλογές, 0,80% (45.000 ψήφοι), ήταν κάτι περισσότερο από απογοητευτικό. Παρά την αντίθεση του κόμματος στη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εκτίμησαν τη στάση του Πάνου Καμμένου να έχει συγκυβερνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα και να τον έχει στηρίξει ως το «παρά πέντε».

Οι ΑΝΕΛ -που στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2015 είχαν συγκεντρώσει 3,46% και είχαν προσελκύσει 198.000 ψηφοφόρους- βρέθηκαν προ μεγάλης εκπλήξεως την περασμένη Κυριακή. Ηταν πεπεισμένοι ότι οι Ελληνες θα δώσουν στο κόμμα μια ακόμη ευκαιρία και μάλιστα είχαν εντείνει την κριτική τους απέναντι στον πρωθυπουργό και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ωστόσο, οι ελπίδες έμειναν μετέωρες και το ιστορικά χαμηλό ποσοστό στις ευρωεκλογές κάνει απαγορευτική κάθε συνέχιση της προσπάθειας: με συλλογική απόφαση, στα ηγετικά κλιμάκια, οι ΑΝΕΛ θα μείνουν εκτός εκλογών στις 7 Ιουλίου. Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι τι θα απογίνουν οι τρεις βουλευτές που έμειναν πιστοί στον Πάνο Καμμένο ως την τελευταία στιγμή: η Μαρία Κόλια-Τσαρουχά, ο Κώστας Κατσίκης και ο Αριστείδης Φωκάς, (προέρχεται από την Ενωση Κεντρώων). Ζήτημα τίθεται και για τον Κώστα Ζουράρι, ο οποίος στήριξε τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις αναμετρήσεις στη Bουλή.

Τώρα, όσον αφορά την Ένωση Κεντρώων που από το πρωί της Πέμπτης έπαψε να διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα, υπάρχει το εξής παράδοξο. Ο βουλευτής Γιάννης Σαρίδης που ανεξαρτητοποιήθηκε γνωστοποίησε ότι στις ευρωεκλογές δεν ψήφισε το ίδιο του το κόμμα! Πάντως ο Βασίλης Λεβέντης φαίνεται να μην το βάζει κάτω και παρά το γεγονός ότι έλαβε μόλις 1,45% θα ριχθεί εκ νέου στη μάχη των εκλογών. Από εκεί και έπειτα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, πόσο δε μάλλον αν δεν καταφέρει να εξασφαλίσει το πολυπόθητο 3% που θα του επιτρέψει να μπει εκ νέου στη Βουλή.

Η Χρυσή Αυγή παρά το γεγονός ότι στις ευρωεκλογές έχασε σχεδόν το 50% της δύναμής της κατεβαίνει στις εκλογές αλλά όχι με την ίδια δυναμική. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν τον Νίκο Μιχαλολιάκο να έχει απευθύνει κάλεσμα για συμπόρευση τόσο στον Γιώργο Καρατζαφέρη (ο οποίος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την πολιτική), όσο και στον Φαήλο Κρανιδιώτη.

Από την άλλη πλευρά η έκπληξη των ευρωεκλογών Ελληνική Λύση φαίνεται ότι βάζει πλώρη για το ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Κυριάκος Βελόπουλος παρά το γεγονός ότι προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με τις δηλώσεις περί τείχους στον Έβρο φαίνεται να «κλείνει» το μάτι σε ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. 

Βλέπει Βουλή ο Βαρουφάκης

Ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ 25 μπορεί να έχασαν για πολύ λίγο την έδρα στην Ευρωβουλή όμως δεν αποκλείεται να έχουν εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο μετά τις εκλογές. Ο κ. Βαρουφάκης, με σχόλιό του στο Twitter, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών δίνουν στο ΜέΡΑ25 το δικαίωμα και την υπέρτατη υποχρέωση να προβούν σε κάλεσμα καθώς και να επιδιώξουν προγραμματική σύγκλιση προοδευτικών πολιτών, που εκφράζει ικανοποίηση για την παρουσία του ΜέΡΑ25 στις ευρωεκλογές. Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί ότι με το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το κόμμα του κέρδισε το δικαίωμα και την υπέρτατη υποχρέωση να προβεί σε κάλεσμα για πλατιά πολιτική. Παράλληλα ο πρώην υπουργός Οικονομικών φαίνεται να αποβλέπει σε συνεργασία με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Ένωση ΚεντρώωνΒουλήεκλογές 2019ΑΝΕΛΧρυσή ΑυγήΠοτάμι